Atpakaļ

Kāmis kā mājdzīvnieks: sugas, aprīkojums un noderīgi padomi

Kāmīši ir vieni no iecienītākajiem grauzēju kārtas mājdzīvniekiem. Kāmis ir ideāli piemērots arī mazām dzīvojamām platībām, un to aprūpe neaizņem daudz laika. Par to, kā pareizi rūpēties un kopt kāmi, stāsta Dino Zoo mazo dzīvnieku eksperte Zane Zagorska.

Kāmīši ir vieni no iecienītākajiem grauzēju kārtas mājdzīvniekiem. Mazi, mīļi un salīdzinoši viegli kopjami, tie iekarojuši daudzu dzīvnieku mīļu sirdis. Kāmis ir ideāli piemērots arī mazām dzīvojamām platībām, un to aprūpe neaizņem daudz laika, līdz ar to ir lieliska izvēle gan pieredzējušiem dzīvnieku mīļiem, gan pavisam jauniem saimniekiem. 

Tomēr, pirms šī mazā, aktīvā mājdzīvnieka iegādes, svarīgi iepazīt izvēlētās kāmju sugas īpatnības, nepieciešamo aprīkojumu, ikdienas apkopi un uztura vajadzības, lai jaunajam mīlulim nodrošinātu veselīgus un komfortablus dzīves apstākļus. 

Par to, kā pareizi rūpēties un kopt kāmi, stāsta Dino Zoo mazo dzīvnieku eksperte Zane Zagorska.

 

Kāmju sugas un to raksturojums 

Dino Zoo veikalos iespējams iegādāties trīs populārākās kāmju sugas turēšanai mājas apstākļos – Robrovski, Džungārijas un Sīrijas kāmīšus, kā arī Sīrijas kāmju paveidu – Angoras kāmi. Izvēloties kāmja sugu, jāizvērtē sugas dzīves ilgums un sugai raksturīgais aktivitātes līmenis. Kāmju cena ir atkarīga no dzīvnieciņa sugas – pundurkāmju un Sīrijas kāmju cena zoo veikalos ir sākot no 5 eiro.

 

Roborovski kāmis

Attēls ar robrovski brūnu kāmi

Roborovski kāmju dzīves ilgums ir aptuveni 2 gadi, un ir viena no mazākajām kāmju sugām. Pieaugušu dzīvnieku augums sasniedz 4,5–5 cm, svarā nepārsniedzot 20–25 gramus. Roborovski kāmju izcelsme ir Centrālāzija, kur tie dabā apdzīvo tuksnešainus reģionus. Šī kāmju suga ir aktīva naktīs un vislabprātāk dzīvo vieni. Tiem raksturīgs gaiši brūns apmatojums ar baltu pavēderi. 

Roborovski kāmji ir ļoti aktīvi, ātri un izveicīgi, līdz ar to, ņemot mīluli rokās, jābūt uzmanīgam, turklāt jūtot apdraudējumu, tie var arī iekost. Šo kāmju kustīgā, aktīvā daba ir iemesls, kāpēc tie nebūs piemērotākais mājdzīvnieks maziem bērniem. 

Vairoties Roborovski kāmji var sākt jau no 5 nedēļu vecuma, grūsnībai ilgstot 20–22 dienas. Vienā metienā dzimst vidēji seši mazuļi, un šie kāmji var radīt pēcnācējus ik pārmēnesi.

 

Džungārijas kāmis

Attēls ar dzumgarijas  kāmi.

Džungārijas kāmju vidējais dzīves ilgums arī ir aptuveni 2 gadi. Augumā tie ir nedaudz lielāki kā Robrovski kāmji – pieauguši indivīdi var izaugt 7–9 cm gari, svarā nepārsniedzot 20–45 gramus. Arī šo kāmju izcelsme ir Centrālāzija, taču tie dabā apdzīvo stepes un zālienes. Aktīvi naktīs un labprātāk dzīvo vienatnē. Šīs sugas kāmjiem raksturīgs pelēks vai brūns apmatojums, nereti ar melnu svītru uz muguras, taču tie var būt arī melni vai balti.

Džungārijas kāmji ir zinātkāri un rotaļīgi, tāpēc kāmis būrī būs kustīgs un saimniekam būs interesanti vērot kāmja aktivitātes. Kā mājdzīvnieks, piemēroti skolas vecuma bērniem, kas dzīvnieciņam spēs nodrošināt uzmanīgu un maigu aprūpi. 

Vairošanos šīs sugas kāmīši var sākt jau no 4–6 nedēļu vecuma, grūsnībai ilgstot 18–21 dienu. Vienā metienā var piedzimt 4–6 mazuļi, un pēcnācējus tie var radīt ik pārmēnesi.

 

Sīrijas kāmis

Attēls ar sīrijas kāmi.

Sīrijas kāmis, pazīstams arī kā zeltainais kāmis, ir viena no populārākajām mājdzīvnieku kāmju sugām. To vidējais dzīves ilgums ir 2–3 gadi. Salīdzinoši lielāka kāmju suga – tie var izaugt 13–15 cm gari, svarā sasniedzot aptuveni 100–120 gramus. Sugas izcelsme ir Sīrija, kur tie apdzīvo stepes un tuksnešu reģionus. Tāpat kā citi sugas brāļi, tie ir aktīvs naktī un labprātāk dzīvo vieni. Kā jau vēsta sugas nosaukums, tiem raksturīgs zeltaini brūns kažociņš. 

Sīrijas kāmji ir īpaši draudzīgi ar saviem cilvēkiem, taču izbīstoties vai noturot roku par gardumu, mēdz arī iekost. Tiem nepieciešams nodrošināt pietiekami daudz fiziskās aktivitātes. 

Vairoties Sīrijas kāmji var sākt jau no 6–8 nedēļu vecuma, grūsnībai ilgstot 15–17 dienas. Vienā metienā dzimst pat 8–10 mazuļi, un pēcnācējus tie var radīt ik pārmēnesi.

 

Pirmās nedēļas jaunajās mājās 

Attēls ar baltu kāmi būrītī.

Vislabāk kāmji jūtas vieni paši, taču, ja ir vēlme turēt kopā vairākus kāmīšus, kopā jātur viena dzimuma, un vēlams viena metiena dzīvniekus, ņemot vērā to, ka šie grauzēji vairojas daudz un bieži. Tāpat jāņem vērā, ka iegādājoties vairākus kāmjus, būra izmēram jābūt krietni lielākam. 

Pēc mīluļa iegādes, pirmos nedēļu vēlams dzīvnieciņam nodrošināt maksimāli mierīgus apstākļus, izvairoties no kāmīša ņemšanas rokās, ļaujot tam pierast pie jaunajiem dzīves apstākļiem. 

Turpmākajās nedēļas veidojot kontaktu ar jauno mājdzīvnieku, saimnieks var vilkt cimdus, jo sākotnēji dzīvnieciņš no izbīļa noteikti mēģinās iekost, lai pārliecinātos, ka tas netiek apdraudēts. Ar laiku, kad kāmis būs apradis ar jaunajiem apstākļiem un sapratis, ka saimnieka rokas nerada apdraudējumu, dzīvnieciņš kļūs mazāk satraukts un agresīvs.

 

Kāmja būra un aprīkojuma izvēle

Attēls ar kāmju būri.

Roborovski kāmis

  • Ieteicams izvēlēties stikla vai plastmasas būri ar ļoti smalkām restītēm, ar ventilāciju augšējā būra daļā. Robrovski kāmju minimālie būra izmēri ir 50x30x30 cm, bet jo lielāks būris kāmim tiek nodrošināts, jo labāk. Būra izvēlē svarīgāk pievērst uzmanību būra platumam, ne augstumam. 

  • Būri nepieciešams aprīkot ar vairākām slēptuvēm un pakaišos ieraktiem tuneļiem. Kā pakaišus var izmantot skaidas, kukurūzas pakaišus, smiltis, sienu un citus smalkus materiālus.

