Atpakaļ

Laivošana kopā ar suni

Līdz ar vasaras sākšanos aizsākusies arī laivošanas sezona. Arvien biežāk suņu saimnieki dažādās brīvdabas aktivitātēs iesaista savu mīluli, tāpēc mēs esam apkopojuši informāciju, kas varētu noderēt, ja plāno doties laivu izbraucienā kopā ar savu suni.  

Līdz ar vasaras sākšanos aizsākusies arī laivošanas sezona. Arvien biežāk suņu saimnieki šādās brīvdabas aktivitātēs labprāt iesaista savu mīluli, tāpēc mēs esam apkopojuši informāciju, kas varētu noderēt, ja plāno šovasar doties laivu izbraucienā kopā ar savu suni. Uz jautājumiem atbild Dino Zoo Suņu skolas vadītāja, kinoloģe Tatjana Bodricka.

- Vai visu šķirņu suņi ir piemēroti laivošanai?

Manuprāt, nē. Piemēram, liela izmēra suņi aizņem laivā pat vairāk vietas nekā cilvēks, līdz ar to laivošana varētu būt apgrūtinošana. Arī ļoti aktīvi un impulsīvi suņi nebūs tie piemērotāki sabiedrotie laivu braucienā, jo viniem ir grūti nosēdēt uz vietas vairākas stundas. Tāpat arī neieteiktu laivošanas piedzīvojumā ņemt līdzi suņus seniorus un suņus, kam ir kādas veselības problēmas.

- Vai visi peldlīdzekļi ir piemēroti laivu izbraukumam kopā ar suni? Vai smailītē var ņemt līdzi suni? Vai suni ieteicams ņemt līdzi izbraukumā ar plostu?

Būtiski ņemt vērā suņa izmērus, kā arī to, vai vispār pašam sunim patiktu piedalīties šādā izbraucienā. Esmu laivojusi kopā ar diviem saviem suņiem smailītē. Mani suņi ir apmācīti un paklausīgi, kā arī vienmēr priecājas doties man jebkur līdzi, līdz ar to man ar viņiem neradās nekādas problēmsituācijas. Suņi laivā mierīgi gulēja un baudīja procesu. Arī izbraukumā ar plostu var ņemt līdzi suni, ar nosacījumu, ka suns ir valdāms un apmierināts ar šādu laika pavadīšanas veidu. Galvenais, lai suns netiek iedzīts stresā, citādi par šo kopīgo piedzīvojumu nebūsiet laimīgs ne jūs, ne pats mīlulis.

- Vai suni var sagatavot braucienam ar sup dēli?

Jā, ir iespējams sagatavot mīluļa fizisko formu. To var izdarīt apmeklējot suņu fitnesa zāli, kurā ir pieejami speciāli trenažieri balansa un līdzsvara trenēšanai. Pieredzējis kinologs pārādīs Jums vingrinājumus, ar kuru palīdzību sunim būs vieglāk uzturēties laivā vai uz plosta. Suns iemācīsies izmantot savu ķermeni, savus muskuļus pēc nepieciešamības dažādās situācijās.

- Kādam mērķim noderētu sunim piestiprināta jps izsekošanas ierīce? Vai suņa izsekošanai noder arī viedtālrunis?

Ar GPS izsekošanas ierīces palīdzību jūs vienmēr zināsiet, kur atrodas Jūsu mīlulis. Ierīces pievienošana kaklasiksnai ir īpaši noderīga, ja dodaties kopīgā pārgājienā. Suns var sabīties, aizskriet pakaļ stirnai vai kādam zaķim. Diemžēl tādos gadījumos ne vienmēr saimniekam izdodas piesaukt suni, tāpēc GPS ierīce varētu būtiski atvieglot suņa atrašanu.

- Kādam mērķim vajadzīga drošības veste? Suns taču prot peldēt. Vai drošības veste ir kā īpaši jākopj?

Suņu glābšanas vestēm ir tādas pašas funkcijas kā cilvēkiem paredzētajām. Peldveste suņiem ir nepieciešama, lai nodrošinātu papildus drošību rotaļās un apmācībās uz ūdens, kā arī laivu braucienos. Upes ar nemierīgu straumi, ūdens augi un aļģes var iedzīt suni stresā, bet veste šādos gadījumos var izglābt mīlulim dzīvību. Kā arī – vestes spilgtā krāsa ar gaismas atstarojošiem elementiem palīdzēs ātri pamanīt suni ūdenī.

- Kā suns jāsagatavo, pirms pirmoreiz kopā ar viņu kāpt laivā?

Sākumā jāiemacā suni iekāpt laivā, kura stāv krastā. Jāiemaca viņam mierīgi sēdēt vai gulēt stavošā laivā. Kad tas būs panākts, tad to pašu var mēģināt darīt uz ūdens. Jāslavē suni par jums vēlamo uzvedību. Svarīgi, lai pirmais brauciens ir īss un mierīgs, lai sunim veidojas pozitīva pieredze. Ja pirmajā laivošanas reizē suns sabīsies, tad būs ļoti grūti atkal nopelnīt viņa uzticību un pierunāt vēlreiz uz šo aktivitāti.

- Cik ilgu laiku pēc potēšanās pret ērcēm un citiem insektiem suni ieteicams ņemt laivu braucienā, kur paredzēts pastaigāties arī pa mežiem? Vai pretērču siksna ir obligāti jāliek?

Mūsdienās pieejami ļoti dažādi pretparazītu līdzekļi. Ir gan  pilieni skaustam, gan kaklasiksnas, gan arī tabletes. Iegādājoties pretparazītu līdzekļus ir jāņem vērā dažādi faktori - piemēram, ūdens iedarbība uz siksnu vai pilienu efektivitāti. Veikalos pieejamas arī tādas siksnas, kuru sastāvs var būt kaitīgs ūdens iemītniekiem, tāpēc laivošanas izbraucienos tādas labāk nelietot. Pirms pretparazītu līdzekļa iegādes, svarīgi būtu pakonsultēties ar veterinārārstu vai veterinārās aptiekas konsultantu.

