Atpakaļ

Kā ziemā pasargāt suņa ķepas?

Kā pareizi rūpēties par mīluļa ķepu labsajūtu gada aukstajā sezonā? Tas ir jautājums, kas šajā gadalaikā aktuāls ne vienam vien suņu saimniekam, tāpēc lasi rakstu un uzzini noderīgus padomus!

Gaisa temperatūrai kļūstot arvien zemākai, aktuāls kļūst jautājums, kā, dodoties pastaigās ziemas mēnešos, pasargāt suņus no sala. Īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību arī rūpēm par ķepām. Ielām tiekot kaisītām ar sāli un dažādām ķimikālijām, tās nonāk arī uz suņu ķepu spilventiņiem, sausinot un kairinot ādu. Par to, kā pareizi rūpēties par mīluļa ķepu labsajūtu gada aukstajā sezonā, plašāk stāsta Dino Zoo Klīnikas vadītāja, veterinārārste Kristīne Dumpe un Dino Zoo Dzīvnieku speciāliste Zane Zagorska.

Suņa ķepas ziemā no sāls kaitīgās ietekmes pasargāt iespējams divējādi. Var lietot aizsargājošas ziedes ar bišu vasku un dažādām eļļām, kas mīkstina ķepu spilventiņus, neļaujot ādai izžūt un plaisāt, vienlaikus to sargājot no iekaisuma veidošanās. Tāpat ķepas aizsargās arī speciāli zābaciņi, tiesa, ne visi suņi tos piekritīs valkāt. “Lai pieradinātu suni pie zābaciņu valkāšanas, to jāsāk darīt jau no kucēna vecuma. Turklāt vispirms ieteicams sākt ar zeķītēm, jo tās ir vieglākas. Tās var mīlulim vilkt mājās, sunīti slavējot un cienājot ar kārumiem, lai viņš saprastu, ka izdarījis ko labu,” iesaka Dino Zoo Dzīvnieku speciāliste Zane Zagorska.

“Zābaciņi ļoti labi noder pilsētā dzīvojošiem suņiem, kam ir vistiešākā saskare ar sāli. Savukārt, ja suns dzīvo mazpilsētā, kur ielas tik bieži netiek apstrādātas ar ķimikālijām, visticamāk, pietiks vien ar speciālu aizsarglīdzekli. Tie ir iegādājami zooveikalos un pieejami dažādā formātā – lietošanai ērti ir zīmulīši, ar ko var ātri apstrādāt suņa ķepas. Tāpat populāras ir arī ziedes tūbiņās, kas arī ir vienkārši uzklājamas, kā arī dažādi krēmi, spreji un vaski. Vēlams, lai to sastāvā būtu ne tikai medus un bišu vasks, bet arī urīnviela, kas iedarbojas mīkstinoši un dziedējoši.”

Ķepu apstrāde ar aizsarglīdzekli

Suņa ķepas ar līdzekli ieteicams apstrādāt jau mājās. To jāizdara vismaz 10 – 15 minūtes pirms došanās pastaigā. Protams, pastaigām ieteicams izvēlēties vietas, kur sāls ir izkaisīta pēc iespējas mazāk. Dodoties pastaigā, var ņemt līdzi arī dvieli, lai tās laikā no suņa ķepām noslaucītu pielipušos sniega gabaliņus un sāli.

Nereti dzīvnieku saimnieki aizdomājas, vai ķepas nav jāapstrādā arī kaķiem, tomēr, kā atzīst Zane, visbiežāk šīs rūpes būs aktuālas tieši suņu īpašniekiem: “Kaķi retāk staigā pa vietām, kur ir sāls. Suņiem šai gadījumā nereti vienkārši nav izvēles, jo jāseko saimnieka pavadai. Protams, ja arī kaķis tiek vests ārā pavadā, tad ķepas jāsargā. Ķepu aizsarglīdzekļus var profilaksei izmantot gan suņiem, gan kaķiem, jo tie mīkstina ādu. Sausa āda ir jutīgāka, un tajā var vieglāk veidoties iekaisums. Savukārt, ādu mīkstinot, tiks novērsta plaisu rašanās.”

Ķepu kopšana

Īpaša uzmanība ķepu kopšanai jāpievērš īsspalvainiem suņiem un šķirnēm, kam apmatojuma teju nav vispār, jo viņu ķepu spilventiņi ir kaili un daudz jutīgāki pret ārējās vides ietekmi. Garspalvainajām šķirnēm apmatojums aug arī starp pirkstiem, tāpēc ķepas nav tik ciešā saskarē ar sāli un mitrumu, tām tiekot dabīgi aizsargātām.

“Suņa ķepas ieteicams regulāri pārbaudīt – ja tās jau ir sausas, iespējams, tās arī plaisās un būs jutīgas. Jūtot pieskārienu ķepai, suns vai nu to atraus, vai izrādīs diskomfortu smilkstot. Tāpēc, pirms suns tiek vests ārā, jāpārbauda, vai to vispār var darīt bez aizsardzības līdzekļa uzklāšanas. Suns var ilgi neizrādīt sāpes un ciesties, tāpēc situāciju jānovērtē laikus,” aicina Zane.

