Atpakaļ

Čusku mājās - vai drīkst?

Sveiki! Internetā izlasīju, ka Latvijā ir aizliegts turēt mājās čūskas. Bet vai tas attiecās arī uz mazajām čūskām, kas ēd tikai kukaiņus? Bet ķirzakas un salamandras drīkst turēt, ja? Un kur būtu vislabākā vieta, kur tos iegādāties? Interesējos par maza izmēra dzīvniekiem, piemēram, mourning geckos (neatradu info par to latviski). Varbūt varētu ieteikt kādas mazas un viegli aprūpējamas ķirzakas un salamandras, info par tām un kur tās var iegādāties? Paldies!

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Labdien!

Latvijā bez speciālām atļaujām nedrīkst turēt nevienas sugas čūskas, varānus un krokodilveidīgos.

Par rāpuļu sugām, kuras iespējams turēt bez speciālām atļaujām, var uzzināt Dabas Aizsardzības pārvaldē.

Dino Zoo veikalos būs pieejami populārākie rāpuļi un abinieki, tādi kā leoparda gekoni, dažādas kokvardes, aksoloti. Protams, neviens rāpulis vai abinieks nav viegli turams, to apkopē un mītnes izveidē bus jāiegulda gan finanses, gan laiks un pūles.

Vairāk informāciju par kādu no Dino Zoo pieejamo rāpulu un abinieku sugām varat iegūt lielākajos Dino Zoo veikalos, kuros konsultantes jums pastāstīs par dzīvnieka turēšanas prasībām un nepieciešamo aprīkojumu.

Ja interesē dzīvnieki, kas nav pieejami Dino Zoo, par to iegādi inormāciju mēs sniegt nespēsim.

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

хотел бы поинтересоваться,есть ли у вас занятия в городе Лиепая?

Здравствуйте,хотел бы поинтересоваться,есть ли у вас занятия в городе Лиепая?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Нет, только Рига.

Bruņurupuči

Sveiki gribēju pajautāt pa ūdens bruņurupuci,ja bruņurupucis pazūd istaba vinš pats izlien ārā vai ir iespēja ka neatrod izeju, jo esam izstaigajuši visas istabas atrast nevaram kur būs ielīdis ļoti baidāmies lai nenomirst jo viņam ir tikai seši meneši.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Lai gan pazudis bruņurupucis iekštelpās pāris dienu laikā no bada noteikti nenomirs, bet iespējamas traumas un iesprūšanas ir ļoti iespējamas.

Nepieciešams pārbaudīt visas spraugas zem gultām, dīvāniem un skapjiem, kā arī skapju zemākos plauktus. Bruņurupucis esot stresā nolīda kāda saurā tumšā vietā un brīvprātīgi diez vai līdīs ārā, ja to vispār spēs.

Ja laižam dzīvnieku pastaigāt ārpus akvaterarija, noteikti to darīt tikai iežogotā teritorijā, nodrošināt arī ar slēptuvi, lai izbīļa gadījumā ir iespēja droši noslēpties.

kaķim pie acs balta plēve

Sveiki, mūsu mincim acu kaktiņā tuvāk degunam parādijusies balta plēve- takā strutas, bet nav strutas, balts tāds. Kas tas ir? Un kādi apdraudējumi mincim draud? Ko iesakat pec iespejas atrak darīt, mincim takā asaro acis, bet īsti nē, knapi tur vaļā, ir atver lidz galam, bet biežāk ciet

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl attālināti nevarēsim noteikt problēmas iemeslu. Ar dzīvnieku nepieciešams doties pie veterinārārsta, lai noskaidrotu , kas mincim par vainu un nozīmētu tālāko ārstēšanu, ja tāda būs nepieciešama.

ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Mana žurka ir palikuši neaktīva,neēd un šķauda.Kāds varētu būt iemesls?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

lai noskaidrotu iemeslu dzīvnieks jāved pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pirakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Āfrikas gliemeži

Sveiki. Man ir lielie Āfrikas gliemeži. Mums ir tiko išķilušies mazie gliemeži. Kas vel nelien ārā . Var redzēt ka čaula ir palikusi. Kā man pa viņiem rūpēties? Kad jāpārliek citā tearijā . Un kā viņiem ar ēdienu un ūdens trauciņu. ?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Speciāli mazos gliemežus no lielajiem nodalīt nav nepieciešams, vienkārši palielināt gliemežiem dodamo ikdienas barības devu, un parūpējamies par pieeju papildus kalcijam, lai mazie izaugtu ātri un veselīgi.

Ja ļoti ir vēlme, mazos var atlasīt atsevišķā konteinerī ar kokosa substrātu, ūdeni ielejot seklā  šķīvītī un barību novietojot seklā trauciņā.

Aprūpe nekādi neatšķirās no lielo gliemežu aprūpes. Nedēļās laikā visi mazie sāks apgūt terāriju un būs aktīvi.

Dzīvnieka veselība

Labdien! Vēlos pajautāt- man hamelions 3 mēneši never vienu actiņu vaļā! Vakar viss bija ok, šodien never vaļā, cenšās berzēt pret koku Varbūt jūs varat kaut ko ieteikt?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Ja dzīvnieks cenšas actiņu berzēt pret kadu virsmu, tad visticamākais uz acs ir pailkusi nenonākusi āda pēc ādas maiņas. Ieteicams paaugstināt mitruma līmeni terārijā, smidzināt to ar izteikti siltu ūdeni un vērot dzīvnieku. 

Ja acs netiek atvērta tuvāko dienu laikā, hameleons var zaudēt apetīti, kā rezultātā tam var ciest kopējā veselība. Ja nekas neuzlabojas, ieteicams vērsties pie eksotisko dzīvnieku veterinārārsta, lai novērtētu situāciju precīzāk.

Sauszemes bruņurupuči

здравствуйте, у нас черепаха сухопутная, 1 годик! Сколько должна есть черепаха? Сколько не положим еды она всё сьедает! Кормим 2-3 раза в день разнообразными листьями! Подскажите пожалуйста сколько раз в день ей давать еды? У черепахи очень хороший аппетит! Если еда кончается она смотрит в пустую миску и не успокоится пока неположим еще.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Kamēr bruņurupucis aug, barības daudzumu ierobežot nevajag. Parasti barību ieliekam no rīta, lielākā devā, bet ja nepieciešams un ir iespējams, bļodu var papildināt dienas laikā. Salātos parasti ir maz šķiedrvielu, bet daudz ūdens, tamdēļ ar tām labi pieēsties ir grūti un bruņurupucis tamdēļ var turpināt izrādīt izsalkumu. Šajos gadījumos jāpiedāvā barības ar augstāku šķiedrvielu sastāvu, piemēram burkānus, kabačus, zaļās pupiņas, cēzara salātus, pienenes, ceļmallapas, dadžu lapas, ķirbjus un citus. Katrreiz uz barības mazās devās kaisām arī vitamīnus. 

Svarīgi ir pievērst uzmanību arī tam, vai ar šo lielo apetīti dzīvnieks arī pieņemas svarā. Ieteicams tik mazus bruņurupučus reizi nedēļā nosvērt uz virtuves svariņiem, lai piefiksētu svara pieaugumu vai kritumu un vērot dzīvnieka augšanu.

Aksoloti

Sveiki, es vēlētos nopirkt axolotlu bet izsti nezinu cik tads varetu maksā akvārijs un viss ir tikai nezinu kur dabut un cik maksa

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Šobrīd Dino Zoo tīklā aksoloti nav pieejami.

Uz vienu aksolotu būs nepieciešams vismaz 60 litru akvārijs ar filtru un dzesētājs. Uz diviem aksolotiem būs nepieciešams 100 litri vai lielāks akvārijs.

Apgaismojums nepieciešams minimāls, tā kā aksolotiem nav nepieciešama spilgta gaisma. 

Akvārijā nepieciešama smalka grunts vai smilts un slēptuves.

Aptuvenās izmaksas aprīkojumam bez dzīvnieka varētu būt ap 200-250 Eiro. 

Sauszemes bruņurupucis

У нас черепаха сухопутная! Один годик купили в dinozoo! Сегодня стала бегать туда суда очень активна! В терариуме 30 градусов,она перегрелась?очень волнуюсь

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Skatoties, cik liels terārijs un cik stipras sildlampas, iespējams, ka dzīvniekam ir ļoti silti. Šobrīd ārā pemperatūra ir tik augsta, ka sildlapmas var ieslēgt vien pāris stundas no rīta. Bet šāda aktīva uzvedība ir pilnīgi normāli siltā vasarā, galvenais, lai bruņurupucis šajā aktivitātē arī apstājas, lai paēstu.

Bārdainās agāmas uzturs

Ar ko baro bārdainās agāmas ? Un kā pareizi uzturēt dzīvo barību (tārpus).

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Bārdainās agāmas ēd visu - kukaiņus un zaļumus. Līdz 8 mēnešu vecumam barot ar 50% kukaiņiem un 50% zaļumiem katru dienu. Pēc 8 mēnešu vecuma - 25% kukaiņus un 75% zaļumus trīs reizes nedēļā. Obligāti katrā barošanas reizē pie barības pievienot multivitamīnus un kalciju ar D3.

Miltu tārpus un mario tārpus jeb zoofobus turēt labi ventilētā plastmasas terārijā uz klijām vai auzām, katru dienu barojot ar svaigiem dārzeņiem un augļiem.

Circeņus un prusakus turēt labi ventilētā plastmasas terārijā uz skaidām vai kokosa pakaišiem, katru dienu barojot ar svaigiem dārzeņiem un augļiem.