Atpakaļ

Kaķa gadi: vai tiešām viens mīluļa gads atbilst 7 saimnieka gadiem?

Par to, kā noteikt kaķa vecumu un atbilstību dažādiem kaķa vecumposmiem un kā kaķa gadi atbilst saimnieka gadiem, stāsta Dino Zoo kaķu eksperts, felinologs Ivo Obrumanis. 

Sekojot līdzi sava mājdzīvnieka vecumam, varam krietni labāk izprast mīluļa vajadzības, nodrošināt atbilstošu aprūpi, uzturu un rūpes par veselību. Taču kā noteikt, kāds tad īsti ir kaķa vecums? Daudzi ir dzirdējuši apgalvojumu par to, ka viens kaķa gads atbilst 7 cilvēka gadiem, taču vai šis populārais apgalvojums tiešām ir patiess vai tomēr mīts? 

Par to, kā noteikt kaķa vecumu un atbilstību dažādiem kaķa vecumposmiem un kā kaķa gadi atbilst saimnieka gadiem, stāsta Dino Zoo kaķu eksperts, felinologs Ivo Obrumanis. 

 

Kaķa gadi un vecumposmi  

Ja vien saimnieks kaķi nav iegādājies vai adoptējis kaķēna vecumā, kaķa vecumu noteikt nav nemaz tik vienkārši. Kaķēna vecumu veterinārārsts var noteikt gana precīzi, izvērtējot tādus fiziskās attīstības faktorus kā svaru, augumu un zobu šķilšanās stadiju. Savukārt jau pieaugušiem kaķiem vecumu noteikt ir krietni sarežģītāk. Par kaķa aptuveno vecumu var liecināt  zobu nodiluma pakāpe, muskuļu tonuss vai kažoka stāvoklis. 
Jāņem vērā arī tas, ka kaķa attīstību ietekmē gan uzturs un dzīves apstākļi pirmajos mēnešos, gan kaķu šķirnes piederība. Dažām kaķu šķirnēm attīstība var noritēt daudz lēnāk kā citām. Tomēr gluži tāpat kā mūsu, ar kaķu dzīve iedalāma vairākos vecumposmos.

Bilde ar mazu kaķi ziedu fonā

  • No dzimšanas līdz 7 mēnešu vecumam

Šajā posmā kaķa attīstība norit visstraujāk. Aptuveni 2–3 nedēļu laikā pēc piedzimšanas pamazām atveras kaķēna actiņas un aptuveni 3–5 nedēļu vecumā sāk šķilties zobiņi. Kad actiņas atvērušās, kaķēni sāk arvien drošāk izpētīt apkārtni, taču šajā laikā koordinācijas spējas kaķēniem nav gan attīstījušās un tie vēl tikai mācās nostāvēt un stabili pārvietoties. Ideālā gadījumā kaķēni pie mammas pavada pirmās 10 nedēļas jeb 2, 5 mēnešus un līdz 4 nedēļu vecumam pārtiek no kaķenes piena. Sasniedzot aptuveni 4 nedēļu vecumu, kaķēni pamazām uzsāk ēst kaķēniem paredzēto barību un 2, 5 mēnešu vecumā ir gatavi doties pie jaunā saimnieka. 

Līdz aptuveni 7 mēnešu vecumam ir nomainījušies kaķēna piena zobi un norit strauja fiziskā un neiroloģiskā attīstība. Kaķēns ir aktīvs, rotaļīgs un ļoti zinātkārs un lielākā daļa kaķu šajā vecumā labi satiek gan ar bērniem, gan citiem mājdzīvniekiem. Tomēr svarīgi ievērto dzīvnieka robežas un nodrošināt drošu vidi mīluļa attīstībai un rotaļām, piemēram, aprīkojot mājokli ar daudzfunkcionālu kaķu māju vai dažādām interaktīvām rotaļlietām. 

 

  • No 7 mēnešu līdz 3 gadu vecumam 

Ja vien kaķis nav kastrēts vai sterilizēts, aptuveni 7 mēnešu vecumā kaķi sasniedz savu pusaudžu jeb pubertātes vecumu, savukārt gadu vecs kaķis jau uzskatāms par pieaugušu. 1 gada vecumā mīlulis ir sasniedzis pieauguša kaķa augumu, taču kaķa svars, atkarībā no fizisko aktivitāšu līmeņa un uztura, var turpināt mainīties. Līdz 3 gadu vecumam ir izveidojies un nostiprinājies gan dzīvnieka raksturs, gan pamata uzvedības iezīmes. 