“Ja ķepas ir iekaisušas, suns parasti izrāda sāpes – klibo, cenšas nelikt tās pie zemes vai ik pa laikam maina. Suns jau pastaigas laikā var ziņot par diskomfortu – apstāties, smilkstēt, cilāt ķepas, tās laizīt vai kodīt. Šai gadījumā pastaigu jāpārtrauc, un sunim nevajadzētu ļaut ķepas laizīt, pirms tās nav noskalotas ar siltu ūdeni, citādi dzīvnieks ar kaitīgajām vielām var pat saindēties,” brīdina Dino Zoo Klīnikas vadītāja, veterinārārste Kristīne Dumpe. “Ja ķepu spilventiņi ir uzpampuši un apsārtuši, nekavējoties jāvēršas pie vetārsta, kas nozīmēs nepieciešamo ārstēšanu, un vēlāk jāveic visi nepieciešamie piesardzības pasākumi, lai ādu aizsargātu. Šai gadījumā ieteicams ir bišu vasks, kas veido aizsargplēvīti, tā fiziski pasargājot ķepu un vienlaikus mīkstinot ādu.”

Ziemas apģērbs suņiem

Lai gan liela uzmanība jāpievērš suņu ķepu kopšanai, ieteicams atcerēties arī par to pasargāšanu no sala. Suņiem ar īsu  un plānu apmatojumu, kā arī gludspalvainiem un pavisam kailiem suņiem, un kucēniem gada aukstajos mēnešos ieteicams vilkt apģērbu – tas vajadzīgs, piemēram, toiterjeriem, čivauvām, levretēm un citām īsspalvainajām šķirnēm.  Lai gan parasti šie suņi gada aukstajā laikā iet īsākās pastaigās, par apģērbu, kas suni pasargās no aukstuma, vajadzētu parūpēties tik un tā, jo viņu apmatojums nenodrošina aizsargkārtu pret aukstumu. Šķirnēm, kam ir gluda vai īsa spalva, nav termoregulācijas, tāpēc lielā salā vai spēcīgā sniegā un lietū dzīvniekus ieteicams aizsargāt. Savukārt nekādā gadījumā nevajag vilkt apģērbu garspalvainiem suņiem, piemēram, haskijiem, malamutiem, labradoriem vai vilkiem, jo tas kaitē dzīvnieka termoregulācijai.

Jauniem kucēniem un maza svara suņiem apģērbu jāvelk, sākot no desmit grādiem. Tāpat to jādara arī lietainā laikā, tāpēc ir svarīgi, lai apģērbs būtu ūdensnecaurlaidīgs. Šai gadījumā pietiks ar lietus mētelīti – ja ārā ir silti, biezu jaciņu nav jāvelk. Nevajadzētu arī izvēlēties kokvilnas vai vilnas apģērbus, jo tie ātri paliks mitri, kā rezultātā dzīvniekam sals vēl vairāk. Var izvēlēties atstarojošas vestītes ar polsterējumu, kas uzlabos dzīvnieka redzamību tumsā, vienlaikus pasargājot mīluli no lietus, sniega un vēja.

Mazo šķirņu suņiem ieteicams vilkt arī zābaciņus vai zeķītes. Kad sāls sajaucas ar sniegu, veidojas putra, ar ko, ja dzīvnieks ir neliels, tiek noklāta visa suņa ķepa. “Mazajiem sunīšiem ieteicamākas ir zeķītes, jo tās ir vieglākas. Zābaciņus jāvelk, ja ir konstatēta jau kāda problēma – piemēram, hroniski sausa āda, kas plaisā. Šai gadījumā ar aizsarglīdzekli, ko uzklāt ķepas spilventiņiem, nepietiks. Bet, ja ķepiņa ir mīksta un āda vesela, pietiks ar profilaktisku smēres uzklāšanu,” skaidro Zane. “Savukārt suņiem, kam ir tā dēvētais zemais korpuss, ieteicams aizsargāt arī vēderu, izvēloties speciālas jaciņas. Nereti gadās, ka tieši vēders tiek apsaldēts un iekaist. Tā kā uz vēdera nav apmatojuma, tas var iekaist arī no sāls, kas nokļūst uz ādas un to kairina, netiekot laicīgi nomazgāts.”

“Veikalos ir pieejami daudz un dažādi apģērbu modeļi. Svarīgākais, lai tie pilda savas funkcijas, – ir siltināti, nekrīt nost un netraucē sunim brīvi kustēties. Tāpat jāpievērš uzmanību, lai apģērbam būtu atbilstošs izmērs un stiprinājumi. Savukārt, izvēloties zābaciņus, vēlams priekšroku dot tādiem, kam ir regulējams platums un speciālas zolītes ar protektoru. Un, neraugoties uz zābaciņu valkāšanu, atgriežoties mājās, ķepas tik un tā ir jānoslauka ar mitru drānu, jo uz tām tik un tā var būt sāls atlikumi,” tā Kristīne.

Visu nepieciešamo sava mīluļa ķepu aizsardzībai un labsajūtas veicināšanai, atradīsi Dino Zoo veikalos un arī e-veikalā - www.dinozoo.lv!

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923