Atpakaļ

Beļģu aitu suns - Malinuā (Malinua / Belgian Malinois)

Beļģu malinua ir viens no četriem beļģu aitu suņiem. Tas ir ļoti gudrs un paklausīgs suns, nopietns un vērīgs, ar izteiktu aizsardzības un teritoriālo instinktu. Daži suņi mēdz būt arī ļoti kautrīgi un jūtīgi. Šīs šķirnes suņiem nepieciešama ekstensīva socializācija jau kopš agras jaunības, stingra, taču ne barga audzināšana, pieredzējuša cilvēka klātbūtnē.

Šķirnes raksturojums

Lai aprakstītu šķirni, standartā bieži iekļauts vārds ”taisnstūrains”, jo suņa ķermenis ir garš un tievs. Tipisks beļģu malinua ir muskuļots, vieglas ķermeņa uzbūves ,kompakts un ļoti kustīgs suns, ar lepnu izturēšanos. Kakla pāreja uz skaustu ir maz izteikta, krūtis ir vairāk platas nekā šauras, taču ļoti dziļas, sniedzas līdz pat elkoņu iekšējām virsmām. Priekškājas ir muskuļotas, taču nav smagnējas, pakaļkājas- ļoti taisnas, paralēlas viena otrai, ķepas apaļas, nedaudz atgādinot kaķa pēdas. Piektais pirksts var tikt atdalīts no priekškājām, taču obligāti tas jāatdala no pakaļkājām. Malinua garā aste var sniegties līdz pat paceles stiegrai. Apmatojuma krāsa var variēt no smilšu brūnas, sarkanas un mahagonijas tonim, līdz pat melnai ar melnu purnu, purna masku, ausu galiem un pavilnu. Balta krāsa pieļaujama uz krūtīm un kājām. Apmatojums ap kaklu ir nedaudz garāks veidojot nelielu apkakli. Mazajām tumšajām mandeļveida acīm ir ieinteresēts un jautājošs skatiens. Taisnajām, stāvošajām ausīm jābūt vienādsānu trīsstūra formas, un proporcionāla lieluma suņa galvai. Purns ir tievs, bet ne pārmērīgi ass. Galvaskauss ir plats un piere atrodas paralēli purna šķautnei, deguns melns, lūpas cieši sakļautas. Sakodienam jābūt šķērveida vai pakāpeniskam.

Temperaments

Beļģu malinua ir viens no četriem beļģu aitu suņiem. Tas ir ļoti gudrs un paklausīgs suns, nopietns un vērīgs, ar izteiktu aizsardzības un teritoriālo instinktu. Daži suņi mēdz būt arī ļoti kautrīgi un jūtīgi. Šīs šķirnes suņiem nepieciešama ekstensīva socializācija jau kopš agras jaunības, stingra, taču ne barga audzināšana, pieredzējuša cilvēka klātbūtnē. Ja suni sāksiet audzināt pārāk stingri, tas vairs negribēs ar jums sadarboties, sāks norobežoties un aizsargāties, tādēļ apmācību un socializāciju vajadzētu sākt pēc iespējas agrākā vecumā. Piemērots darbam un paklausības sacensībām. Šos suņus lieliski izmanto darbam policijā un apsardzē, jo šāda veida darbs ir arī to lielākā aizraušanās. Tai pat laikā beļģu malinua ir arī lieliski ģimenes locekļi, viņi ir ļoti vērīgi, modri un lojāli, un ļoti pieķeras visai ģimenei. Lieliski saprotas ar bērniem, ja jau kopš mazotnes ir atbilstoši pieradināti dzīvei ģimenē. Beļģu malinua ir nepieciešams dzīvot mīlošā ģimenē, nevis tikt iesprostotam voljerā. Ja sunim netiek pievērsta uzmanība tas atradīs izklaides sev pats, parasti uz saimnieka mantu rēķina. Šiem suņiem piemīt ļoti daudz enerģijas, tādēļ tiem vajadzīgs darbs. Darba līnijām piemīt ļoti augstas darba spējas. Beļģu aitu suņi ir tendēti ļoti pieķerties vienam vai diviem cilvēkiem. Jābūt uzmanīgiem suņus iepazīstinot ar maziem, ne suņu dzimtas dzīvniekiem. Galvenokārt šie suņi lieliski saprotas ar bērniem ,taču var būt dominanti noskaņoti pret citiem suņiem. Ja tiek nodrošināta atbilstoša socializācija ar kaķiem un citiem mājdzīvniekiem, problēmām nevajadzētu rasties. Beļģu aitu suņiem reizēm var izpausties instinktīva ganīšanas uzvedība-dzenāšana un rinķošana, stundām ilga skraidīšana un košana cilvēkiem kājās. Tas ir ļoti prasīgs suns, kuram nepieciešams pieredzējis saimnieks, jo suns var kļūt grūti kontrolējams, ja saimnieks nezinās kā to audzināt un savaldīt. Suņi var būt ļoti atšķirīgi gan temperamenta, gan agresivitātes ziņā. Pirms iegādājieties šīs šķirnes suni, būtu vēlams konsultēties ar pieredzējušu suņu audzētāju.

Beļģu aitu suņi ir iespaidīgi suņi, taču necenties no viņiem prasīt tikai augstākos darba rezultātus un sasniegumus, viņiem nepieciešams arī daudz mīlestības. Pārmērīgi nodarbināti suņi kļūst noslēgti, agresīvi vai bailīgi.

Augstums (skaustā) - kucēm 56-61 cm, suņiem 61-66 cm
Svars - 24-29 kg

Dzīves ilgums - 12-14 gadi
Kucēnu skaits metienā - 6-10 kucēni

Veselības problēmas

Šai veselīgajai un izturīgajai šķirnei nav izteiktu veselības problēmu. Dažos gadījumos novērotas ādas alerģiskas reakcijas, acu problēmas, pārmērīga kautrība vai agresivitāte, kā arī sastopama elkoņu un gūžu displāzija.

Dzīvošanas apstākļi

Beļģu malinua var dzīvot dzīvoklī, ja tam tiek nodrošinātas atbilstošas fiziskas aktivitātes ārpus mājas. Tas ir vidēji aktīvs iekštelpās, taču piemērotāks tam būtu vidēja lieluma piemājas dārzs. Šķirnes suņi piemēroti vēsam klimatam, bet lieliski piemērojas arī citiem laika apstākļiem. Tie var dzīvot ārā, taču labāk jutīsies iekštelpās kopā ar cilvēku.

Treniņi

Tas ir darba suns piemērots aktīvai, ārpusmājas dzīvei. Nepieciešamas garas, aktīvas pastaigas bez pavadas, lai suns var izskrieties.

Kopšana

Beļģu malinua īso, blīvo kažoku ir ļoti viegli kopt. Regulāri jāizķemmē suņa apmatojums ar blīvu saru suku, vannot tikai nepieciešamības gadījumā, jo vannošana izjauc kažoka ūdensnecaurlaidīgo funkciju. Apmatojums nomainās 2 reizes gadā.

Šķirnes vēsture

Beļģu malinua savu šķirnes nosaukumu ieguvis no Belģijas pilsētas Malinesas un šī šķirne ir viena no četrām Beļģijas aitu suņu šķirnēm.

Šis kustīgais un ar augstu inteliģenci apveltītais suns lieliski tiek galā ar tādiem uzdevumiem kā izsekošana, paklausības treniņi, adžilitī, aizsardzība un „shutzhund”, narkotiku un sprāgstvielu meklēšana, lopu ganīšana un kamanu vilkšana. Tomēr jāņem vērā, ka beļģu malinua nav suns priekš katra, enerģiskais dzīvnieks var kļūt par lielisku ģimenes kompanjonu, ja tas ir atbilstoši socializēts un trenēts.

Pirmais no Belģijas aitu suņiem pēc kura veidojās pārējās varietātes ir beļģu malinua, kura pirmatnējais nosaukums bija Berger Belge a poil cort autre que Malinois.

Patreiz malinua ir neaizstājams palīgs lopu ganiem. Visi Beļģijas aitu suņi ir attīstījušies kā nopietni darba suņi, kas nodrošina lieliskas darba īpašības uz lauka. Patreiz pasaulē lielākoties Grūnendālu un Tervjūrenu izmanto kā ģimenes kompanjonu, taču Malinua un Lakenois kā sargsuņus.


Avots: Materiāla tapšanā izmantoti interneta resursi:  www.dogbreedinfo.com

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923