  • Pakaišus ieteicams izvietot vismaz 10–15 cm biezā kārtā. 

  • Būrī jāizvieto dažādas dabisku materiālu graužamās grauzēju rotaļlietas, tuneļus, lapu koka zarus. 

  • Barības trauku nepieciešams novietot uz platformas vai plauktiņa virs pakaišu līmeņa.

  • Tāpat būrī obligāti nepieciešams nodrošināt smilšu vannu un skrejriteni (18–20cm diametrā).

 

Džungārijas kāmis 

  • Jāiegādājas stikla vai plastmasas būris ar smalkām restēm un ventilāciju būra augšējā daļā. Džungārijas kāmjiem piemērots 50x30x30 cm vai lielāka izmēra būris. 

  • Arī Džungārijas kāmju būrī jāierīko dažādas slēptuves un pakaišos ieraktus tuneļus. 

  • Kā pakaišus var izmantot skaidas, kukurūzas pakaišus, smiltis, sienu un citus smalkus materiālus, tos izvietojot vismaz 10–15 cm biezā kārtā. 

  • Būris jāaprīko arī ar dabīga materiāla, graužamām grauzēju rotaļlietām, piemēram, lapu koku zariem, tuneļiem u. c. Obligāti jānodrošina arī  smilšu vanna un 18–20cm diametra skrejritenis.

  • Kāmja barības trauciņš jānovieto uz platformas vai plauktiņa virs pakaišu līmeņa. 

 

Sīrijas kāmis 

  • Tā kā Sīrijas kāmji ir augumā lielāki, tiem jāizvēlas plašs, vismaz 80x40x40 cm izmēra būris, taču, jo lielāks būra izmērs, jo komfortablāki būs mājdzīvnieka dzīves apstākļi. 

  • Tāpat kā sugas brāļiem, Sīrijas kāmim būri nepieciešams aprīkot ar dažāda tipa slēptuvēm un pakaišos ieraktiem tuneļiem. 

  • Kā pakaišus var izmantot skaidas, kukurūzas pakaišus, sienu, smiltis un citus smalkus materiālus, tos izvietojot vismaz 20 cm biezā kārtā. 

  • Būris jāaprīko arī ar dabiska materiāla, grauzējiem piemērotām rotaļlietām, kā arī smilšu vannu un lielāka izmēra, 28–33 cm diametra skrejriteni.

 

Ko ēd kāmis?

Attēls ar kāmi, kas ēd sēkliņas.

Robrovski, Džungārijas un Sīrijas kāmju uzturs būtiski neatšķiras. Tie pārsvarā pārtiek no dažādiem graudiem, sēklām, augļiem, dārzeņiem, zaļumiem un kukaiņiem. Robrovski un Džungārijas kāmīšiem piemērota zoo veikalā pieejamā speciālā pundurkāmju barība, savukārt Sīrijas kāmjiem piemērota kāmju barība, vislabāk izvēloties barību ar viena veida granulām. 

Papildus, kā našķus, mājdzīvniekam var dot nelielos gabaliņos sagrieztus augļus, dārzeņus, arī vārītas olas un biezpienu bez piedevām, kā arī kaltētus vai dzīvus kukaiņus. Kāmīšiem vienmēr jānodrošina pieeja svaigiem koka zariņiem un māla minerālakmeņiem, lai kāmim būtu iespēja nodeldēt visu dzīvi augošos zobus. 

Tāpat dzīvnieciņam būrī vienmēr jābūt pieejai svaigam dzeramajam ūdenim, kas obligāti jāmaina katru dienu. Ūdeni var novietot gan keramiskā trauciņā, gan speciāli grauzējiem paredzētās plastmasas vai stikla dzeramajās pudelītēs. Ik reizi mainot ūdeni, rūpīgi jāizmazgā arī dzeramais trauciņš. 
Kāmjus kategoriski aizliegts barot ar citrusaugiem, mandelēm, sīpoliem, ķiplokiem, pipariem, pupiņām, kartupeļiem, konfektēm, šokolādi un jebkādu citu cilvēku ēdienu, kam pievienots sāls, cukurs vai citas garšvielas. 