 

  • No 3 līdz 7 gadu vecumam 

Nodrošinot kaķim veselīgu, pilnvērtīgu uzturu, atbilstošas fiziskās aktivitātes un veselības aprūpi, šajā vecumā kaķiem reti novēro veselības problēmas, izņēmums ir vien kaķi, kas slimo ar hroniskām vai iedzimtām veselības kaitēm. 

Šajā vecumposmā svarīgi nodrošināt vispusīgu garīgo un fizisko stimulāciju, lai uzturētu kaķa locītavu un muskuloskeletāro veselību, normālu svaru, kaķis nezaudētu dabiskos refleksus, saglabātu možumu un neparādītos negatīvas uzvedības iezīmes. Sasniedzot 7 gadu vecumu kaķi var kļūt mazāk aktīvi, tomēr veseliem kaķiem reti šajā vecumā iespējams pateikt, ka tuvojas senioru gadi. 

 

  • No 7 līdz 14 gadiem 

Novecošanās procesi katram dzīvniekam norit individuāli. Nereti pat 10–12 gadu vecumā kaķa uzvedība īpaši neatšķiras no kaķa spēka gadiem. Par jau cienījamo vecumu var liecināt vien ilgākas miega un atpūtas stundas. 

Tomēr daļai kaķu šajā vecumā parādās pirmās ar novecošanos saistītas veselības kaites, turklāt īpaši svarīgi pievērst uzmanību dzīvnieka svaram, izvēloties diētiskāku barību, kas paredzēta kaķiem senioriem. Šajā vecumā var parādīties locītavu, nieru, zobu problēmas, attīstīties artrīts. Tāpat var mainīties arī kaķa kažoks, tas var kļūt nespodrāks, biežāk savelties.

 

  • No 14 gadu vecuma 

Veselīgi, labi aprūpēti kaķi, īpaši ja tie uzturas tikai iekštelpās, mūsdienās gana bieži nodzīvo ilgāk kā 14 gadus. Tomēr pēc 14 gadu vecuma pamazām var attīstīties gan redzes un dzirdes problēmas, gan izkrist zobi. Šajā vecumposmā kaķi lielāko dienas daļu pavada atpūšoties, tāpēc ļoti svarīgi pielāgot kaķim atbilstošu uzturu. Savukārt par mīluļa higiēnu var palīdzēt rūpēties kaķu frizieris, kas apkops gan dzīvnieka kažoku, veiks ausu un nagu aprūpi un informēs saimnieku par iespējamām ādas vai ausu kaitēm.

 

Bilde ar kaķi, kas guļ uz dīvāna ar svētku cepurīti

 

Kaķa gadu atbilstība cilvēku gadiem 

Uzskats ‘1 kaķa gads atbilst 7 cilvēka gadiem’  visticamāk radies no tāda paša pieņemuma par suņiem. Proti, tiek uzskatīts, ka vesels suns var nodzīvot aptuveni vienu septīto daļu no sava saimnieka mūža. Taču vērtējot kaķa gadus, šis apgalvojums noteikti neatbilst patiesībai. 

Pirmajos dzīves gados kaķis attīstās visstraujāk, līdz ar to var teikt, ka novecošana norit visātrāk. Viena gada vecumā kaķis ir sasniedzis aptuveni 15 cilvēka gadus, savukārt otrajā dzīves gadā kaķis noveco vēl par aptuveni 9 gadiem. Tātad 2 kaķa gadi atbilst 24 saimnieka gadiem. 

Sasniedzot 2 gadu vecumu, kaķa novecošanās norit krietni lēnāk. Turpmākos gadus katram kaķa gadam var pieskaitīt 4 cilvēka gadus. 5 gadu vecumā kaķa gadi atbilst aptuveni 35 cilvēka gadiem, 8 gadu vecumā – aptuveni 50, savukārt 14 gadu vecumā kaķa gadi atbilst 75 cilvēka gadiem. Tomēr svarīgi atcerēties, ka šie aprēķini ir vien aptuveni un katram kaķim novecošanās process norit individuāli un kaķa atbilstību noteiktam vecumposmam palīdzēs noteikt zinošs veterinārārsts. 

 

Zināšanas par mājdzīvnieku pasauli veido jau no bērnības! 

