Atpakaļ

Iecienītākās medību suņu šķirnes Latvijā

Latvijā medību vēsture un tradīcijas ir vairāk nekā 400 gadus senas, un medību suns vienmēr ir bijis neatņemama medību sastāvdaļa. Lasi rakstu un noskaidro kādas ir iecienītākās medību suņu šķirnes Latvijā.

Lielākā daļa suņu šķirnes pastāv jau vairākus gadsimtus. Suņi vienmēr bijuši uzticami cilvēka draugi un tikuši izmantoti visdažādākajiem mērķiem. 

Laikiem mainoties, mūsdienās suņi vairs reti pilda tos pienākumus, kuriem tie tika radīti un audzināti. Suns mūsdienās ir vairāk kā ģimenes loceklis, draugs un biedrs ar ko pavadīt brīvo laiku, sportot un rotaļāties, baudot vien suņiem raksturīgo, īpašo mīlestību un pieķeršanos, ko tie uzticīgi spēj dāvāt savam saimniekam un ģimenei, kurā tas dzīvo. 

Taču neskatoties uz to, katrai šķirnei piemīt tai raksturīgais, pirmatnējais īpašību un spēju kopums, ko kvalitatīvi un profesionāli suņu audzētāji ar selekciju un godprātīgu vaislas darbu veic, lai saglabātu tīršķirnes suņu unikalitāti. 

 

Tieši tāpat arī medību suņu šķirnes tiek īpaši sargātas, jo ikviens īsts mednieks atzīs, – bez uzticama medību suņa, mednieks ir tikai pa pusei mednieks. 

 

Latvijā medību vēsture un tradīcijas ir vairāk kā 400 gadus senas, un medību suns vienmēr ir bijis neatņemama medību sastāvdaļa. 

 

Latvijas likumdošanā ir iestrādāti Ministru kabineta medību noteikumi, kas nosaka, ka medībās drīkst izmantot tikai medību šķirnes suņus, ierakstam par suņa šķirnes piederību jābūt atzīmētam suņa pasē, kā arī sunim jābūt vakcinētam un čipotam. 

 

Suņa piederību šķirnei apliecina tikai ciltsraksti, ko izsniedz oficiāli reģistrēta kinoloģiskā organizācija, un šajā apliecībā, bez datiem par dzīvnieka dzimšanas laiku, audzētavas nosaukumu, dzīvnieka identitātes numuru, kas norādīts dzīvniekam ievadītajā mikroshēmā, ir arī informācija par suņa izcelsmi – informācija par suņa priekštečiem vismaz 3 paaudzēs

 

Bez obligātās čipošanas, medību sunim jābūt reģistrētam arī Latvijas Lauksaimniecības datu centrā. 

 

Taču, kādas tad ir Latvijā iecienītākās medību suņu šķirnes? Par to vairāk rakstā! 

 

Medību suņu šķirnes 

 

Katras medību suņu šķirnes suņi ir paredzēti noteiktam medību veidam. Ir putnu medību suņi  un dzinējsuņi, taču, lai medību suns pilnvērtīgi īstenotu savas medību prasmes, tas jau no kucēna vecuma ir jāaudzina un jāradina pie medībām, apgūstot prasmes un iemaņas ar specifiskām medību suņu audzināšanas metodēm. 

 

Nav viena medību suņu šķirne, kas darbosies vienlīdz labi visos medību veidos, tāpēc, pirms medību suņa iegādes, svarīgi konsultēties ar zinošiem suņu audzētājiem, pieredzējušiem medniekiem un kinologiem. 

 

Ar suni, kas tiek ņemts līdzi medībās, saimniekam izveidojas īpašs un ļoti ciešs kontakts. Medību sunim ir jābūt paklausīgam, disciplinētam un tam jāpiemīt dabiskajiem mednieka instinktiem. Tieši tāpēc ne visu šķirņu suņi var tikt izmantoti medībām. 

 

Latvijas dzinējsuns 

Skausta augumā sasniedz aptuveni 45–50 cm garumu un pieaudzis suns ir aptuveni 15–16 kg smags, ar īsu, melnu un oranži brūnu apmatojumu. 

Latvijas dzinējsuns ir īpaša, medībām selekcionēta Latvijas suņu šķirne, kuras ciltsrakstu izcelsme un selekcijas gaita, diemžēl, nav precīzi izsekojama un saglabājusies.

 

Taču zināms ir tas, ka Latvijas dzinējsuns, jeb Kurzemes dzinējsuns bijis izplatītākā medību suņu šķirne līdz Pirmajam pasaules karam, ko medību nolūkiem licis izveidot Kurzemes Hercogs Jēkabs 17. gadsimtā. 

 

Laika gaitā šī suņu šķirne teju izzuda, taču pēckara gados, pateicoties Latvijas PSR Mednieku un makšķernieku biedrības galvenajam kinologam veterinārārstam Arnoldam Baizumam un viņa darbībai, tā palēnām tika atjaunota. 