 

Būra apkope 

Attēls ar kāmi uz koka.

Jo lielāks būris kāmim būs iegādāts, jo retāk saimniekam būs jādomā par tā tīrīšanu. Standarta izmēra būrīšus nepieciešams pilnībā iztīrīt, izmazgājot un nomainot arī visus pakaišus, vismaz vienu reizi nedēļā. Būris un aprīkojums jāmazgā ar dzīvniekam nekaitīgiem mazgāšanas līdzekļiem, vislabāk vieglu ziepjūdeni, vai speciāli zoo veikalos pieejamajiem būru dezinfekcijas līdzekļiem. 

Taču, ja dzīvniekam ir nodrošināts lielāks mājoklis, ar dziļāku pakaišu slāni, tad reizi nedēļā būs nepieciešams iztīrīt tikai tualetes stūrīti, pilno tīrīšanu, būra mazgāšanu un pakaišu nomaiņu veicot vien reizi mēnesī. Tāpat jāseko līdzi arī būra aprīkojumam, rotaļlietām, tuneļiem, skrejritenim – tiem jābūt vizuāli tīriem un bez nepatīkama aromāta. 

Tāpat jāņem vērā, ka pašam dzīvnieciņam nekāda speciāla apkope nav nepieciešama, un to nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt. Kāmji paši veic apmatojuma apkopi speciāli ierīkotajā smilšu vannā. 

 

Biežākās veselības problēmas 

Attēls ar brūnu kāmi.

Kāmju saimniekiem visbiežāk nākas saskarties ar tādām mājdzīvnieka veselības problēmām, kā traumas, saindēšanos ar dzīvniekam nepiemērotu ēdienu, elpceļu iekaisumiem, kas veidojas dēļ nepietiekami kopta, putekļaina un slikti ventilēta būra, kā arī caureju un audzējiem. 

Ja saimnieks novēro izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, tas kļūst apātisks, mazkustīgs, atsakās no ēdiena, nedzer – veterinārā klīnika jāapmeklē pēc iespējas ātrāk, negaidot, kad problēma pati pāries. Kāmjiem nav nepieciešama nekāda vakcinācija. 

 

Grūsnu mātīšu un mazuļu aprūpe 

Grūsnām kāmju mātītēm un pēc tam viņu mazuļiem nepieciešams nodrošināt pietiekamu un pilnvērtīgu uzturu, lai neveidotos uzturvielu trūkums organismā. Tāpat jānodrošina īpaši tīri dzīvošanas apstākļi, būra apkopi veicot biežāk, lai pēc iespējas izvairītos no veselības problēmām mazuļiem. Par mātīšu un mazuļu aprūpi saimniekam iepriekš tomēr vēlams konsultēties ar zinošu veterinārārstu. 

 

Profesionāļu padomi mājdzīvnieku saimniekiem Dinozoopasaule.lv! 

Mazie dzīvnieki un grauzēji ir brīnišķīgi mājdzīvnieki, un neskatoties uz to, ka tie labprāt bauda vienatni, tie saimnieku priecēs ar vien mazajiem mājdzīvniekiem raksturīgo maigo, aktīvo un zinātkāro dabu un uzvedību. Ja vēlies uzzināt vairāk par dažādu mājdzīvnieku sugu aprūpi, gūsti noderīgus padomus dinozoopasaule.lv! Šeit atradīsi arī informāciju par Dino Zoo veterinārās klīnikas un veterinārās aptiekas darbību, kā arī citu noderīgu informāciju mājdzīvnieku saimniekiem.  

