Atpakaļ

Hameleoni, Vardes- Kā pareizi jātur mājās un kas jādod ēst?

Jautājums par hamaleoniem. Kā viņi ir pareizi jātur mājās un kas jādod ēst? Interesē viss par kopšanu. Un vēl interesē par vardēm, kas tām nepieciešams. Vēlamies kādu no šiem iegādāties, bet nevaram izlemt kuru labāk :)

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

"Paldies par jūsu jautājumu!
HAMELEONUS tur pa vienam, jo tie savā starpā nesatiek, it īpaši tēviņi. Tēviņu dzīves ilgums ir lielāks (6-8 gadi) kā mātītēm (4-6 gadi). Dzīvnieku var pieradināt kāpt uz rokas. Interesanti ir vērot, kā hameleons ķer kukaiņus, kā arī krāsojuma maiņu. Aktīvi dienas laikā.

Hameleona turēšanai nepieciešamas augsts terārijs, tēviņam vismaz 50 cm plats, 50 cm garš un 100 cm augsts, mātītei var būt nedaudz mazāks. Terārijam jābūt ar labu ventilāciju (siets no sāniem un terārija augšā. Hameleonu turēšanai izmanto arī speciālus, no sieta veidotus terārijus. Ja gaisa cirkulācija ir nepietiekama, hameleoni sāk slimot. Terāriju vēlams iekārtot ar zariem kāpelēšanai un augiem (dzīviem vai mākslīgiem), kur dzīvnieks labprāt slēpjas.
Hameleoni nedzer no ūdens traukiem, ūdeni tie iegūst no rasas pilieniem uz augiem, tādēļ terārijs regulāri jāapsmidzina, vai arī jāierīko automātiska smidzināšanas sistēma. Temperatūrai terārijā jābūt 22 - 27 C, bet nepieciešama
sildlampa, zem kuras temperatūra sasniedz 39 - 32 C. Tāpat noteikti vajadzīga UV spuldze (piemēram, Reptile UVB 150), lai dzīvniekam neveidotos kaulu deformācijas. Baro pieaugušu hameleonu ar kukaiņiem (circeņi, tarakāni) katru
otro - trešo dienu. Jauniem, nepieaugušiem dzīvniekiem barības kukaiņiem jābūt pieejamiem visu laiku. Barības kukaiņi pirms katras barošanas jāapkaisa ar rāpuļiem domātām minerālvielām un vitamīniem (piemēram, TerraVit).

VARDES parasti tur grupās, lai gan var turēt arī pa vienai. Dzīves ilgums caurmērā ir 10 un vairāk gadi. Vairums varžu sugu ir aktīvas naktī (dienu pavada nekustīgi, naktī var dziedāt), bet dažas sugas (piemēram, lapvardes) ir aktīvas dienā. Abiniekus nav ieteicams ņemt rokās. Interesanti ir vērot varžu barošanos, kā arī citu uzvedību (īpaši lapvardēm). Turēšanai nepieciešams mitrs terārijs. Kokvardēm (ausainā kokvarde, litorija) vajadzīgs vertikāla tipa terārijs, lapvardes un ragvardes var turēt horizontāla tipa terārijā. Kokvardēm un lapvardēm terārijs jāaprīko ar zariem kāpelēšanai, kā arī mākslīgiem vai dzīviem augiem. Noteikti
jābūt ūdens traukam ar tīru ūdeni, jo dzīvnieki dzer ar visu ķermeņa virsmu. 

Temperatūrai terārijā jābūt 20 - 26 C (istabas temperatūra, parasti papildus apsilde nav vajadzīga). Vardes nedrīkst pārkarsēt- vairāk kā 30 C lielākajai daļai sugu ir nāvējoša). Kokvardēm nepieciešams UV apgaismojums, lai neveidotos kaulu deformācijas. Jāuztur 80 - 90 % gaisa mitrums, dzīvnieki nedrīkst izžūt,
tādēļ ieteicams terāriju vismaz reizi dienā smidzināt ar ūdeni, vai arī ierīkot automātisku laistīšanas sistēmu. Arī dzīvi augi palīdz uzturēt vajadzīgo gaisa mitrumu.