Zināšanas par dažādu sugu mājdzīvniekiem, to kopšanu un uzturu, kā arī izpratni par profesijām, kas saistītas ar dzīvnieku aprūpi, bērniem no 5–14 gadu vecumam piedāvājam apgūt Dino Zoo Pasaule rīkotajās izglītojošajās ekskursijās. 
Ekskursijas laikā bērniem būs iespēja apskatīt Dino Zoo Pasaule mītošos dzīvniekus, iepazīties ar to, kā norit darbs Dino Zoo frizētavā un veterinārajā klīnikā, apskatīt suņu apmācību arēnu un uzzināt vairāk par aizraujošo dzīvnieku pasauli! Vairāk informācijas ŠEIT! 

 

Bilde ar rudu kaķi un svētku atribūtiem

 

Viss mājdzīvnieku saimniekiem dinozoopasaule.lv! 

Populārākie kaķu vārdi, interesanti fakti par kaķiem, kaķu uztura ieteikumi – dinozoopasaule.lv lasi šos un citus rakstus par mājdzīvniekiem un to aprūpi, kā arī saņem atbildes no Dino Zoo ekspertiem uz tieši tev interesējošiem jautājumiem! Savukārt interneta zoo veikals dinozoo.lv un Dino Zoo veikali visā Latvijā piedāvā visu mājdzīvniekiem nepieciešamo vienuviet, par vienmēr izdevīgām cenām!

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Labdien! Pēkšņi pazudušas spalvas!Vakar bija viss vietā! Vieta ir gluda, bez ievainojumiem. Kaķim ,runcim, maijā būs gads, kastrēts. Nav novēroti blaugznu līdzīgi veidojumi. Pēdējās nedeļas sākām dot kaķu barību paredzētu kaķiem no gada vecuma.Ir dota svaiga cūkgaļas akna un niere. 2 nedēļas staigā ar pretblusu, ērču siksniņu, bet spalvas tur turas vietā.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! 
Bez dzīvnieka apskates nevar novērtēt spalvas un ādas stāvokli!, pēc pievienotās bildes vairāk izskatās pēc kailēdes kas ir ļoti lipīga arī cilvēkiem un šajā gadijumā noteikti būtu jādodas uz vizīti pie veterinārārsta.

Kaķis nekopj savu kažoku

Sveiki Mums mājas ir kaķis, nu jau 7 mēneši. Viņš tika atrasts kūtī bez mammas, tika barots ar šprici. Viņš nav apguvis prasmi mazgāt savu kažoku, to nedara.. mājās ir vecāks kaķis, bet viņi nedzīvojas kopā, lai mazais kaut ko iemācītos. Vai ir kāda iespeja kā likt viņam kažoku mazgāt? Šobrīd x mēnesi lieku dušā, savādāk nekā, kaķis ir pūkains un spalva izskatās traki, ja netiek kopta.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Dzīvniekiem diemžēl nevar nekādi iemācīt kopt kažoku, jo tāpat kā cilvēkirm ir tīrīgāki un ne tik tīrīgi. Vienīgais ko varat, tas ir pašiem kopt kaķim kažoku vai ir iespēja kaķi vest uz kaķu frizētavu uz kažoka sakopšanu.

Labdien!Vēlos Jūsu padomu.Paņēmām kaķenīti(5m),no patversmes.Ļoti patīk,ka viņu glauda,murrā,glaužas klāt,tikai tad kad viņu ar viltu noķer,bet tā mūk zem gultas un pati klāt nenāk.Kā palīdzēt pārvarēt viņas nedrošību.Vai tas ar laiku pāries,kad sapratīs to ka neviens pāri nedara un tikai mīlē?Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Kaķēnam jaunajās mājās noteikti ir  nepieciešams laiks lai pierastu, bet iespējams pie vainas ir kaķēna raksturs, jo nav zināms, kāda izcelsme ir bijusi kaķēnam un nav zināms kādi ģenētiski bijuši vecāki un dzīvniekiem no patversmēs nekad nav prognozējams raksturs.

