Atpakaļ

TOP 6 populārākie Latvijā atļautie eksotiskie dzīvnieki

Par to, kādi ir populārākie Latvijā atļautie eksotiskie dzīvnieki un ar ko jārēķinās jaunajiem saimniekiem, stāsta Dino Zoo Pasaule eksotisko dzīvnieku eksperte Zane Zagorska. 

Mūsdienās aizvien populārāka izvēle ir neparasti un eksotiski mājdzīvnieki. Arī Latvijā eksotisko mājdzīvnieku saimnieku skaits strauji pieaug. Un kā nu ne! Eksotisko dzīvnieku neparastais izskats, košās krāsas un  aizraujošā uzvedība dzīvnieku mīļus mudina iegādāties mājas mīluli no kādas tālākas zemes. No krāšņajiem hameleoniem, līdz nedaudz biedējošajiem tarantuliem – katra suga piedāvā savas unikālās īpašības, un noteikti neatstās vienaldzīgu nevienu ģimenes locekli vai ciemiņu. 

 

Tomēr, pirms iegādāties eksotisko dzīvnieku, ir svarīgi izvērtēt atbildību, rūpes un izdevumus, kas saistīti ar šo eksotisko mājdzīvnieku aprūpi. Par to, kādi ir populārākie Latvijā atļautie eksotiskie dzīvnieki un ar ko jārēķinās jaunajiem saimniekiem, stāsta Dino Zoo Pasaule eksotisko dzīvnieku eksperte Zane Zagorska. 

 

Sākot no gliemežiem, līdz hameleoniem 

 

Iegādājoties eksotiskās sugas mājdzīvnieku, jaunajiem saimniekiem jārēķinās ar to, ka katrai sugai nepieciešams specifiski piemērots aprīkojums, uzturs un aprūpe. Līdz ar to, jārēķinās ar krietni vien lielākiem izdevumiem, turklāt arī veterinārā aprūpe eksotiskajiem dzīvniekiem izmaksā dārgāk. 

 

Tāpēc pirmais, kas jāizvērtē – savs finansiālais nodrošinājums. Taču būtisks pluss ir tāds, ka lielai daļai šo sugu mājdzīvniekiem nav nepieciešama nemitīga uzmanība, apmācības vai regulāras fiziskās aktivitātes, tāpēc eksotiskais dzīvnieks varētu būt piemērota izvēle arī ikdienā aizņemtiem saimniekiem. Tomēr, lai nodrošinātu savam mīlulim nepieciešamos apstākļus, iepriekš jāvelta laiks izvēlētā dzīvnieka izpētei. Raksta turpinājumā uzini svarīgāko informāciju, par TOP 6 populārākajiem eksotiskajiem dzīvniekiem, kurus iespējams iegādāties arī Dino Zoo veikalos

 

1. Āfrikas milzu gliemeži

Bilde ar āfrikas gliemezi

Āfrikas milzu gliemežu jeb Ahatina gliemežu izcelsme ir Austrumāfrika un Dienvidaustrumu Āzija, taču laika gaitā tie ir ievesti visā pasaulē. Atsevišķās valstīs šie gliemeži tiek uzskatīti par kaitīgu un invazīvu sugu, jo savairojoties, var nodarīt lielu kaitējumu lauksaimniecībai. Āfrikas milzu gliemeži ir lielākie sauszemes moluski, un var izaugt līdz pat 30 cm garumā un sasniegt 500 g svaru. Gliemežu savvaļas mūžs ir aptuveni 5 gadi, taču nebrīvā tie var nodzīvot arī ilgāk. 

 

Aprūpe 

  • Gliemeži ir nakts dzīvnieki un ir salīdzinoši viegli kopjami. 

  • Pie terārija sienas jāierīko sildpaklājs. Terārijā jāuztur 26–28 °C, savukārt naktī temperatūrai jābūt 22 °C. Vēlams iegādāties arī UVB gaismas lampu, kas jātur ieslēgta aptuveni 6–8 stundas dienā.  

  • Ja netiek nodrošināti atbilstoši dzīves apstākļi, piemēram, terārijā ir pārāk vēss vai nepietiekami mitrs, Āfrikas gliemeži var palikt apātiski un neaktīvi. Terārijā jāuztur 60–70 % mitruma līmenis. 

  • Terārijā jāieklāj kokosriekstu šķiedru substrāts un reizi dienā terārijs jāsmidzina. 

  • Reizi nedēļā mājdzīvnieku vēlams izpeldināt seklā, siltā ūdenī. 

  • Pārtiek no salātiem, dārzeņiem, augļiem, kā arī proteīna, piemēram, kaltētam gammarus garnelēm. Papildus nepieciešams dot arī kalciju. 

  • Ņemot vērā gliemežu izcilo apetīti, terārijā vēlams izvietot mākslīgos augus. Iegādājoties dzīvos augus, jāpārliecinās, vai tie nav indīgi. 

  • Tā kā šie eksotiskie dzīvnieki ļoti ātri vairojas, katram indivīdam vēlams iegādāties atsevišķu terāriju.

 

 

 

2. Dienvidamerikas tarantuli 

Bilde ar  Dienvidamerikas tarantulu.

Dienvidamerikas tarantuls nāk no Dienvidamerikas tropiskajiem un subtropu reģioniem, tajā skaitā Amazones lietusmežiem. Dienvidamerikā ir sastopamas aptuveni 900 tarantulu sugas, un tā ir lielākā un daudzveidīgākā tarantulu grupa pasaulē. Neskatoties uz biedējošo izskatu, tie ir miermīlīgi un viegli kopjami mājdzīvnieki. 

Brīvā dabā tie medī naktīs. Tarantula mūžs var būt gana ilgs, un labi aprūpēti, tie var nodzīvot pat 10 un vairāk gadus. Tarantulu mātītes parasti ir lielākas un var nodzīvo ilgāk nekā tēviņi, turklāt mātītes pēc pārošanās mēdz notiesāt savus kavalierus. Pēc apaugļošanās mātīte izdēj olu maisiņu, kurā var būt līdz pat 1000 olām. Pēc olu izšķilšanās mazuļi vairākus gadus aug un maina ādu, līdz sasniedz pieauguša tarantula izmēru.

 

Aprūpe

  • Katram īpatnim obligāti jānodrošina atsevišķs terārijs. 

  • Terārijā jāieklāj kokosriekstu šķiedru substrāts, sajaukts ar terārijiem paredzētām smiltīm, jāizveido slēptuves un jāievieto dzīvie vai mākslīgie augi. 

  • Tarantuliem nav nepieciešams daudz barības. Mazuļus nepieciešams barot ik pārdienas ar piemērota izmēra kukaini, un tarantulam augot, tonepieciešams barot arvien retāk. 

  • Terārijā jānodrošina aptuveni 25 °C (izmantojot pie terārija sienas novietotu sildpaklāju un sildlampas) un atbilstošs mitruma līmenis. Vislabāk ieteicams iegādāties infrasarkanās sildlampas, jo tarantuliem spilgts apgaismojums ne visai patīk. 

  • 3–4 reizes nedēļā terārijs jāsmidzina, taču nekādā gadījumā nedrīkst samitrināt pašu tarantulu. 

 

 

3. Eksotiskās vardes 

Bilde ar eksotisku zaļu koka vardi. 

Iecienīts eksotiskais dzīvnieks ir arī vardes. Dino Zoo Pasaule pieejamas mazās, dzīvīgi zaļās kokvardes, kas plaši sastopamas visā pasaulē, kā arī dažādas Dendrobatu ģints pārstāves, kas izceļas ar košām, krāšņām krāsām. 

 

Aprūpe 

  • Lielākā daļa eksotiskās vardes ir tropu iemītnieki, tāpēc svarīgākais ir nodrošināt siltu un mitru terārija klimatu, kas drīzāk līdzinās pludārijam jeb miniatūram purvājam. 

  • Terārijā jāieklāj kokosa substrāts, sūnas un kritušas lapas, jāievieto dzīvie augi un paslēptuves. 

  • Lai nodrošinātu atbilstošu mitruma līmeni, terārijs jāsmidzina 2–3 reizes dienā. Saimnieka ērtībai, terāriju var aprīkot arī ar automātisko smidzināšanas sistēmu. 

  • Terāriju vēlams aprīkot arī ar plašu, seklu baseinu. Lai ūdens vienmēr būtu svaigs, tas jāmaina katru dienu. 

  • Vardes nav vientuļnieces un tās ietecams turēt kopā vairākas, sākot no 3–5 un vairāk vardēm, atkarībā no terārija lieluma. 

  • Terārijs jāaprīko ar 25W sildlampu un vardēm piemērotu UVB apgaismojumu. Apgaismojumam jābūt ieslēgtam aptuveni 6–8 stundas diennaktī. 

  • Parastā varžu barība ir dažādi kukaiņi – circeņi, prusaki, augļu mušiņas. 

 

 

4. Gekoni 

Bilde ar plankumainu gekonu

Dino Zoo veikalos visbiežāk pieejamie ir Leoparda gekoni un Banānēdāju gekoni. Gekoni saimnieku priecēs ar savām skaistajām, izteiksmīgajām acīm, košo ķermeņa krāsu un rakstiem. Tomēr gekonu aprūpe prasa kā iemaņas, tā zināšanas. Leoparda gekoni nāk no  Dienvidāzijas akmeņainās un sausās stepes un tuksnešu reģioniem. Savukārt Banānēdāju gekoni nāk no salu grupas Jaunkaledonijas, kas atrodas starp Fidži un Austrāliju, kur valda lietus mežu klimatiskie apstākļi. Vidējais gekonu dzīves ilgums ir 10–20 gadi, un augumā tie var sasniegt 20–30 cm. 

 

Aprūpe

  • Šos gekonus ieteicams turēt pa vienam vai kopā turēt tikai mātītes. 

  • Nakts dzīvnieki, dienas laiku parasti pavada noslēpušies kādā paslēptuvē.

  • Terāriju jāaprīko ar vairākām slēptuvēm, dzīvajiem augiem, zariem, nelieliem akmeņu krāvumiem. 

  • Lai nodrošinātu nepieciešamo temperatūru, terārijs jāaprīko ar sildpaklāju. Temperatūra ir atkarīga no gekona sugas. Leoparda gekoniem vidējā temperatūra dienā jāuztur 26–29 °C, naktī 23 °C. Savukārt banānēdāju gekoniem terārijā jāuztur 23–25 °C, naktīs līdz 23 °C.

  • Terārijā jāuztur 65–80 % mitruma līmenis, atkarībā no gekonu sugas.   

  • Aptuveni reizi mēnesī gekoni maina ādu. Saimniekam katru reizi jāpārliecinās vai uz pirkstiem, astes vai sejas nav palikusi vecā āda. Lai veicinātu ādas nomaiņu, tās laikā ieteicams pastiprināti mitrināt terāriju. 

  • Leopardu gekoniem terārijs jāsmidzina 3–4 reizes nedēļa, savukārt Banānēdāju gekoniem tas jādara biežāk – aptuveni 2 reizes dienā. 

  • Leopardu gekonu ierastā barība ir prusaki, circeņi. Aptuveni reizi nedēļa gekonu jāpabaro arī ar zoofobiem vai miltu tārpiem. Katras barošanas reizē obligāti barība jāapkaisa ar speciāliem vitamīniem, kā arī kalciju un vitamīnu D3. Terārijā jābūt ierīkotam arī traukam ar dzeramo ūdeni. 

  • Banānēdāju gekoni pārtiek no saldām augļu sulām, augļu mīkstuma, kā arī kukaiņiem. Papildus jānodrošina arī specializētie vitamīni, kalcijs, D3 vitamīns. Var iegādāties arī tieši šai sugai pieejamo barību. 

 

 

5. Hameleons 

Bilde ar hameleonu

Viens no krāšņākajiem un eksotiskākajiem dzīvniekiem, viennozīmīgi, ir Jemenas hameleons. Tie sastopami kalnainēs un lietus mežos, un to izcelsmes vieta ir Jemenas un Saūda Arābijas robeža. Jemenas hameleonu vidējais dzīves ilgums ir 5–7 gadi. Tēviņi ir krāšņāki un augumā lielāki – pieauguši tēviņu izmērs var sasniegt aptuveni 45 cm, savukārt mātītes ir mazākas, vidēji sasniedzot 25–30 cm. 

 

Aprūpe 

  • Atšķirībā no daudziem citiem eksotiskajiem dzīvniekiem, Jemenas hameleoni ir aktīvi tieši dienas laikā. 

  • Tos ieteicams turēt pa vienam vai kopā turēt tikai mātītes. 

  • Terārijam jābūt lielam, jo hameleoniem svarīgi nodrošināt daudz brīvas telpas. 

  • Terārijs jāaprīko ar dzīvajiem un mākslīgajiem augiem, kā arī daudzām paslēptuvēm, horizontāli un vertikāli izvietotiem koku zariem, liānām. 

  • Jāiegādājas arī sildlampas un piemērotas UVB lampas, lai dienā terārijā uzturētu 26–28 °C, savukārt naktī temperatūrai jābūt aptuveni 23 °C. 

  • Terārijā jāuztur 75–85 % mitruma līmeni. Terāriju jāsmidzina 2–3 reizes dienā, tāpēc labs risinājums būs automātiskā apsmidzināšanas sistēma, papildus var iegādāties arī strūklaku. 

  • Pieauguši hameleoni barojas aptuveni 3 reizes nedēļā, pārtiekot no prusakiem vai circeņiem, kā arī reizi nedēļā ar miltu tārpiem vai zoofobiem. Papildus jānodrošina arī vitamīni, kalcijs ar vitamīnu D3. 

  • Ūdeni hameleoni uzņem tikai no aprasojuma uz lapām vai terārija sienām. 

  • Hameleoni aptuveni reizi mēnesī maina ādu, tāpēc saimniekam jāseko līdzi tam, lai uz ķermeņa nepaliek vecās ādas paliekas. 

 

 

6. Sauszemes bruņurupuči 

Bilde ar sauszemes bruņurupuci

Iecienīti eksotiskie mājdzīvnieki ir arī sauszemes bruņurupuči. Dino Zoo veikalos šobrīd iespējams iegādāties Vidusāzijas sauszemes bruņurupučus. Bruņurupucis būs uzticams mīlulis un kompanjons ilgu gadu garumā, jo pareizi aprūpēts, var nodzīvot 40–60 gadus. 

 

Aprūpe 

  • Lai gan izplatīts ir uzskats, ka bruņurupuči dodas ziemas miegā, tomēr nebrīvē turēti bruņurupuči to dara tikai tad, ja netiek nodrošināts pietiekams siltums vai ir nepietiekams UVA lampu apgaismojums. Turklāt, ja bruņurupucis nebūs uzņēmis pietiekamas barības rezerves, no ziemas miega tas var arī nepamosties. 

  • Bruņurupuči ir lēnīgi un tiem nepatīk straujas pārmaiņas, tāpēc tos nevajadzētu pakļaut liekam stresam, bieži mainīt atrašanās vietu vai strauji mainīt terārija iekārtojumu. 

  • Ja bruņurupucis tiek vests laukā, tas jādara dienas pirmajā pusē vai vēlā pēcpusdienā, kad ir gana silts, taču saule nav tik spēcīga. 

  • Terārijam jābūt garam un plašam, jo vienā terārija pusē jānodrošina 32–36 °C, savukārt otrā pusē jāizveido vēsāki apstākļi, bez sildelementiem, kur temperatūra nebūs augstāka par 27 °C. Terārijs obligāti jāaprīko arī ar UVB un UVA staru lampām. 

  • Terārijā vēlams izveidot atšķirīgu reljefu, izvietot alveidīgas mājiņās un citas paslēptuves. 

  • Bruņurupučiem vēlams nodrošināt arī iespēju ierakties, tāpēc terārija apakšā jāieklāj maisījums, kas veidots no kokosa pakaišiem, mulčas vai rupjās grants. 

  • Vidusāzijas bruņurupuču barība sastāv no  dažādām zaļajām lapām, dārzeņiem, kabačiem, zaļajām pupām, ķirbjiem. Augļus barot nav ieteicams. 

  • Papildus bruņurupucim jānodrošina kalcijs un vitamīns D3, ziemas sezonā arī multivitamīni. 

 

Viss, kas jāzina mājdzīvnieku saimniekiem – Dinozoopasaule.lv!

Viss, kas tev jāzina par eksotisko dzīvnieku kopšanu, kā arī cita noderīga informāciju un dzīvnieku ekspertu padomi par dažādu sugu mājdzīvnieku kopšanu, uzturu un veselību, dinzoopasaule.lv! Šeit atradīsi arī informāciju par Dino Zoo veterināro klīniku darbību, kā arī atradīsi sev tuvāko Dino Zoo veterināro aptieku! Savukārt visu nepieciešamo savam mīlulim iegādājies dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos visā Latvijā!

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Hameleona aprūpe

Labdien! nesen Jemenas hameleona acīs parādījās izaugums. Dzīvo labā terārijā (pērkot paņēma Dino Zoo), dodu viņai ūdeni vairākas reizes dienā, mitrinu terāriju. Ēd kriketus, periodiski augļus pēc grafika. Pirms tam visu pārkaisa ar vitamīniem. Kas tas varētu būt? vai nepieciešama veterinārārsta palīdzība?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Hameleona gūtā trauma izskatās pēc apdeguma vai kādas citas dabas brūces. 

Viennozīmīgi būtu ieteicams vērsties pie specializēta vetārsta un brūci ārstēt ar medikamentiem. 

Dino Zoo klīnikā Krasta ielā 52, Rīgā, pieejama eksotisko dzīvnieku vetārste. Uz vizīti nepieciešams pierakstīties iepriekš telefoniski.

Bārdainās agāmas

Здравствуйте! Хотела поинтересоваться если я хочу приобрести новый террариум, у меня бородатая агама, возможно ли это? В плане что у неё будет скорее всего стресс и я это понимаю, не хочу что бы она чувствовала себя некомфортно.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Pārkārtošanās jaunā terārijā dzīvniekam īpašu stresu nerada un vienmēr ir labāk, ja terārijs ir pēc iespējas plašāks. Iekārtojiet jauno terariju tāpat ka tika iekārtots esošais terārijs un agāma nejutīs nekadu stresu no jaunās dzīvesvietas.

Bārdainās agāmas

Labdien! Manai bārdatai agamai uz vēdera ir plankumi, kas bija pirms viņas izliešanas, un, kā es saprotu, tad, kad viņas vēders nolaida, tie palika. Es ļoti baidos no sēnītes. Vai varat, lūdzu, apskatīt fotoattēlu un vai man būtu jāuztraucas?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

 

Vizuāli nekādas sēnīšu saslimšanas pazīmes dzīvniekam nav, tikai pāris līdz galam nenonākušas zvīņas.

Tomēr, ja rodas aizdomas par dzīvnieka veselību, ieteicams pierakstīties vizītē pie specializēta vetārsta.

Dino Zoo Klīnikā Krasta ielā 52, Rīgā, ir pieejams eksotisko dzīvnieku vetārsts, uz vizīti iepriekš piesakoties telefoniski.

Bārdainās agāmas uzturs

Sveiki! Vai agāmai var dot kaltētus miltu tārpus, vai arī tikai dzīvus? Kā arī, kur var iegādāties kukaiņus priekš agāmas uztura? Paldies:)

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Pamatuzturam ieteicams izmantot dzīvos barības kukaiņus, jo to saturs ir pilnvērtīgāks. Kaltētos kukaiņus var izmatot tikai kā kārumus, jo tie satur tikai proteīnu, bet neko citu.

Dzīvos barības kukaiņus var pasūtīt lielākajos Dino Zoo veikalos, pasūtījumu veicot telefoniski vēlamajā veikalā.

Bārdainā agāma

Labdien! Mūsu bārdainajai agāmai-meitenei ir 7 mēneši, viņa izkatās veselīga, bet jau vismaz mēnesi slēpjas savā aliņā, tumsā. Ja viņu izvelk no alas, tad viņa ir diezgan aktīva, viņa var paēst un pakakāt. Cenšamies viņu neaiztikt, tad viņa tikai guļ. Agāmām brumācija nenotiek pirms gada, un terārijā ir 32 grādi saulainajā pusē, 48 zem lampas un 23 aukstajā pusē. Temperatūra nav mainījusies pa šo laiku. Vai ir pamats satraukumam un kā labāk rīkoties? Vai ir pienācis laiks vest viņu pie vetārsta? Paldies!

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Pirmkārt pārliecināmies, cik derīgas ir UVB lampas. Atkarībā no firmas, to darbības ilgums var atšķirties. Repti Planet UVB lampas ieteicams mainīt reizi 3 mēnešos, Exo Terra reizi 6 mēnešos un Arcadia lampas reizi 6-8 mēnešos.

Tāpat ieteicams agāmu reizi nedēļā nopeldināt siltā ūdenī.

Iespējams, ka agāmai ir garlaicīgi terārijā, cik bieži tiek mainīts iekārtojums terārijā un cik bieži agāma tiek izlaista pastaigāties ārpus tā?

Ja apetīte ir laba, un svars nesamazinās (ieteicams agāmu svērt reizi nedēļā uz virtuves svariem), tad uztraukumam nav pamata.

Bruņurupuču mītne

Vai ar 200 litriem pietiks diviem Bruņurupučiem. 40x100x50 lielumi.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Pieņemu, ka runa iet par ūdens bruņurupučiem, nevis sauszemes.

Atkarībā no bruņurupuču sugas, izmēra un dzimuniem, 200l akvārijs, pareizi iekārtots, ar pēc iespējas vairāk reālā ūdens tilpuma, vajadzētu būt pietiekami jauniem bruņurupučiem. 

Lai noteiktu reālo piemērotību, akvārijā ūdens līmenim ir jābūt tik dziļām, lai bruņurupučiem ienirstot ūdenī no sauszemes platformas, tie neskartu ne akvārija apakšu, ne sienas. Kopējā tilpuma noteikšana atkarīga no tā, lai bruņurupučiem peldot ūdens tilpnē, tie brīvi var papeldēt viens otram garām, nesaskaroties.

Dzīvnieku turēšanas atļaujas

Kā var iegūt atļauju , lai mājās varētu uzturēt čūsku? vai ir jāiegūst kāda specialitāte?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Par noteiktu eksotisko dzīvnieku turēšanas atļauju iegūšanu nepieciešams sazināties ar Dabas Aizsardzības Pārvaldi un Pārtikas un Veterināro dienestu.

Vidusāzijas bruņurupucis

Labdien! Mūsu mājās vidusāzijas bruņurupucis atrodas aptuveni nedēļu. Terārijā ir sildlampa un UV T-8 lampa, pamanījām, ka uz bruņām ir mazs balts punkts. Vai tas ir slikti un bruņurupucim kaut kas nav labi ar veselību? Ēd labi, dodam arī kalciju + D3 vitamīnus. Papildus vēlos noskaidrot, cik bieži ieteicams dot vitamīnus, nedēļas laikā esam devuši 2 reizes.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Grūti saprast, kas varētu būt baltais punkts, neredzot to vizuāli.

Maz ticams, ka tas varētu būt kas bīstams, drīzāk bruņurupucim augot, bruņa vietām nedaudz mainījusi krāsu.

Augošam bruņurupucim kalciju ar D3 vitamīnu ieteicams dot katru dienu, kurpretī vitamīnu kompleksus var dot 2-3 reizes nedēļā.

Sauszemes bruņurupucis

Labdien, vēlējos noskaidrot, kāpēc mazam Vidusāzijas bruņurupucim jau kādu laiku abas acis ir ciet pat staigājot vai ēdot, vai būtu jāsatraucas vai jāved pie ārsta?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Aizvērtas acis liecina par veselības problēmām. Ja acis netiek atvērtas pat pēc siltām ūdens peldēm, ieteicams vērsties pie vetārsta. Iespējams dzīvniekam organismā ir vitamīnu trūkums.

gaļa sunim

Kādu gaļu vislabāk dot mazo šķirnu sunim?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Suni var barot ar dažādu dzīvnieku gaļu, atkarīgs vai tam ir kādas veselības problēmas , vai vēlaties gaļu dot kā kārumu, vai barot ikdienā. Ja pāriet uz naturālo barošanu, tad ar gaļu vien nepietiks, papildus nepieciešams dot kaulus un dārzeņus, kā arī subproduktus. Dino Zoo klīnikā pieņed veterinārārste - ēdināšanas speciāliste. Ja vēlaties pierakstīties  uz konsultāciju Dino Zoo  klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67237923.

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika