Atpakaļ

Piemērotākās suņu šķirnes ģimenēm ar bērniem

Pateicoties plašajai suņu šķirņu daudzveidībai, dažas no tām salīdzinājumā ar citām ir krietni piemērotākas ģimenēm ar bērniem atbilstošākā temperamenta un rakstura iezīmju dēļ. Vairāk par tām, kā arī visu, ko jāievēro, apsverot ģimenē ieviest suni, stāsta Dino Zoo Suņu skolas vadītāja, kinoloģe Tatjana Bodricka.

Pirms suņa iegādes jau savlaicīgi jāapdomājas, kāds tas būs – šķirnes suns ar dižciltīgiem vecākiem, suns no patversmes vai bezšķirnes suns. Tāpat jāpatur prātā – ja suns tiks ņemts no patversmes, kā arī būs bezšķirnes, ir ļoti grūti prognozēt, cik liels tas izaugs, kā izskatīsies un kādas būs tā rakstura īpatnības, jo ļoti daudz ko nosaka ģenētika, kas šai gadījumā nav zināma. Protams, tāpat dzīvnieku ietekmē arī vide, kur tas dzīvo un aug. “Ja izvēlēts šķirnes suns, ļoti svarīgs faktors ir suņa izcelsme. Ļoti rekomendēju šķirnes suņus iegādāties no pārbaudītām un uzticamām audzētavām, nevis “kaktu” pavairotājiem, kuru mērķis ir peļņa, nevis suņu un viņu pēcnācēju veselība un dzīves kvalitāte,” brīdina Tatjana. “Būtiski, izvēloties suni, ir arī izvērtēt ģimenes dzīvesveidu. Ja cilvēki ir aktīvi, dodas pārgājienos un labprāt pavada laiku pie dabas, piemēroti būs vidēja vai liela izmēra suņi, kuri varēs izturēt slodzi un gribēs doties garās pastaigās, aktīvi pavadot laiku ar saimniekiem. Savukārt, ja pavadāt daudz laika mājās un darbā, bet bērni dodas uz pulciņiem, jāizvēlas tādas šķirnes suns, kam nav tik lielas vajadzības ilgi staigāt un kas labi jutīsies mājās. Tie var būt maza vai vidēja izmēra sunīši.”

Tāpat jāizvērtē arī potenciālā mīluļa apmatojums. Īsspalvainos un gludspalvainos suņus nevajag bieži mazgāt  un ķemmēt – to var darīt, kad ir sezonālā apmatojuma maiņa vai, piemēram, parādās nepatīkama smaka. Savukārt garspalvainajiem suņiem regulāri ir nepieciešama kopšana – piemēram, pūdeļus, Jorkšīras terjerus, šicus, Maltas zīda sunīšus un bišonus obligāti jāmazgā vismaz reizi 10 dienās un jāžāvē ar fēnu, lai to spalva būtu bez savēlumiem, kā arī jāved uz frizētavu reizi pusotrā, divos mēnešos.

“Katram sunim ir fizioloģiskas īpatnības, piemēram, franču buldogi, mopši un bokseri purkšķina, krāc un siekalojas. Ar šķirnes aprakstu ir obligāti jāiepazīstas pirms suņa iegādes un jāsaprot, vai tas šķiet apmierinošs.  Tāpat jau laikus jāpārbauda, vai bērnam nav alerģijas pret dzīvnieku, lai no tā nevajadzētu šķirties, kas būs ļoti sāpīgi gan ģimenes locekļiem, gan pašam sunim. Šī iemesla dēļ ieteicams apmeklēt audzētavu vai mājas, kurās mīt noskatītais suns, vēl pirms tā iegādes,” iesaka Tatjana. “Suns var kļūt par lielisku pirmo draugu un sniegt pozitīvas emocijas. Tāpat mājdzīvnieki bērnā attīsta atbildības sajūtu, disciplinētību, spēju koncentrēt uzmanību un, protams, mīlestību, jo sunim ir nepieciešamas pastaigas, īpaša kopšana, barošana un apmācība. Tiesa, ir jāatceras, ka bērnu līdz deviņu, desmit gadu vecumam nekad nedrīkst atstāt vienatnē ar suni bez uzraudzības, turklāt nav svarīgi, cik mazs ir dzīvnieks. Tāpat bērnu ir jāsagatavo sunim. Jāiemāca, ka suni nedrīkst aiztikt, ja tas guļ, ēd vai grauž savu mīļmantiņu vai kārumu, kā arī nedrīkst to raut aiz ūsām un ausīm.”