Vardes pārtiek no atbilstoša izmēra kukaiņiem (circeņi, tarakāni, auglu mušas). Ragvardes un litorijas var pieradināt ēst liesu gaļu no pincetes. Pieaugušas vardes baro 2 - 3 reizes nedēļā (veseli un labi baroti dzīvnieki nepieciešamības
gadījumā var nedēļu iztikt bez barības). Kukaiņi katru reizi jāapkaisa ar rāpuļiem domātām minerālvielām un vitamīniem. Ja vēl kādi jautājumi, ar prieku palīdzēsim!"

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Sveiki! Kā mazināt kucēna trauksmi dzirdot skaņas kāpņu telpā? Vēlos lai kucēns nereaģē uz katru skaņu, jo tas notiek arī naktī

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Katrs suns ir savādāks. Neredzot suni grūti ieteikt metodi, ar kuras palīdzību var atrisināt šo problēmu.

Droši varat pieteikties uz individuālo nodarbību zvanot pa telefonu 29390650 vai rakstot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Nodarbības notiek Krasta iela 52 un Stirnu iela 26.

Bārdainā agāma

Labdien! Mūsu bārdainajai agāmai-meitenei ir 7 mēneši, viņa izkatās veselīga, bet jau vismaz mēnesi slēpjas savā aliņā, tumsā. Ja viņu izvelk no alas, tad viņa ir diezgan aktīva, viņa var paēst un pakakāt. Cenšamies viņu neaiztikt, tad viņa tikai guļ. Agāmām brumācija nenotiek pirms gada, un terārijā ir 32 grādi saulainajā pusē, 48 zem lampas un 23 aukstajā pusē. Temperatūra nav mainījusies pa šo laiku. Vai ir pamats satraukumam un kā labāk rīkoties? Vai ir pienācis laiks vest viņu pie vetārsta? Paldies!

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Pirmkārt pārliecināmies, cik derīgas ir UVB lampas. Atkarībā no firmas, to darbības ilgums var atšķirties. Repti Planet UVB lampas ieteicams mainīt reizi 3 mēnešos, Exo Terra reizi 6 mēnešos un Arcadia lampas reizi 6-8 mēnešos.

Tāpat ieteicams agāmu reizi nedēļā nopeldināt siltā ūdenī.

Iespējams, ka agāmai ir garlaicīgi terārijā, cik bieži tiek mainīts iekārtojums terārijā un cik bieži agāma tiek izlaista pastaigāties ārpus tā?

Ja apetīte ir laba, un svars nesamazinās (ieteicams agāmu svērt reizi nedēļā uz virtuves svariem), tad uztraukumam nav pamata.

Bruņurupuču mītne

Vai ar 200 litriem pietiks diviem Bruņurupučiem. 40x100x50 lielumi.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Pieņemu, ka runa iet par ūdens bruņurupučiem, nevis sauszemes.

Atkarībā no bruņurupuču sugas, izmēra un dzimuniem, 200l akvārijs, pareizi iekārtots, ar pēc iespējas vairāk reālā ūdens tilpuma, vajadzētu būt pietiekami jauniem bruņurupučiem. 

Lai noteiktu reālo piemērotību, akvārijā ūdens līmenim ir jābūt tik dziļām, lai bruņurupučiem ienirstot ūdenī no sauszemes platformas, tie neskartu ne akvārija apakšu, ne sienas. Kopējā tilpuma noteikšana atkarīga no tā, lai bruņurupučiem peldot ūdens tilpnē, tie brīvi var papeldēt viens otram garām, nesaskaroties.

Dzīvnieku turēšanas atļaujas

Kā var iegūt atļauju , lai mājās varētu uzturēt čūsku? vai ir jāiegūst kāda specialitāte?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Par noteiktu eksotisko dzīvnieku turēšanas atļauju iegūšanu nepieciešams sazināties ar Dabas Aizsardzības Pārvaldi un Pārtikas un Veterināro dienestu.