- Kas sunim nepieciešams jāņem līdzi laivu braucienā? Ko darīt, ja suns krastā savaino ķepu?

Noteikti līdzi jāņem sunim atbilstoša pārtika, bļoda ūdenim un barībai, svaigs un tīrs ūdens, kārumi (noderēs suņa paslavēšanai par labu uzvedību), pavada, kaklasiksna, atstarojoša kaklasiksna vai veste (lai redzētu suni tumsā). Ieteiktu paņemt līdzi arī paklājiņu gulēšanai, lietus mēteli, potēšanas pasi, aptieciņu, dvieli un glābšanas vesti. Ja gadījumā suns ir savainojis ķepu,  jānovertē traumas nopietnību un jāsniedz pirmā palīdzība. Ja trauma ir smaga, pēc iespējas ātrāk jādodas uz veterināro klīniku.

- Vai laivu braucienā sunim jāliek kakla siksna vai iemaukti? Kāpēc? Vai suns laivā jātur pie saites? Kur saite tādā gadījumā jāpiestiprina (jo airētājam rokas ir aizņemtas)?

Var būt gadījumi, kad suns būs jāpietur, tāpēc obligāti ir jābūt kaklasiksnai – vēlams aprīkotai ar GPS un žetonu, uz kura norādīts saimnieka telefona numurs. Ja suns nav paklausīgs, tad jābūt arī pavadai.

- Vai sunim ļaut mesties peldus tieši no laivas? Ko darīt, ja suns no laivas ieveļas dziļā ūdenī? Kā suni pareizi dabūt atpakaļ laivā? Kā suni pasargāt no makšķerāķiem, kuri varētu atrasties ūdenī?

Jāiemācā suni mesties peldus tikai pēc komandas, jo tikai tad būs iespējams kontrolēt suņa darbības un uzvedību. Ja gadījumā suns ir iekritīs ūdenī, tad viņam ir jāpalīdz tikt atpakaļ laivā. Viens no variantiem - paņemot suni aiz kaklasiksnas un uz vestes esošā roktura.  Otrs variants – aizairēties līdz krastam, izkāpt ārā no laivas, sasaukt suni un iesēdināt viņu atpakaļ laivā.

- Kā rīkoties, ja laiva, kurā ir suns, apgāžas, ko glābt vispirms?

Galvenais nekrist panikā. Ja suns labi peld un ir paklausīgs, tad glābjam mantas un kontrolējam situāciju. Bet, ja nē – tad otrādi. Protams, ka svarīgi arī nepalikt bez dokumentiem un saziņas ierīcēm.

- Kas jāparedz īpaši karstā laikā? Kā laivā atvēsināt suni? Kā suņa pēdas pasargāt no apsvilināšanās pret laivas malu?

Var uztaisīt ēnu no drēbēm vai arī var nodrošināties ar speciālu, suņiem paredzētu atvēsinošo vesti vai paklājiņu, ko var atrast zooveikalā. Regulāri jāpiedāvā sunim padzerties. Ķepu drošībai iesaku iegādāties speciālu ķepu aizsargkrēmu. Tas aizsargā ķepas no karstuma un aukstuma.

- Ko laivu braucienā darīt, ja suns pamatīgi izvārtījies smiltīs?

Var paslaucīt ar dvieli, bet principā būs vien jāgaida, kamēr suņa kažoks izžūs un smiltis nobirs.

- Cik bieži suņa dēļ jāpiestāj krastā? Kā atrisināt nokārtošanos laivā? Vai suni drīkst laist uzreiz no laivas nezināmā krastā?

Vismaz reizi 3-5 stundās. Kāpjot arā no laivas sunim ir jābūt pie pavadas, jo mēs nevaram paredzēt, kas mūs var sagaidīt krastā. Tas ir gan mūsu, gan mūsu mīluļa drošībai.

- Ar ko labāk barot laivu braucienā – ar sauso vai mitro barību?

Suni ir jābaro ar tādu barību, pie kādas viņs ir pieradis, lai nebūtu pārsteigumi ar vēdera izeju.

- Ko iesākt, ja sunim laivā paliek slikti, tas vemj? Ko darīt, ja suns mežā vai krastā apēdis kaut ko nezināmu?

Ja sunim ir tendence laivā vemt, tad ieteiktu labāk atteikties no šādām aktivitātēm uz ūdens. Jo tas tomēr ir stress gan sunim, gan saimniekam. Ja suns vemj, var mēģināt viņam “piedāvāt” maisiņu, lai pec tam nebūtu jāmazgā laiva. Ja suns mežā vai krastā apēdis kaut ko nezināmu, tad obligāti jānovēro suņa veselības stāvoklis. Ja sākas caureja vai vemšana, tad steidzami jādodas uz veterināro klīniku pēc palīdzības.

- Vai sunim ieteicams nakšņot teltī kopā ar saimnieku?

Kāpēc ne! Būs abiem siltāk! Vienīgais - pastāv risks, ka pa dienu “savāktie” kukaiņi var pārrapot no suņa uz cilvēku - piemēram, tas pašas ērces.

 

Smelies iedvesmu laivošanai kopā ar savu mīluli, noskatoties LTV raidījumu "Pa straumei", kur sunenīte Urga kopā ar jauniešiem dodas piedzīvojumos, laivojot pa skaistākajām Latvijas upēm!

Urga. Pa straumei. Memele_trailer_v1 from Paēdis.lv on Vimeo.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.