Atpakaļ

Vitamīni un barības piedevas suņiem

Daudzi suņu un kaķu saimnieki, rūpējoties par mīluļu veselību, nereti papildina dzīvnieku uzturu arī ar veterinārajās aptiekās iegādājamiem uztura bagātinātājiem. Uz jautājumiem par to, cik nepieciešami tie patiesībā ir mājdzīvniekam un vai to lietošana nevar apdraudēt mīluļa veselību, atbild veterinārārste, Dino Zoo Klīnikas vadītāja Kristīne Dumpe.

“Tāpat kā kaķiem, arī suņiem, veterinārajās aptiekās un zoo veikalos ir pieejams plašs klāsts dažādu vitamīnu. Taču vairumā gadījumu tie veselam dzīvniekam nav vajadzīgi un reizēm pat var būt kaitīgi. Ja dzīvnieku baro ar labas kvalitātes rūpnieciski ražotu barību, tad papildus vitamīni tam nemaz nav nepieciešami.  Tomēr arī komerciālās barības mēdz būt dažādas, un to ir jāņem vērā, pirms izvēlēties dzīvniekam piemērotu diētu,” stāsta Kristīne, piebilstot, ka vitamīni un papildbarība ir nozīmīga, ja dzīvnieki tiek baroti ar mājās gatavotu ēdienu.
Labākas kvalitātes dzīvnieku barības ražotāji mājdzīvniekiem piemērotāko diētu veido atbilstoši to vecumam un dzīvesveidam. Piemēram, kucēnu un kaķēnu barības sastāvs būs citādāks nekā pieaugušam dzīvniekam vai senioram paredzētās. Par iespējamām barības piedevām vai vitamīniem var domāt tad, kad dzīvniekam ir izvēlēta atbilstoši piemeklēta barība. Tomēr arī tad ieteicams konsultēties ar veterinārārstu vai dzīvnieku ēdināšanas speciālistu par to, kādas barības piedevas un vitamīni ir nepieciešami konkrētajam dzīvniekam. Parastos gadījumos vajadzīgās vitamīnu piedevas tiek nozīmētas, ja dzīvniekam ir veselības problēmas vai lai koriģētu to trūkumu organismā. Tomēr jāņem vērā, ka daži vitamīni vai minerālvielas, tās nepareizi sabalansējot, var būt kaitīgas, turklāt, iespējams, mājas mīluļa veselības problēmu risināšanai ir nepieciešami ne tikai vitamīni, bet nopietnāka ārstēšana. Piemēram, tievo zarnu slimību rezultātā netiek uzņemta B vitamīnu grupa, bet šajā gadījumā būs nepieciešams uzņemt šos vitamīnus injekciju veidā. Tāpat vitamīni un minerālvielas var tikt nozīmēti grūsniem dzīvniekiem, lai koriģētu to trūkumu organismā – sevišķi svarīgi tas ir dzīvniekiem līdz gada vecumam.”

 


Zoo veikalos un veterinārajās aptiekas ir pieejams plašs klāsts multivitamīnu un barības piedevu. Lai izvēlētos pareizo produktu savam dzīvniekam, jāņem vērā sekojošas lietas:
•    Dzīvnieka svars;
•    Vai dzīvniekam ir kādas alerģijas;
•    Konkrētā dzīvnieka barības sastāvs;
•    Vēlams iegādāties tādas barības piedevas, kam pieejams apraksts un informācija par šo produktu.

Vitamīniem un barības piedevām ir nozīmīga loma labas veselības uzturēšanā dzīvniekiem, taču tāpat jāatceras, ka, tos nepareizi sabalansējot, dzīvniekam var rasties veselības problēmas. Piemēram, kalcija preparāti pārmērīgi lielos daudzumos var veicināt skeleta problēmas lielo šķirņu suņiem. Tādēļ, pirms nozīmēt vitamīnus un papildbarību dzīvniekam, vēlams konsultēties ar veterinārārstu. Jāņem vērā arī tas, ka vitamīni, kas paredzēti cilvēku lietošanai, nav piemēroti suņiem un kaķiem.


Svarīgākās barības piedevas:
•    Multivitamīni;
•    Glikozamīna/hondroitīna piedevas;
•    Antioksidanti;
•    Probiotikas;
•    Omega taukskābes; 
•    Taurīns.

 

MULTIVITAMĪNI
Vitamīni ir organiski savienojumi, kas ir nepieciešami  dzīvības un veselības uzturēšanai. Lielākā daļa vitamīnu tiek uzņemti kopā ar barību.  Multivitamīni suņiem ir līdzīgi multivitamīniem, kas paredzēti cilvēku lietošanai – tie satur dažāda veida vitamīnus un minerālvielas, lai uzturētu labu veselību. Suņiem, tāpat kā cilvēkiem, ir nepieciešami A, B (arī B12; B6), C, D, E, K vitamīni un arī dažādas minerālvielas, taču atšķirībā no cilvēka dzīvniekam šie vitamīni būs nepieciešami citādās devās.


VITAMĪNS A 
Šis vitamīns dabīgā veidā ir atrodams burkānos, un tas ir atbildīgs par labu redzi, imunitāti, veselīgu augšanu, normālu šūnu funkciju. A vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kas ar laiku uzkrājas organismā un var būt toksisks.


VITAMĪNS B
Šī vitamīnu grupa ir  ļoti svarīga  dzīvnieka veselības uzturēšanai. Sabalansēta diēta, kā arī B vitamīna sintēze zarnu traktā nodrošina pietiekamu B vitamīna daudzumu dzīvnieka organismā. Taču, ja dzīvniekam  rodas veselības traucējumi (vemšana, diareja) B vitamīna daudzums organismā var tikt izmainīts, jo šie vitamīni ir ūdenī sķīstoši un tie organismā neuzkrājas. Riboflavīns (B2), niacīns (B3), pantotēnskābe (B5), piridoksīns (B6), inositols (B7) un biotīns (B8) – šie  visi B grupas vitamīni ir ļoti svarīgi veselīgai ādas barjeras nodrošināšanai, un to trūkums var izraisīt ādas saslimšanas – seboreju, alopēciju, niezi, ka arī svara zudumu. B6 vitamīns ir ļoti svarīgs arī asins šūnu un nervu sistēmas funkcijām, hormonu regulācijai, imūnsistēmas darbībai, vitamīna B3 sintēzei un  gēnu aktivizācijai. Arī B12 ir ļoti nozīmīgs vitamīns dzīvniekiem. Tas ir iesaistīts ļoti daudzās organisma bioķīmiskajās reakcijās un tam ir galvenā loma proteīna un eritrocītu sintēzē. Vitamīna B12 līmeņa samazināšanos var novērot dzīvniekiem ar aknu vai aizkuņģa dziedzera problēmām. Ja dzīvniekam ir problēmas ar zarnu traktu un ir traucēta barības vielu uzsūkšanās, tad arī B12 līmenis dzīvnieka organisma būs samazināts.


VITAMĪNS C 
Svarīgs antioksidants – samazina iekaisumu. Suņi spēj sintezēt C vitamīnu arī paši, taču dažos gadījumos tas var būt noderīgs papildbarības veidā.


VITAMĪNS D 
“Saules vitamīns”, kas nodrošina fosfora un kalcija līdzsvaru dzīvnieka organismā, nepieciešams veselīgai kaulu attīstībai. Taukos šķīstošs vitamīns, bet pārdozējot būs toksisks.


VITAMĪNS E
Nodrošina veselīgu šūnu darbību un tauku vielmaiņu. Taukos šķīstošs vitamīns.


VITAMĪNS K
Taukos šķīstošs vitamīns, kas atbalsta aknu funkciju un sintezē proteīnu asins koagulācijai.