Vidusāzijas bruņurupucis

Labdien! Mūsu mājās vidusāzijas bruņurupucis atrodas aptuveni nedēļu. Terārijā ir sildlampa un UV T-8 lampa, pamanījām, ka uz bruņām ir mazs balts punkts. Vai tas ir slikti un bruņurupucim kaut kas nav labi ar veselību? Ēd labi, dodam arī kalciju + D3 vitamīnus. Papildus vēlos noskaidrot, cik bieži ieteicams dot vitamīnus, nedēļas laikā esam devuši 2 reizes.

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! 

Grūti saprast, kas varētu būt baltais punkts, neredzot to vizuāli.

Maz ticams, ka tas varētu būt kas bīstams, drīzāk bruņurupucim augot, bruņa vietām nedaudz mainījusi krāsu.

Augošam bruņurupucim kalciju ar D3 vitamīnu ieteicams dot katru dienu, kurpretī vitamīnu kompleksus var dot 2-3 reizes nedēļā.

Sauszemes bruņurupucis

Labdien, vēlējos noskaidrot, kāpēc mazam Vidusāzijas bruņurupucim jau kādu laiku abas acis ir ciet pat staigājot vai ēdot, vai būtu jāsatraucas vai jāved pie ārsta?

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien!

Aizvērtas acis liecina par veselības problēmām. Ja acis netiek atvērtas pat pēc siltām ūdens peldēm, ieteicams vērsties pie vetārsta. Iespējams dzīvniekam organismā ir vitamīnu trūkums.

gaļa sunim

Kādu gaļu vislabāk dot mazo šķirnu sunim?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Suni var barot ar dažādu dzīvnieku gaļu, atkarīgs vai tam ir kādas veselības problēmas , vai vēlaties gaļu dot kā kārumu, vai barot ikdienā. Ja pāriet uz naturālo barošanu, tad ar gaļu vien nepietiks, papildus nepieciešams dot kaulus un dārzeņus, kā arī subproduktus. Dino Zoo klīnikā pieņed veterinārārste - ēdināšanas speciāliste. Ja vēlaties pierakstīties  uz konsultāciju Dino Zoo  klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67237923.

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

kaķis slims

Labdien! Man ir divus gadus jauna kaķenīte, sterilizēta! Dzīvo dzīvoklī, bet bijām izgājuši pastaigā ārā! Pēc kāda laika ievēroju, ka mazā negrib ēst un sāk vārguļot! Nekavējoties braucām pie ārsta! Laida sistēmas desmit dienas, un deva antibiotikas! Atgriezās ēstgriba, palika aktīva! Uztaisījām asinsanalīzes! Ļoti slikti ar leikocītiem, kritiski zemi, bet viss pārējais ir labs! Tagad lietojam kapsulas imunitātei! Bet kopš nelietojam sistēmas, atkal sāk neēst! Tikai piespiedu kārtā, barojot! Negribu, zvanīt ārstei, jo viņa ieteiks viņu iemidzināt! Negribu, nemaz par to domāt!!! Vai tiešām varētu būt tā, ka citu variantu nav !?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Ja  dzīvniekam ir sliktas analīzes, ir jānoskaidro cēlonis un iespējamā diagnoze, lai dzīvniekam varētu nozīmēt ārstēšanu. Iespējams nepieciešams veikt  padziļinātu izmeklēšanu - USG vai vēl kādas papildus analīzes. Diemžēl attālināti nevaram palīdzēt. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923.

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

džungārijas kāmis

Labvakar. Sakiet lūdzu kas ir džungārijas kāmītim austiņā?Kā mums rīkoties un ko darīt?Bilde pielikumā.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

Kāmītis ir jāved uz konsultāciju pie veterinārārsta. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

meklēšsanās

Sveiki man ir jautājums man ir jorkšīras terjers kucīte vinai ir jou gandriz 1 sākušas pirmais perioda laiks veletos udzinat kapec vinas pupiņas palika lielakas itka sapampushas ir jaustraucas man un jaizvet pie veterinārā. Paldies

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

Īsti nevar saprast Jūsu jautājumu, lūdzu piezvaniet pa tālruni 67327923 uz Dino Zoo klīniku.

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika