Atpakaļ

Beļģu aitu suns - Malinuā (Malinua / Belgian Malinois)

Beļģu malinua ir viens no četriem beļģu aitu suņiem. Tas ir ļoti gudrs un paklausīgs suns, nopietns un vērīgs, ar izteiktu aizsardzības un teritoriālo instinktu. Daži suņi mēdz būt arī ļoti kautrīgi un jūtīgi. Šīs šķirnes suņiem nepieciešama ekstensīva socializācija jau kopš agras jaunības, stingra, taču ne barga audzināšana, pieredzējuša cilvēka klātbūtnē.

Šķirnes raksturojums

Lai aprakstītu šķirni, standartā bieži iekļauts vārds ”taisnstūrains”, jo suņa ķermenis ir garš un tievs. Tipisks beļģu malinua ir muskuļots, vieglas ķermeņa uzbūves ,kompakts un ļoti kustīgs suns, ar lepnu izturēšanos. Kakla pāreja uz skaustu ir maz izteikta, krūtis ir vairāk platas nekā šauras, taču ļoti dziļas, sniedzas līdz pat elkoņu iekšējām virsmām. Priekškājas ir muskuļotas, taču nav smagnējas, pakaļkājas- ļoti taisnas, paralēlas viena otrai, ķepas apaļas, nedaudz atgādinot kaķa pēdas. Piektais pirksts var tikt atdalīts no priekškājām, taču obligāti tas jāatdala no pakaļkājām. Malinua garā aste var sniegties līdz pat paceles stiegrai. Apmatojuma krāsa var variēt no smilšu brūnas, sarkanas un mahagonijas tonim, līdz pat melnai ar melnu purnu, purna masku, ausu galiem un pavilnu. Balta krāsa pieļaujama uz krūtīm un kājām. Apmatojums ap kaklu ir nedaudz garāks veidojot nelielu apkakli. Mazajām tumšajām mandeļveida acīm ir ieinteresēts un jautājošs skatiens. Taisnajām, stāvošajām ausīm jābūt vienādsānu trīsstūra formas, un proporcionāla lieluma suņa galvai. Purns ir tievs, bet ne pārmērīgi ass. Galvaskauss ir plats un piere atrodas paralēli purna šķautnei, deguns melns, lūpas cieši sakļautas. Sakodienam jābūt šķērveida vai pakāpeniskam.

Temperaments

Beļģu malinua ir viens no četriem beļģu aitu suņiem. Tas ir ļoti gudrs un paklausīgs suns, nopietns un vērīgs, ar izteiktu aizsardzības un teritoriālo instinktu. Daži suņi mēdz būt arī ļoti kautrīgi un jūtīgi. Šīs šķirnes suņiem nepieciešama ekstensīva socializācija jau kopš agras jaunības, stingra, taču ne barga audzināšana, pieredzējuša cilvēka klātbūtnē. Ja suni sāksiet audzināt pārāk stingri, tas vairs negribēs ar jums sadarboties, sāks norobežoties un aizsargāties, tādēļ apmācību un socializāciju vajadzētu sākt pēc iespējas agrākā vecumā. Piemērots darbam un paklausības sacensībām. Šos suņus lieliski izmanto darbam policijā un apsardzē, jo šāda veida darbs ir arī to lielākā aizraušanās. Tai pat laikā beļģu malinua ir arī lieliski ģimenes locekļi, viņi ir ļoti vērīgi, modri un lojāli, un ļoti pieķeras visai ģimenei. Lieliski saprotas ar bērniem, ja jau kopš mazotnes ir atbilstoši pieradināti dzīvei ģimenē. Beļģu malinua ir nepieciešams dzīvot mīlošā ģimenē, nevis tikt iesprostotam voljerā. Ja sunim netiek pievērsta uzmanība tas atradīs izklaides sev pats, parasti uz saimnieka mantu rēķina. Šiem suņiem piemīt ļoti daudz enerģijas, tādēļ tiem vajadzīgs darbs. Darba līnijām piemīt ļoti augstas darba spējas. Beļģu aitu suņi ir tendēti ļoti pieķerties vienam vai diviem cilvēkiem. Jābūt uzmanīgiem suņus iepazīstinot ar maziem, ne suņu dzimtas dzīvniekiem. Galvenokārt šie suņi lieliski saprotas ar bērniem ,taču var būt dominanti noskaņoti pret citiem suņiem. Ja tiek nodrošināta atbilstoša socializācija ar kaķiem un citiem mājdzīvniekiem, problēmām nevajadzētu rasties. Beļģu aitu suņiem reizēm var izpausties instinktīva ganīšanas uzvedība-dzenāšana un rinķošana, stundām ilga skraidīšana un košana cilvēkiem kājās. Tas ir ļoti prasīgs suns, kuram nepieciešams pieredzējis saimnieks, jo suns var kļūt grūti kontrolējams, ja saimnieks nezinās kā to audzināt un savaldīt. Suņi var būt ļoti atšķirīgi gan temperamenta, gan agresivitātes ziņā. Pirms iegādājieties šīs šķirnes suni, būtu vēlams konsultēties ar pieredzējušu suņu audzētāju.