Ja izvēlēts kāds no mazo šķirņu sunīšiem, viens no variantiem, kas būs teicami piemērots ģimenēm ar maziem bērniem, ir Jorkšīras terjers. Šie suņi ir aktīvi, gatavi aktīvi iesaistīties visos ģimenes procesos un labi kompanjoni. Tomēr, ja bērns suni apbižos, plēsīs aiz ausīm, ūsām vai astes, dzīvnieks var arī atbildēt, sevi aizstāvot, tāpēc šo šķirni nerekomendē ģimenēm, kurās bērni ir jaunāki par sešiem gadiem.

Šobrīd ļoti populāri ir arī Kavaliera Karaļa Čārlza spanieli – tie labi sadzīvo ar vairākiem bērniem, tāpēc derēs daudzbērnu ģimenei, kā arī ļoti labi satiek ar citiem dzīvniekiem. Šīs šķirnes suņi dievina savus saimniekus, un tiem ir ļoti labvēlīga attieksme pret mazuļiem. Tāpat tie ir viegli apmācāmi, ļoti paklausīgi un izturīgi.

Orientēti uz cilvēkiem ir arī franču buldogi, taču tie ļoti slikti panes vientulību. Maziem bērniem tie kļūst par auklītēm, savukārt lielākiem ir kompanjoni, kas aktīvi piedalās visās spēlēs, turklāt labi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem.

Ļoti enerģiski un jautri ir mopši, tomēr ar vecumu tie kļūst mazāk aktīvi, topot par dīvāna sunīšiem. Tie viegli padodas apmācībai, labprāt pavada laiku ar savu saimnieku, piemēram, guļ blakus bērnam, kad tas pilda mājasdarbus vai spēlē datorspēles.

Džeka Rasela terjeri ir ļoti aktīvi, skaļi un pēc savas dabas mednieki, kam visu laiku jābūt kustībā. Tie būs piemērotāki ģimenēm ar bērniem no sešu gadu vecuma, jo dos priekšroku aktīvai atpūtai – šīs šķirnes suņi labprāt skries pakaļ kociņam, bumbiņai, lidojošajam šķīvītim.

Cilvēkiem un ģimenēm, kurās ir alerģija pret dzīvnieku spalvu, piemēroti ir pūdeļi, kas ir hipoalergēna šķirne. Pirms suņa iegādes gan labāk apmeklēt audzētāju, lai pārliecinātos, ka alerģija patiesi nerodas. Šīs šķirnes suņi ir viegli apmācāmi, artistiski, tiem ir ļoti augsts intelekta līmenis, un tie ir ļoti draudzīgi pret bērniem un citiem dzīvniekiem. Pūdeļu kopšana gan nav viegla – ja gribas dzīvniekam ataudzēt lielāku spalvu, jārēķinās, ka reizi pusotrā, divos mēnešos to būs jāved uz frizētavu, kā arī mājās jāmazgā ik pēc desmit dienām.

Šeltiji ir ganu suņi, kuri, gluži kā auklītes, labprāt ganīs arī bērnus. Šie suņi piedalās absolūti visās ģimenes aktivitātēs un procesos, piemēram, mazuļa barošanā, vannošanā, ģērbšanā un pat tā autiņbiksīšu maiņā. Šeltiji reizēm var būt diezgan skaļi, tāpēc saimniekam ar suni būs jāstrādā jau no kucēna vecuma, neļaujot tam riet. Tomēr šie suņi ir ļoti intelektuāli, viegli apmācāmi un labprāt demonstrē savas iemaņas.