Multivitamīnu “ + ” 
•    Nodrošina plašu nepieciešamo uzturvielu klāstu;
•    Viegli iedot dzīvniekam.

Multivitamīnu “ – ”
•    Grūti dozēt nepieciešamā vitamīna  devu  katram konkrētam dzīvniekam;
•    Var izraisīt pārdozēšanu, ja tiek  nozīmēti nepareizi.

GLIKOZAMĪNS UN HONDROITĪNS
Glikozamīna un hondroitīna piedevas visbiežāk tiek dotas kopā, jo tās aizsargā locītavas un novērš vai palēnina artrīta veidošanos – tās it kā “ieeļļo” locītavas un atjauno skrimšļus. Šīs barības piedevas neizārstēs artrītu, kā arī neizmainīs pataloģijas skrimšļa struktūrā, taču uzturēs locītavu funkciju normas robežās. Ir pieejami ļoti daudz un dažādi glikozamīna/hondroitīna preparāti, tādēļ, lai izlemtu, kurš konkrētam dzīvniekam ir piemērots,  ir jāņem vērā dzīvnieka vecums, veselības stāvoklis un obligāti  jākonsultējas ar veterinārārstu.


ANTIOKSIDANTI
Enerģijas producēšanas procesā rodas vielmaiņas starpprodukti – tā saucamie brīvie radikāļi. Noteiktos daudzumos brīvie radikāļi organismā ir nepieciešami – tie stimulē dažādas bioķīmiskās norises, tomēr, ja to ir par daudz, tiek traucētas šūnu dabiskās funkcijas un rodas šūnu bojājumi. Brīvie radikāļi organismā pastiprināti veidojas tad, kad dzīvnieks ir novājināts. Šādos gadījumos ir nepieciešami antioksidanti – lielā daudzuma tie ir C, A vitamīnos un selēnā, kā arī cinkā, varā un magnijā. Antioksidanti spēj iznīcināt brīvos radikāļus un novērst to radīto kaitējumu. Taču, tos pārdozējot, tie, līdzīgi citiem vitamīniem, var būt kaitīgi dzīvniekam.


 PROBIOTIKAS
Probiotikas ir labās baktērijas, kas pozitīvi ietekmē gremošanas trakta veselību. Tās satur mikroorganismus Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei vai Enterecoccus faecium. Šie mikroorganismi kontrolē “slikto“ baktēriju vairošanos resnajās zarnās.


OMEGA TAUKSKĀBES
Omega-3, Omega-6 un Omega-9 nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē locītavas un imūnsistēmas darbību. Tās ir svarīgas normālas ādas un apmatojuma stāvokļa uzturēšanai – padara to spīdīgu un palīdz pret tā izkrišanu, regulē vielmaiņu un palīdz novērst iekaisuma procesus. Taču nesabalansēta Omega taukskābju lietošana dzīvniekam var izraisīt veselības traucējumus.


TAURĪNS
Būtiska aminoskābe, kas nepieciešama, lai uzturētu veselīgu acu un sirds darbību. Tas arī ir svarīgs elements augļa attīstībai, augšanai, reprodukcijai, neiromodulācijai, dzirdei. Īpaši svarīga taurīna uzņemšana pietiekamā daudzumā ir kaķiem, jo to organisms taurīnu pats nespēj sintezēt. Rūpnieciski ražotā barība satur precīzu kaķiem un kaķēniem nepieciešamo taurīna devu, taču, ja dzīvnieku baro ar mājās gatavotu barību, jāpievērš uzmanība tā pietiekamai uzņemšanai, vajadzības gadījumā veicot analīzes un nosakot tā līmeni dzīvnieka organismā.

 

Lai pārliecinātos par sava mīluļa veselību un atbilstošu uzturu, aicinām pieteikt vizīti Dino Zoo veterinārā klīnika Rīgā, Krasta ielā 52. Tā ir atvērta katra diena no 9:00 līdz 21:00.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923