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Nekton

Kur varētu iegādāties Nekton vitamīnus grauzējiem?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Nekton vitamīni MSA pieejami Dino Zoo Pasaules aptieka un Alfa

Mazie dzīvnieki

Ko darit ja žurkai ir liela pumpa pie mutes un clikti ēd

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! Ieteicams pēc iespējas ātrāk vērsties pie eksotisko dzīvnieku vetārsta.

trusis bez būra

Vai trusis drīkst dzīvot visu laiku bez būra? Cik ilgi trusis drīkst palikt viens?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

Viss ir atkarīgs no konkrēta dzīvnieka, jebkurā gadījumā dzīnviekam ir nepieciešama sava''drošā vieta", kur patverties, kur ir barības trauki un gulēšanas vieta. Par to cik ilgi drīkst palikt viens, noteikti nav pareizās atbildes, kā jebkuram dzīvniekam ir nepieciešams ēdiens un apkopšana. Diemžēl nevaram viennozīmīgi atbildēt uz Jūsu jautājumu.

jautājums

Sveiki! Man ir Dāvi meitenīte 3ar pus gadi un es atnākot mājas redzu ka viņai nak āra kaut kāds pakts šķidrums.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl pēc rakstītā nevaram saprast, kas tas ir par dzīvnieku. Vai Jūs lūdzu varētu precizēt dzīvnieka sugu.

Šinšila

Labdien! Jau vairākus gadus gadus esmu šinšilas īpašnieks. Pēdējā laikā esmu ievērojis, ka zvēriņš siekalojas un paliek slapjš kažociņš kakla rajonā radot spalviņu salipšanu. Lūdzu Jūsu padomu!

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

šādas pazīmes varētu liecināt par zobu problēmām. Dzīvniekam nepieciešams veikt mutes dobuma izmeklēšanu. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

trusis apēdis avokado

Trusītis saēdies avokado un aso piparu (lapas un kociņus), redzamas asinis urīnā, trusis nav apātisks, ēd, dzer un ir pat ļoti aktīvs. Ko var darīt mājās, ja trusim asinis urīnā, bet nav iespējas apmeklēt veterinārārstu?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 Urīna sarkanā krāsa var būt no pigmenta porfirīna, kas ir zaļo augu pigments. Jums jāseko līdzi truša apetītei un defekācijai, ja gadījumā trusis pārstāj ēst un tam nav defekācija, tas nekavējoties ir jāved pie veterinārārsta.

Ar cieņu,

Dino ZOO klīnika

kāmis

Sveiki, atnācu majas pec darba redzēju,kad kamim bija iesprūdudi kāja,izkatas,kad vina ir lausta,ko darīt tada situvācija ? Un cik tas varẽtu izmaksāt,lai izārstētu?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Labdien!

Noteikti kāmi atrādiet veterinārārstam. Dzīvniekam ļoti sāp. Nesniegt palīdzibu nedrīkst. Risinājumi ir dažādi. Kopā ar ārstu noteikti atradīsiet piemērotāko. 

Izbraukšaņa

Здравствуйте. Переезжаю в Россию. Нужно забрать с собой шиншиллу. Подскажите пожалуйста можно ли у вас сделать осмотр, прививки и вет. паспорт?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Jā, to izdarīt ir iespējams mūsu klīnikā, lai pierakstītos lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

šinšilla

Vai šinšillai var dot maizi?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Sveiki!

Šinšilai labāk maizi nedot. noteikti ne svaigu - veidosies gremošanas traucejumi. kaltētu kliju vai sēklu maizi (gaišo) nelielu gabaliņu var dot kā gardumu, bet kaltēta maize noteikti nevar būt kā ikdienas barība.

zurka

Mums ir žurkulēns, meitene 3 ar pus gadi. Pirmo reizi sanācis tā ka domāju ka pie dibena kas pielipis, paņēmu rokās , bet tur asins kamols! Varianti kas tas var būt …. Gribēju noslaucīt ar salveti, bet nekā , liekas ka ar gļotām velkas un vairāk neaiztiku

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Sveiki!

Žurciņu noteikti atrādiet veterinārārstam, jo iespējams ir zarnas izkrītums vai jaunveidojums. Pēc iespējas ātrāk atrādiet veterinārārstam.