Atpakaļ

Lai mīļais draugs nepazūd: GPS suņiem – lietderīga informācija

Ko darīt, lai suņa pazušanas gadījumā mīluli būtu iespējams pēc iespējas ātrāk atrast un kā darbojas suņu GPS ierīces – par to raksta turpinājumā! 

Lai cik veiksmīgas ir bijušas suņa apmācības, pat ļoti labi audzināts, paklausīgs un disciplinēts suns kādreiz var pārsteigt savu saimnieku, dodoties brīvgaitā. Tam par iemeslu var būt pēkšņs izbīlis, suns var vēlēties parotaļāties vai, ja mīlulis ir kādas medību suņu šķirnes pārstāvis, dabiskie instinkti, neatkarīgi no audzināšanas, var tomēr izrādīties stiprāki. 

Precīzu statistikas datu par to, cik plaši izplatīta ir suņu klaiņošana vai pazušana, nav. Tomēr saimnieku satrauktie ieraksti un aicinājumi pēc palīdzības sociālajos tīklos kalpo par informatīvu avotu. Aicinājumi palīdzēt atrast uzticamo ģimenes mīluli sociālajos tīklos parādās teju katru dienu un jāatzīst, ka līdzcilvēku iesaiste ir liela. Tā, protams, ir ļoti pozitīvi vērtējama tendence. Taču tas nenovērš skumjos gadījumus, kad mīlulis netiek atrasts vai tiek atrasts miris. 

Suņa pazušana saimniekam izraisa milzīgu stresu un apjukumu – ko iesākt, kur meklēt, kur vērsties pēc palīdzības. Lai mazinātu suņu klaiņošanas un pazušanas risku, talkā nāk mūsdienu tehnoloģijas. GPS suņiem ir ierīces, kuru pamatfunkcija ir suņa izsekošana un atrašanās vietas noteikšana. 

Ko darīt, lai suņa pazušanas gadījumā mīluli būtu iespējams pēc iespējas ātrāk atrast un kā darbojas suņu GPS ierīces – par to raksta turpinājumā! 

Reģistrācija un čipošana – obligāta! 

Lai parūpētos par sava suņa drošību, pirmais un svarīgākais, kas jāatceras katram atbildīgam, savu suni mīlošam saimniekam –  suni obligāti nepieciešams čipēt un reģistrēt Lauksaimniecības datu centrā (LDC). Latvijā tā ir obligāta prasība visiem suņiem, kas sasnieguši 4 mēnešu vecumu. Tomēr ne visi, īpaši bezšķirnes vai lauku apvidos dzīvojošie suņu īpašnieki, to veic. 

Mikročipēšanas laikā zem suņa ādas tiek ievadīta neliela mikroshēma, kas satur unikālu ciparu kombināciju. Mikročipu iespējams nolasīt ar speciāla skenera palīdzību un tas satur informāciju gan par suņa īpašnieku, gan veikto vakcināciju un citu informāciju. Tas ir kā sava veida dzīvnieka personas kods, kas saglabājas nemainīgs visas suņa dzīves garumā. 

Ja dzīvnieks ir čipēts un reģistrēts LDC, suņa pazušanas gadījumā to ir daudz vieglāk atrast. Proti, ja atradējs dzīvnieku nogādās tuvākajā patversmē vai veterinārajā klīnikā, darbinieki ar skenera palīdzību ātri un vienkārši identificēs un sazināties ar īpašnieku. Tomēr mikročips nedarbojas kā dzīvnieka izsekošanas ierīce. 

Pēc aizklīšanas, lielākais drauds dzīvniekam ir nespēja orientēties apkārtnē vai dažādi šķēršļi, ar ko tas var saskarties (žogi, krituši koki, purvs vai dubļains apvidus). Ja dzīvnieks gūst traumu, ir novārdzis un ilgstoši neēdis, iespēja, ka tas atradīs ceļu mājup pats saviem spēkiem, ir neliela. Šādā stāvoklī suņa dabiskais instinkts ir paslēpties, nevis turpināt skriet un meklēt saimnieku. Turklāt novārdzis un dezorientēts, tas visticamāk izvairīsies no svešiem cilvēkiem. Šīs ir situācijas, kad talkā nāk GPS suņiem.

