Atpakaļ

Kad ģimenē ienāk vēl viens suns

Neraugoties uz jau esošo mājas mīluli, nereti rodas vēlme iegādāties vēl vienu mājdzīvnieku, kam sniegt savas rūpes un uzmanību, arī pretī saņemot dubultu mīlestību. Tomēr ar labajiem nodomiem ne vienmēr ir gana – jauna mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir liels notikums, un ir būtiski tam savlaicīgi sagatavoties. Šoreiz par to, kā uzņemt ģimenē vēl vienu suni, iepazīstinot to ar jau esošo mīluli, stāsta kinoloģe, Dino Zoo suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka.

Ļoti daudzi cilvēki vēlas iegādāties otru mīluli, domājot, ka tā jau esošajam sunim nebūs garlaicīgi, kamēr paši saimnieki dodas savās ikdienas gaitās. Tomēr šāda pieeja nav tik viennozīmīga, kā šķiet sākumā, jo, ģimenē ienākot vēl vienam sunim, ne vienmēr viss notiek tā, kā gribētos.

Lai jauna suņa ienākšana ģimenē noritētu bez starpgadījumiem, pirmkārt, jāpievērš uzmanība jau esošā suņa uzvedībai. Ir svarīgi savlaicīgi novērtēt, kā tas attiecas pret citiem dzīvniekiem, vai ir draudzīgs un vēlas komunicēt ar saviem sugas brāļiem, vai, tieši otrādi, izrāda agresiju. Iespējams, dzīvniekam nemaz nav vajadzīga saskarsme ar citiem suņiem, un viņš vēlas komunicēt tikai ar savu saimnieku. Tāpat ir vērts jau iepriekš izpētīt šķirņu aprakstus un rakstura, kā arī temperamenta īpatnības, kas katrai no tām raksturīgas.

Pirms jauna suņa iegādes ir ļoti ieteicams pakonsultēties ar suņu audzētāju, lai noskaidrotu, kādi ir dzīvnieka vecāki  un to attieksme pret citiem dzīvniekiem. Ir svarīgi to uzzināt laikus, lai nerastos situācija, ka šķietami piemīlīgais kucēns izaug un kļūst dominējošs, ģimenes vecāko suni apbižojot. Tāpat jau iepriekš vajadzētu izlemt, kāda dzimuma suns tiks ņemts – vai tas būs suns, vai kucīte, ģimenē ienākot tā paša vai pretēja dzimuma dzīvniekam. Ja mājās būs pretēju dzimumu pārstāvji, bet nav plānots nodarboties ar vaislu, tad jāizlemj, kuru dzīvnieku būs jāsterilizē vai jākastrē, jo turēt vienā mājvietā dažādu dzimumu dzīvniekus ir ļoti grūti, īpaši kuces meklēšanās laikā,” stāsta Tatjana.

Ja ģimenē jau ir suns, kā otru suni vislabāk ņemt kucēnu. Ja vien dzīvniekam nav kādu veselības problēmu, pieauguši suņi parasti nedara pāri kucēniem. Tāpat kucēnu ieteicams ņemt tad, ja esošais suns ir seniora vecumā. Šeit gan jāievēro svarīgs noteikums – uzmanību, rūpes un laiku ir jāvelta abiem dzīvniekiem, kā arī tiem abiem ir jāpiedalās saimnieka dienas gaitās. Pie šādiem nosacījumiem kucēni parasti pagarina vecāko suņu mūžu.

Savukārt, ja plānots ņemt jau pieaugušu suni, jābūt gatavam, ka esošais ģimenes mīlulis ar jaunpienācēju konkurēs, cīnoties par to, kurš no abiem ir galvenais. Šādā situācijā ir ļoti svarīgi, lai saimnieks mājās ieņem galveno pozīciju un ar savu vārdu var pārtraukt konfliktu starp abiem suņiem.

Iepazīstinot suņus, ir jāizvēlas neitrāla teritorija, ko vēl nepazīst neviens no abiem dzīvniekiem. Atrodoties svešā vidē, suņi nebūs tik drosmīgi, kā ierasts, un viens pret otru izturēsies labvēlīgāk. Ja suņi ir iepazinušies bez konflikta, saimnieks var ar tiem abiem doties nelielā pastaigā un tad kopā iet mājās. Pirmajās dienās pēc dzīvnieku iepazīšanās tos nekādā gadījumā nedrīkst atstāt kopā vienus pašus. Tāpat obligāti jāvēro to uzvedība. Ja kāds no suņiem izrāda agresiju, to obligāti jāpārtrauc,” skaidro Tatjana, iesakot izmēģināt arī kādu viltību, kas darbosies, ja jaunais suns būs kucēns. “Ja ģimenē ienāk kucēns, to  pirms iepazīstināšanas ar esošo suni var iesmaržināt ar tā smaržu. Šim nolūkam noderēs, piemēram, kakla siksniņa, ko uz brīdi uzvilkt kucēnam, vai suņa dvielis, ar ko mazuli paberzēt. Tāpat jaunpienācējam var uzvilkt vecākā suņa džemperīti, lai tas sāktu attiecīgi smaržot.”

Tiesa, neraugoties uz pareizu dzīvnieku iepazīstināšanu, kā arī centieniem to starpā izveidot saskanīgas attiecības, tas var neizdoties, vecākajam sunim nepieņemot atnācēju. Šādās situācijās ir jābūt gatavam, ka, ja suns nepieņems jauno kucēnu, to būs iespēja atdot atpakaļ audzētavai, kas būtu godīgi gan attiecībā pret kucēnu un audzētāju, gan jau esošo suni.

Taujāta par draudzīgākajām suņu šķirnēm, Tatjana atzīst, ka nav viennozīmīgas atbildes, kuru šķirņu suņi būs pretimnākoši un viegli pieņems jaunu kompanjonu un kuri nē, jo suņi ir ļoti dažādi. “Tāpat kā cilvēkiem, tiem ir savs raksturs. Teorētiski kā draudzīgi tiek raksturoti, piemēram, vācu aitu suņi, šeltiji, korgiji, borderkolliji un dekoratīvo šķirņu suņi, jo tie ir veidoti kā cilvēka kompanjoni, tomēr arī šo šķirņu suņu vidū var būt izņēmumi. Savukārt vēl vienu dzīvnieku nerekomendētu ņemt tad, ja mājās jau dzīvo Tibetas mastifs, Vidusāzijas suns vai kaukāziešu aitu suns, un cilvēkiem, kuriem jau ir medību suņi vai takši, nebūtu vēlams iegādāties kādu grauzēju vai putniņu, lai neradītu dzīvniekiem lieku stresu,” tā Tatjana.

Ja esi nolēmis, ka jūsu ģimenē ienāks jauns kucēns, tad meklē visu nepieciešamo Dino Zoo veikalos visā Latvijā vai pasūti www.dinozoo.lv.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.

Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Labdien! Mums ir 2g veca vidusāzijas aitu suņa meitene, ļoti nikna. Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Pēc sterilizācijas suns var kļūt mierīgāks. Bet būtiski rakstura īpatnības nemainīsies.

Bernes ganu suņa svars

Sveicināti! Bernes ganu suņa meitene ir 3 mēnešus un trīs nedēļas veca, sver 16kg. vai tas ir pietiekams svars, jo bažas rada sajūta, ka vienmēr ir izsalkusi? barojam 3x dienā jauktā ēdināšana - putra, kefīrs, gaļa, kartupeļi, biezpiens, vakaros sausa barība. labprat ēd augļus un darzeņus. Paldies! Ar cieņu, Digna

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Neredzot suni, grūti atbildēt uz šo jautājumu. Pakonsultējaties pie sava audzētāja vai arī ar veterinārārstu :)

Amerikāņu akitas kucēns. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Labdien! Iegādājāmies amerikāņu akitas kucēnu? Ungārijas audzētavā ( latvijā, bai tuvāk neatradām) , kucēns ir ar ciltsrakstiem. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labrīt!

Šājā jautājumā Jūs var konsultēt Jūsu audzētājs. Dokumentos ir norādīta informācija no kuras organizācijas un kluba ir Jūsu suns. Attiecīgī tieši šajā organizācija Jūs varat turpināt vaislas darbu.