Beļģu aitu suņi ir iespaidīgi suņi, taču necenties no viņiem prasīt tikai augstākos darba rezultātus un sasniegumus, viņiem nepieciešams arī daudz mīlestības. Pārmērīgi nodarbināti suņi kļūst noslēgti, agresīvi vai bailīgi.

Augstums (skaustā) - kucēm 56-61 cm, suņiem 61-66 cm
Svars - 24-29 kg

Dzīves ilgums - 12-14 gadi
Kucēnu skaits metienā - 6-10 kucēni

Veselības problēmas

Šai veselīgajai un izturīgajai šķirnei nav izteiktu veselības problēmu. Dažos gadījumos novērotas ādas alerģiskas reakcijas, acu problēmas, pārmērīga kautrība vai agresivitāte, kā arī sastopama elkoņu un gūžu displāzija.

Dzīvošanas apstākļi

Beļģu malinua var dzīvot dzīvoklī, ja tam tiek nodrošinātas atbilstošas fiziskas aktivitātes ārpus mājas. Tas ir vidēji aktīvs iekštelpās, taču piemērotāks tam būtu vidēja lieluma piemājas dārzs. Šķirnes suņi piemēroti vēsam klimatam, bet lieliski piemērojas arī citiem laika apstākļiem. Tie var dzīvot ārā, taču labāk jutīsies iekštelpās kopā ar cilvēku.

Treniņi

Tas ir darba suns piemērots aktīvai, ārpusmājas dzīvei. Nepieciešamas garas, aktīvas pastaigas bez pavadas, lai suns var izskrieties.

Kopšana

Beļģu malinua īso, blīvo kažoku ir ļoti viegli kopt. Regulāri jāizķemmē suņa apmatojums ar blīvu saru suku, vannot tikai nepieciešamības gadījumā, jo vannošana izjauc kažoka ūdensnecaurlaidīgo funkciju. Apmatojums nomainās 2 reizes gadā.

Šķirnes vēsture

Beļģu malinua savu šķirnes nosaukumu ieguvis no Belģijas pilsētas Malinesas un šī šķirne ir viena no četrām Beļģijas aitu suņu šķirnēm.

Šis kustīgais un ar augstu inteliģenci apveltītais suns lieliski tiek galā ar tādiem uzdevumiem kā izsekošana, paklausības treniņi, adžilitī, aizsardzība un „shutzhund”, narkotiku un sprāgstvielu meklēšana, lopu ganīšana un kamanu vilkšana. Tomēr jāņem vērā, ka beļģu malinua nav suns priekš katra, enerģiskais dzīvnieks var kļūt par lielisku ģimenes kompanjonu, ja tas ir atbilstoši socializēts un trenēts.

Pirmais no Belģijas aitu suņiem pēc kura veidojās pārējās varietātes ir beļģu malinua, kura pirmatnējais nosaukums bija Berger Belge a poil cort autre que Malinois.

Patreiz malinua ir neaizstājams palīgs lopu ganiem. Visi Beļģijas aitu suņi ir attīstījušies kā nopietni darba suņi, kas nodrošina lieliskas darba īpašības uz lauka. Patreiz pasaulē lielākoties Grūnendālu un Tervjūrenu izmanto kā ģimenes kompanjonu, taču Malinua un Lakenois kā sargsuņus.


Avots: Materiāla tapšanā izmantoti interneta resursi:  www.dogbreedinfo.com

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Suns paniski baidās griezt nagus

Здравствуйте! У нас Кане Корсо, 7 лет- вес ок.50 кг. Панически боится процедуры укорачивать когти. Даже кусил. Имеется у вас возможность под искусственным сном, не наркозом, укоротить ему когти? Если да- какова цена процедуры?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Šāda iespēja pastāv veterinārajā klīnikā. Pieteikties vizītei var pa telefonu.

Adrese: DINO ZOO PASAULE, Krasta iela 52, Rīga, LV-1003

Tālrunis: 67327923
E-pasts: klinika@dinozoo.lv
Darba laiks: katru dienu no 09.00 līdz 20.00

Adrese: DINO ZOO STIRNAS, Stirnu iela 26, Rīga, LV - 1084

Tālrunis: 67305944
E-pasts: klinikastirnu@dinozoo.lv

Darba laiks: katru dienu no 09.00 līdz 20.00

 

Suns sabiedriskajā transportā

Labdien!Kucēnam 7 mēn.braucot mašīnā un sabiedriskajā transportā ļoti stipri tek siekalas.Ikdienā un braucot vilcienā tā nav.Kas varētu būt par iemeslu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka trolejbuss un mašīna vairāk kratās un dēļ tā kucena vestibulārais aparāts netiek galā. Kā arī iespējams, ka kucēns vairāk streso minētajos transportlīdzekļos.

Apģērbs sunim

Labdien! Gribēju jautāt kad ir laiks vilkt spiča kucēnam apģērbu, lai viņam nebūtu auksti? Viņam ir 5 mēneši un biezs kažoks.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Špicam nav jāvelk siltās drēbes, jo, kā Jūs minējāt, špicam ir biezs kažoks. Kombinezons pret lietus un dubļiem noteikti noderētu. 

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.