Baiļu agresija

Labdien! Man ir 10 mēnešus vecs runcis un jau kopš mazotnes ir “pielipis” tikai man. Kad esam divatā, kaķis ir mīlīgs, vienmēr nāk gulēt blakus/virsū, pat vaigu laiza, ļoti mīļš. Tomēr, kad nāk kāds ciemos, vai mēs braucam uz laukiem, kaķis paliek agresīvs. Šī agresija ir augusi spēcīgāka, kaķis neļaujās sev pieskarties, skrāpē, kož, rūc. Ļoti bieži agresija ir tieši uz manu pusi, dažreiz gan uz citiem cilvēkiem. Vispār nesaprotu kā ar to lai cīnās.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Sveiki! Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un viņam nepatīj jaunas vai svešas vietas, tāpat arī kaķim var nepatikt sveši cilvēki viņa teritorijā. Kaķi var kļūt agresīvi stresa situācijā un šim kaķim tas izpaužas kā baiļu agresija! Ja kāds nāk ciemos un kaķis sāk agresīvi uzvesties, tad ciemiņš var paņemt kādu no kaķu mantiņām un mēģināt paspēlēties ar kaķi, kas ļaus kaķim nedaudz pārslēgties uz rotaļu un mazināt stresu.

Kaķim iesnas

Labdien.Manam britu kaķim ir iesnas .Ļoti bieži apmeklējām vet.Ārstējam ar antibiotikām.Bet iesnas pēc neilga laika parādās atkal no jauna.Kaķim 10gadi.Ēd,dzer labi.Ja iesnas neārstē,tās sāk palikt strutainas un lipīgas.Vet ārsti saka nav ārstējamas.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

neredzot dzīvnieku un nezinot pilnu slimības vēsturi un veiktās analīzes, ir neiespējami sniegt padomus vai konsultēt. Lai noskaidrotu iesnu iemeslu, dzīvniekam ir nepieciešams veikt padziļinātu izmeklēšanu, analīzes.

Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo  klīnika

kaķa barošana

Labdien! Manam kaķītim ir 6 mēneši. Jau divus nedēļas nevar ēst konservantu un sausu. Kāpēc? Ēd vistas fileju.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

īsti nesapratām Jūsu jautājumu, taču kaķis izvēlas to, kas viņam garšo labāk, ja piedāvājums ir dažāds.

Kaķis var ēst arī vistas fileju, tikai barojot dzīvnieku ar dabīgo barību, būtu vēlams konsultēties ar veterinārārstu, kas specializējas dzīvnieku ēdināšanā, lai varētu sabalansēt dzīvniekam nepieciešamo barības daudzumu un piedevas.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

 

Zobu maiņa kaķiem

Cik ilgi var mainīties zobi Main Coon kakiem zobi?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Jūsu kaķim līdz sešu mēnešu vecumam jābūt pilnam 30 pieaugušo zobu komplektam. Tomēr dažiem var paiet pat deviņi mēneši, līdz visi zobi ir nomainījušies!

Urīnceļu problēmas kaķiem

Kaķenei pēc dzemdībām sākas urīns nesaturēšana un mazliet asinis,visu laiku laiza to vietu ,,kas tas varētu būt?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Šajā jautājumā jums veterinārārsts varēs palīdzēt tikai veicot izmeklējumus, tāpēc iesakām doties pie ārsta!

Nieze kaķēnam

Kaķēns 2 mēn.vecs ļoti kasās, bet blusas nemana,kas var būt par iemeslu?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Blusas iespējams arī nepamanīt, jo tās uz dzīvnieka tikai barojas, pārējais dzīves cikls notiek apkārtējā vidē, ja dzīvnieks ir vairāk jutīgs pret šī parazīta siekalām, tad tam pietiek arī ar pāris blusām, kas iekodušas. Sākumā kaķēns jāapstrādā pret blusām, ar medikamentiem ko var iegādāties veterinārājās aptiekās vai klīnikās, tikai tad var izslēgt to esamību! Tas noteikti būtu pirmais solis, pirms sākat meklēt citus ierosonātājus!

Astes kosmētiskais defekts

Labdien! Siāmas kaķītim (2 mēneši) ir lauztās astes sindroms (astes galiņš gredzentiņā). Kā tas ietekmē dzīvnieku un vai šis defekts ir labojums?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Ja tas kaķēnu pašu nesatrauc, viņš to nelaiza, negrauž, neizrāda diskomfortu, kad to aiztiek, tad tas ir vairāk kā kosmētisks defekts. Ja tomēr astes deformācija sāk satraukt un traucēt pašam kaķim, tad jādodās pie veterinārārsta un jāveic nepieciešamie izmeklējumi, un balstoties uz izmeklējumiem , jāizvēlas attiecīga ārstēšana.