 

Suņu izsekošanas ierīces jeb GPS suņiem 

Neatkarīgi no tā, vai mīlulis ir lielo vai mazo suņu šķirnes pārstāvis, pazušanas gadījumā suni atrast ir vienlīdz sarežģīti. GPS ir speciāla ierīce, ko nēsā suns. Ar tās palīdzību saimnieks var noteikt mīluļa atrašanās vietu, kā arī, atkarībā no modeļa, ierīce ziņo, ja suns pārvietojies ārpus noteiktas teritorijas robežām. Kvalitatīvas GPS ierīces, atkarībā no izvēlētā veida un modeļa, nav lēts prieks, tomēr aiztaupīs satraukumu, stresu un izbīli, ja uzticamais draugs kādreiz nespēs atrast ceļu pie saimnieka. 

 

Tirgū šobrīd pieejamas 3 dažādu veidu GPS ierīces:

  • izsekotāji, kas darbojas ierīci un viedtālruni savienojot ar Bluetooth palīdzību; 

  • GPS izsekotāji, kas ierīci un viedtālruni savieno ar mobilo datu palīdzību; 

  • radio izsekotāji, kas atrašanās vietu nosaka izmantojot radio frekvences. 

Jaunākās un modernākās mobilās GPS ierīces darbojas līdzīgi kā cilvēkiem paredzētie viedpulksteņi. Tie nolasa arī suņa veselības un citus rādītājus, piemēram, miega ilgumu un aktivitāšu līmeni. GPS ierīci iespējams iegādāties atsevišķi vai jau kopā ar kakla siksniņu, taču neatkarīgi no izvēles, ierīce ērti un vienkārši stiprinās pie mīluļa kakla siksnas. 

Katrai suņu izsekošanas sistēmai un ierīcei ir savi plusi un mīnusi. Tāpēc par piemērotākās ierīces izvēli noteikti vēlams konsultēties ar veterinārārstu vai doties uz suņu skolu un aprunāties ar pieredzējušu kinologu, kā arī izvērtēt internetā pieejamo informāciju un lietotāju atsauksmes. 

  • Svarīgākais, kas jāatceras – GPS izsekošanas ierīcēm ir noteikts baterijas darbības laiks. Dodoties ar suni medībās vai garākās pastaigās bez pavadas, ierīci iepriekš noteikti jāuzlādē, pārliecinoties par baterijas pilnu uzlādi. Baterijas darbības laiks ir viens no faktoriem, kas ietekmē ierīces cenu. 

Ierīcēm, kas darbojas mobilajā tīklā un ir sasaistītas ar viedtālruni, atrašanās vietas noteikšana ir atkarīga no mobilā tīkla pārklājuma. Proti – ja dzīvnieks aizklīdīs teritorijā, kas neatrodas saimnieka mobilā operatora tīkla zonā, suņa atrašanās vietu noteikt nebūs iespējams. Turklāt, izvēloties mobilo GPS ierīci, ik mēnesi ir jāmaksā arī SIM kartes tarifa maksa. 

Radio GPS ierīces darbojas līdzīgi kā rācijas. To pluss ir tāds, ka tās darbība nav atkarīga no mobilā tīkla pārklājuma un atrašanās vietas rādījumi ir ļoti precīzi. Šāda veida ierīces pieejamas dažādos izmēros, atkarībā no suņa šķirnes un auguma parametriem, un katram modelim ir noteikts darbības rādiuss, kā arī citas noderīgas papildu funkcijas. Radio GPS suņiem biežāk izvēlās saimnieki, kas mīluli ņem līdzi medībās. Tiesa gan, šāda veida ierīcēm cena ir krietni augstākā nekā mobilajām GPS vai Bluetooth ierīcēm. 

 

Dinozoopasaule.lv – noderīga informācija mājdzīvnieku saimniekiem! 

Piemērotākās suņu šķirnes dzīvokļiem vai citu suņu šķirņu apraksti, informācija par suņu kopšanu, barību un veselību – dinozoopasaule.lv mājas lapā noderīgus profesionālu suņu ekspertu, veterinārārstu un kinologu padomus un ieteikumus atradīs gan jaunie, gan jau pieredzējušie suņu saimnieki!  Savukārt  plašākajā mājdzīvniekiem un viņu saimniekiem paredzētajā mājdzīvnieku centrā Dino Zoo Pasaule, Rīgā, Krasta ielā 52  vienuviet pieejama Dino Zoo suņu skola un suņu frizētava, Dino Zoo veikals, veterinārā aptieka un vet klīnika

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.