 

Šīs šķirnes uzvedības tips ir nosvērti kustīgais, tie ir lieliski piemēroti gan mazo dzīvnieku – lapsu, zaķu, jenotu, gana arī lielo dzīvnieku – pārnadžu – briežu, aļņu, stirnu un mežacūku medībām. 

 

Suņa uzdevums ir ar apakšējo ožu, kas ļauj izsekot pēdas, saost un atrast dzīvnieku, un skaļi rejot, dzīt mednieka virzienā. Latvijas dzinējsuņiem piemīt gan apakšējā, gan augšējā oža, kas tiem dod vairāk priekšrocības medījot lielos dzīvniekus, jo medību suņi, kas izmanto tikai apakšējo ožu medību, dzenot pēdas un ar degunu atrodoties tuvu zemei, var tikt savainoti. 

 

Latvijas dzinējsuņi ir ne tikai teicami mednieki, bet arī labi un uzticami mājas sargi. Ar savu saimnieku un tuvajiem cilvēkiem labsirdīgi un draudzīgi, un, ja to izlemj turēt dzīvoklī, šiem suņiem nepieciešamas regulāras, garas un aktīvas pastaigas. Taču to galvenā misija ir medības, tāpēc suns īpaši jāaudzina, jo tam vienmēr saglabāsies medību instinkti. 

 

Taksis

Takši pēc lieluma iedalās trīs grupās: standarta, miniatūrais un trušu taksis. 

 

Takši ir populāra medību suņu šķirne kā visā pasaulē, tā arī Latvijā. Takša slaikais, nelielais augums, tā izteiktais medību instinkts un nenogurdināmā daba ļauj takšus izmantot āpšu, lapsu un bebru medībām alās. Taču takši ir arī izcili putnu medību suņi un piemēroti arī medībās ar dzinējiem

 

Takši ir ļoti gudri suņi, tik gudri, ka pat varētu teikt – stūrgalvīgi. Tāpēc taksi nepieciešams stingri un konsekventi apmācīt. Taksis ir kaislīgs mednieks, tāpēc ne visai labi sadzīvos ar mazākiem mājdzīvniekiem, tamdēļ takši jau no kucēna vecuma jāved uz apmācībā un jāradina socializēties. 

 

Ja taksis no kucēna vecuma ir radināts, tas labi sadzīvos arī ar maziem bērniem, taču pret svešiniekiem ir rezervēts un lielu draudzību neizrādīs. 

 

Kā mednieks taksis ir drosmīgs un modrs, attapīgs un neatlaidīgs. Tiesa gan, takša īsās kājas tiek atzītas par tā teju vienīgo trūkumu, jo brikšņains apvidus vai bieza sniega kārta sunim var būt šķērslis. 

Taksis veikli rīkojas sarežģītās, sazarotās alās, spēj tikt galā arī ar par sevi lielāku medījumu, un tiem piemīt arī lieliskas orientēšanās spējas.

 

Bīgls

Bīgli ir izcili dzinējsuņi, taču būs arī lieliski ģimenes mīluļi. Aptuveni 45 cm augsti, 15 kg smagi, visbiežāk trīskrāsainu īsu apmatojumu baltā, brūnā un melnā krāsā. 

 

Bīgli prasa stingru paklausības apmācību, jo to izteiktā medību instinkta dēļ, tie var vēlēties regulāri doties patstāvīgās pastaigās. Taču bīglu apmācības var nebūt vieglas, jo tie ir spītīgi un aizrautīgi, kā arī tiem piemīt izteikts bara instinkts, tāpēc to apmācība jāuzsāk agri un tai jābūt stingrai, lai panāktu to, ka suns regulāri neaizklīdīs kā medībās, tā arī ikdienā. 

 

Tie ir draudzīgi gan pret saviem cilvēkiem, gan svešiniekiem, bīgliem nepieciešamas pietiekamas fiziskās aktivitātes un daudz uzturēties brīvā dabā. 


Kā medniekiem tiem piemīt nenogurstoša spēja dzīt dzīvnieku un bīgliem ir viena no labākajām ožām pasaulē. Tie ir izcili pēdu meklēšanā, tāpēc tos veiksmīgi izmanto muitas darbībā.

 

Veimāras suns 

Sunim ir aptuveni 65 cm augsts skausta augums un tam var būt gan īss, gan garš apmatojums sudrabaini brūnā vai peļu pelēkā krāsā.

 

Veimarieši ir izcili lauku putnu medību suņi,  taču būs arī mīļi ģimenes mīluļi. Veimarietis ir viens no elegantākajiem un aristokrātiskākajiem suņiem pasaulē

 

Tam piemīt draudzīgs, ļoti uzticīgs un gudrs raksturs, veimarietis ir izteikti enerģisks un izturīgs, un būs arī labs sargs. Veimarieši ļoti ātri mācās un dēļ vēlmes izpatikt saimniekam, tas labi padosies apmācībām, taču saimniekam jābūt stingram, lai suns nekļūtu valdonīgs. 