Ļoti populāra šķirne šobrīd ir bīgls. Tie ir ļoti ziņkārīgi, aktīvi, labi sadzīvo ar citiem dzīvniekiem, piemēram, suņiem un kaķiem, bet grauzējus un citus mazos dzīvniekus vienā mājoklī ar bīglu labāk neturēt, jo sunī var pamosties dabas instinkti, un tas var sākt medīt.

Haskiji ir viena no suņu šķirnēm, kam nav raksturīga agresija. Tie ļoti labi sadzīvo ar bērniem un citiem dzīvniekiem. Viens no šķirnes trūkumiem – suņu tendence mukt prom no mājām un neatkarīgais raksturs. Lai to nepieļautu, ar suni jāstrādā no mazotnes, nedodot tam iespēju izbēgt no savas teritorijas.

Dzīvespriecīga un jautra šķirne ir Velsas korgiji. Tie ir ļoti optimistiski, nav agresīvi, ļoti labi sadzīvo ar bērniem un citiem dzīvniekiem.

Ļoti gudri un ātri apmācāmi ir borderkolliji, taču tie ir prasīgi un tiem vajadzīgs aktīvs dzīvesveids. Sunim jānodrošina gan fizisku, gan mentālu slodzi, turklāt, ja tā būs nepietiekama, dzīvnieks sāks demolēt māju.

Ļoti populāra šķirne ģimenēs ar bērniem ir labradori un retrīveri. Tie ir ļoti draudzīgi, aktīvi, pozitīvi un labi sadzīvo ar dažāda vecuma bērniem. Pusaudžiem šo šķirņu suņi būs labi sabiedrotie enerģiskām pastaigām un aktivitātēm, savukārt saskarsmē ar mazākiem bērniem tie uzskatīs sevi par auklīti.

Sambernāri un ņūfaundlendi ir ļoti mierīgi suņi. Tā kā pēc savas izcelsmes šo šķirņu suņi ir glābēji, tie ir lieliski kompanjoni un draudzīgi pret visiem.

Špici ļoti labi jutīsies mazā dzīvoklī, kā arī ir draudzīgi un tiem ļoti patīk spēlēties. Reizēm šīs šķirnes suņi ir skaļi, tāpēc tos jāskolo.

Labi kompanjoni, kam patīk spēlēties, pastaigāties, gulēt blakus saimniekam un vienkārši būt pēc iespējas vairāk ar to kopā, ir Maltas zīda sunīši. Tie ir piemēroti ģimenēm bērniem no septiņiem gadiem, jo ir augumā nelieli, tāpēc mazāks bērns var neapzināti tos traumēt.

Šķirnes, ko nerekomendē ģimenēm ar bērniem, ir cīņas suņi, aborigēnu šķirnes suņi un metisi, jo ir grūti prognozēt to raksturu, ko suņi mantojuši ģenētiski.

“Pirms suņa iegādes nepieciešams izpētīt pilnīgi visu pieejamo informāciju, kas par konkrēto šķirni ir zināma, kā arī noskaidrot, kā tā sadzīvo ar bērniem, jo komfortabli jaunajās mājās jājūtas ne tikai cilvēkiem, bet arī pašam sunim. Tāpat jāatceras, ka suņa savstarpējā komunikācija ar bērnu var notikt tikai pieaugušu cilvēku klātbūtnē. Bērni sāk saprast, ka mājās ir dzīvnieks, aptuveni divu gadu vecumā, savukārt suņa kopšanu un pastaigas, ņemot vērā bērna svara kategoriju, var uzticēt atvasei, sākot no desmit gadiem,” teic Tatjana.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.