Atpakaļ

Suņu skola – jāapmeklē katram sunim!

Neraugoties uz suņa šķirni un lielumu, tam ieteicams apmeklēt suņu skolu, tā apgūstot svarīgākās komandas un socializācijas prasmes, kas palīdzēs dzīvnieka saimniekam gan ikdienas komunikācijā, gan nestandarta situācijās. Vairāk par to, kāpēc suņu skola dzīvnieka izglītošanā ir tik būtiska, stāsta kinoloģe, Dino Zoo suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka.

Suņu skola ir nepieciešama absolūti visiem suņiem, neatkarīgi no tā, kur tie dzīvo – laukos vai pilsētā, kā arī no tā, kāds pēc saimnieka ieskatiem ir to “mērķis un pielietojums”. Apmācības būs noderīgas gan tā dēvētajiem dīvāna un klēpja sunīšiem, gan pāriniekiem ikdienas gaitās, kā arī darba suņiem. Šo iemeslu dēļ apmācīt vajadzētu jebkuru suni neatkarīgi no tā izmēriem un izcelsmes, jo ar skolotu suni ir daudz vieglāk sadzīvot gan pašam saimniekam, gan viņa līdzcilvēkiem, kā arī apkārtējiem. Tāpat pēc suņu skolas apmeklēšanas arī pašam sunim veidojas labāka sapratne par to, ko tas drīkst darīt un ko ne, kas palīdz regulēt tā uzvedību. Ja dzīvnieks zina noteiktas komandas, to arī ir krietni vieglāk kontrolēt ne tikai ar pavadas, bet arī balss palīdzību. Jo labāk spēsim savu mīluli kontrolēt ar balss komandu palīdzību, jo vairāk varēsim to pasargāt brīžos, kad suns neatrodas pie pavadas. Pretējā gadījumā dzīvnieks, kurš aizmūk, tiklīdz ir atlaists no pavadas, var apdraudēt ne tikai sevi, bet arī apkārtējos. Tāpat tas var arī izskriet pa mājas durvīm, kamēr gatavojamies doties ārā, vai arī neapzināti izskriet automašīnas priekšā, tā nodarot sev pāri un radot bīstamas situācijas arī citiem. Savukārt, ja suns būs apmācīts ievērot robežas un atbilstoši uzvesties publiskās vietās, tam būs ievērojami vieglāk socializēties ar cilvēkiem, un arī citi suņi tā klātbūtnē jutīsies daudz komfortablāk. Tā rezultātā šādas satikšanās ikdienā radīs mīlulim un arī apkārtējiem pozitīvu pieredzi, nevis stresu.

Sākt apmeklēt suņu skolu un apmācīt dzīvnieku vajadzētu pēc iespējas ātrāk, jo tad mācību procesā tiks pieļauts mazāk kļūdu un sunim jau uzreiz veidosies pareizs priekšstats par dzīvi un sadzīvi, kā arī tas nepagūs iemācīties nevēlamu uzmanību, savukārt vajadzības gadījumā saimnieks to varēs novērst vieglāk un ātrāk.

“Suņu skolā kinologs parāda saimniekiem, kā apmācīt savu suni un sadarboties ar to arī turpmāk. Nereti izskan jautājums, vai ir iespējams suni atdot apmācībām un to paņemt jau izskolotu, tomēr šāda prakse suņu skolās netiek piekopta. Ja saimnieks nebūs dzīvniekam klātesošs apmācību procesā, tas pēc tam nezinās, kā pareizi komunicēt ar savu suni un kā visu iemācīto pielietot praksē, palīdzot sunim iegūtās zināšanas saglabāt arī nākotnē. Piemēram, ja saimnieks rīkosies nepareizi un pretrunā mācītajām komandām, suns uzreiz mēģinās atrast situācijas, kurās var nepaklausīt, un kādā brīdī pat var sākt darīt nedarbus. Tāpēc ir ļoti svarīgi turpināt ar suni strādāt arī pēc suņu skolas apmeklējuma un sadarboties ar to arī ikdienā. Ja vienu reizi dzīvniekam kaut ko neatļāvām, bet pēc tam desmit reizes ļāvām un tad atkal pēkšņi gribam, lai tas rīkojas pareizi, suns nesapratīs, kas īsti notiek un ko saimnieks no tā vēlas. Tāpēc dzīvnieka skološanā ir jāturas pie secīguma, kas suņu apmācībā ir ļoti svarīgs. Tāpat ļoti būtiska ir arī nodarbību regularitāte,” stāsta Tatjana.

Izvēloties suņu skolu, ir jāizvēlas arī savs treneris, kinologs, ar kuru turpmāk sadarboties. Tā kā dzīvnieka apmācība turpināsies noteiktu laika posmu, laba savstarpējā saskaņa ir ļoti svarīgs aspekts. Tāpat jāapdomā, kādi ir mērķi, ko dzīvnieka dresūrā plānots izvirzīt. “Dino Zoo mājaslapā ir atrodams katra kinologa raksturojums, kurā minēts, kur speciālists ir mācījies, kādi suņi viņam pieder pašam un ko viņš dara ikdienā. Tāpat norādīta arī kinologu specializācija – vai tā ir dzīvnieku socializācija, vai hendlings, utt. Protams, jāizvērtē arī to, kādas ir paša cilvēka vēlmes un ambīcijas. Ja vēlies vienkārši paklausīgu suni, piemērots būs kas cits nekā tad, ja vēlies sportot vai arī savu tālāko dzīvi saistīt ar kinoloģiju. Nereti gadās, ka cilvēks, paņemot suni un sākot viņu apmācīt, maina arī pats savu dzīvesveidu. Tā sanāca arī man – savu pirmo suni saņēmu vienpadsmit gadu vecumā un kopš tā laika tā arī paliku kinoloģijā, ik dienas strādājot ar suņiem,” teic Tatjana.

Suņu skolu ir jāapmeklē vienu vai divas reizes nedēļā. To var darīt arī trīs reizes nedēļā, tomēr biežāk suni vest uz apmācībām nevajadzētu. Ir regulāri un secīgi jāstrādā ar dzīvnieku arī mājas apstākļos. Nereti var novērot situācijas, kad suns treniņos klausa, bet mājās – ne. Šāda uzvedība dzīvniekam veidojas tāpēc, ka vai nu kaut kas netiek pareizi darīts apmācībās, vai arī ar dzīvnieku mājās netiek strādāts nemaz. Šādā gadījumā suņa apmācība var būt ļoti ilgstoša. “Mājās suni vajag turpināt apmācīt, ievērojot visus tos pašus dzīvnieka apmācības pamatprincipus, ko parādījis kinologs. Galvenais ir saprast, kā to darīt, un visi pārējie elementi – komandas vai triki – izdosies pēc tam, pamazām virzoties no vienkāršākajām komandām uz sarežģītākajām,” iesaka Tatjana.

 

Dino Zoo suņu skola stādā divās adresēs Rīgā – Krasta ielā 52 un Stirnu ielā 26. Ir iespēja apmeklēt gan grupās, gan individuāli paklausības skolu, suņu fitnesu, kucēnu skolu un hendlingu. Kucēnu skolu drīkst apmeklēt jau no 3 mēnešu vecuma.

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.