 

Veimariešiem nepieciešamas ilgas, aktīvas un regulāras aktivitātes svaigā gaisā, tāpēc šis suns tomēr nebūs piemērots turēšanai dzīvoklī, un aktīvam saimniekam būs ideāls biedrs. Veimāras suņiem ļoti patīk arī peldēšana. 

 

Labi sadzīvo ar bērniem un citiem mājdzīvniekiem un suņiem, ja laikus pienācīgi apmācīts, taču pret svešiniekiem būs piesardzīgs un vajadzības gadījumā savu saimnieku aizstāvēs. 

 

Labradors retrīvers

Labradori ir vieni no iecienītākajām ģimenes suņu šķirnēm pasaulē. Taču sākotnēji tie radīti medībām un ir izcili pīļu medību suņi, turklāt apmācīti tie medījumu ne tikai atrod, bet arī pienes savam saimniekam. 

 

Labradori ir aptuveni 55-60 cm augsti, var būt gan īsu, gan ar garu apmatojumu (kā Zeltainie retrīveri). 

 

Labradori retrīveri tiek izmantoti ne tikai medībām, bet arī kā neredzīgo cilvēku pavadoņi, narkotisko vielu meklētāji, un ir ļoti uzticami, mīļi un draudzīgi ģimenes suņi. Tiem piemīt labsirdīgs, gudrs, sabiedrisks un arī pakļāvīgs raksturs, tāpēc kārtīgi audzināti, tie ir ļoti paklausīgi un uzticami, kas ir svarīga īpašība izvēloties medību suni. 

 

Tie ir arī ļoti izturīgi, spējīgi ilgas stundas pavadīt medībās, tāpēc tiem nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes un lielāka slodze, kā citiem suņiem.

 

Vācu medību terjers, jeb Jegterjers 

Par šīs šķirnes suņiem klīst mīti, ka tie ir grūti apmācāmi, agresīvi pret bērniem un citiem dzīvniekiem, stūrgalvīgi, taču tā nebūt nav! 

 

Jagterjeri, tieši otrādi, ir viegli apmācāmi un gudri, un tie ir piemēroti jebkāda veida medībām. Tā ir viena no jaunākajām medību suņu šķirnēm pasaulē, un to raksturs ir drosmīgs, uzticīgs un sociāls. Jagterjeri ir ļoti izturīgi un pacieš zemas temperatūras. 

 

Tos izmanto gan kā asins pēdu suņus, gan kā putnu medību suņus, apmācīti arī pienesīs medījumu saimniekam, turklāt sava nelielā, slaikā auguma dēļ ir izcili piemēroti arī medībām alās. 

 

Jagterjers prasa kārtīgu audzināšanu un apmācības, tas nebūs pats draudzīgākais un rotaļīgākais ģimenes suns, taču radinot no kucēna vecuma, būs mīļš un uzticams pret saviem tuvākajiem cilvēkiem.

 

Laika: Krievu – Eiropas un Rietumsibīrijas

Laikas ir vieni no populārākajiem medību suņiem Latvijā. Tie ir universāli medību suņi, piemēroti dažādiem medību veidiem. 

 

Laikas ir viegli un labi apmācāmi suņi, tie cilvēku uzskata par savu draugu, taču pret svešiniekiem izturas piesardzīgi un uzmanīgi, un būs arī labi sargi. 

 

Krievu – Eiropas laikām raksturīgs tā balti melnais kažoks, kas to izceļ, savukārt Rietumsibīrijas laikām var būt daudzkrāsains kažoks baltos, pelēkos, rudos un melnos toņos. 

 

Krievu – Eiropas laika nebūs tas suns, kas būs bērnu aukle vai izteikts rotaļu biedrs. Tas ir nopietns suns, vēlams – medniekam. Tam piemīt spēcīgs mednieka instinkts, taču pienācīgi apmācīts būs arī mīļš ģimenes suns, ja vien ģimens locekļi pratīs akceptēt suņa robežas

 

Kucēniem labi veicās apmācībās arī ar pieaugušiem suņiem, dodoties kopā ar viņiem medībās, jo laikas labi satiek ar saviem sugasbrāļiem.

 

Suņu skola

Jebkura suņu šķirne prasa pienācīgu apmācību, jo īpaši medību suņi. 

Ja nepieciešama konsultācija par piemērotākās medību suņu šķirnes izvēli tieši Jums, kā arī meklējat informāciju  par kvalitatīvām suņu apmācībām, aicinām ieskatīties dinozoopasaule.lv

 

Dino Zoo Pasaule piedāvā 2 profesionālas suņu skolas Rīgā: Krasta iela 52 un Stirnu iela 26. Mājas lapā dinozoopasaule.lv iespējams iepazīties ar visu nepieciešamo informāciju par suņu skolas darbību, nodarbību grafiku, cenām, kā arī aizpildot pieteikuma anketu, pieteikt savu vizīti attālināti vai zvanot pa norādīto tālruni! 

 

Uztici sava suņa apmācības profesionālajiem un pieredzējušajiem Dino Zoo Pasaule kinologiem! 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923