Atpakaļ

Kas jāņem vērā, dodoties dabā ar suni?

Lai patīkamāki un mierpilnāki brīži pie dabas, esam sagatavojuši pāris ieteikumus, kas varētu Tev noderēt dodoties dabā kopā ar savu mīluli.

Neviens tā nepriecājas par dabas plašumiem kā mūsu četrkājainie draugi. Vienalga vai tas ir mežs, pludmale vai pļava, dodoties ārā, mīluļa aste no prieka šaudās uz visām pusēm un sporta stunda tūlīt varēs sākties. Dodoties ārpus mājas, ļoti svarīga ir tieši suņu apmācība. Kā nodrošināt paklausību un kas vēl jāņem vērā, esot brīvsolī ar četrkājaino draugu, lasi rakstā!

Disciplīna ir pamatu pamats 

Vasaru tā pa īstam var izbaudīt tikai pie dabas nevis pilsētā starp rūcošām mašīnām un celtnēm. Mājdzīvniekam nav jābūt šķērslim, lai dotos atpūsties zaļumos. Bet lai izdotos pavadīt lielisku dienu vai nedēļas nogali un nevienam nebūtu jāsatraucas par mīluļa paklausību un drošību, suns ir jātrenē dažādās vidēs. Mīlulis var būt paklausīgs mājās, bet tas nenozīmē, ka klausīs saimnieku arī ārpus mājas, kur uzmanību var novērst dažādas skaņas, cilvēki, citi suņi un dzīvnieki.  

Esot prom no mājām, ļoti svarīgi, lai suns, pirmkārt, jau ir mācīts, kā uzvesties pie pavadas un arī bez. Otrkārt, dzīvniekam ir jāzina šādas komandas:  

  • Blakus – ja garām brauc mašīna, iet cilvēki ar vai bez saviem mājdzīvniekiem; 

  • Šurp – ja suns atrodas tālāk un vēlaties to sasaukt. Šī komanda jāizmanto regulāri, lai gan saimnieks zina, kur ir suns, gan otrādi;  

  • Atsaukties uz svilpi, ja mīlulis ir aizskrējis pārāk tālu un nevarat to sasaukt. Protams, ideālā variantā sunim visu laiku ir jābūt saimnieka redzes lokā, bet ne vienmēr tas tā notiek. Sevišķi, ja mežā savu balto ļipu kaut kur tālumā novicina kāds zaķis.  

Plānojot vairāku dienu izbraucienu ar nakšņošanu kempingā vai viesu namā, jāatrod suņiem draudzīgākā naktsmītne. Bet nedrīkst aizmirst, ka arī citi cilvēki ir atbraukuši atpūsties un nevēlas nemitīgi uztraukties par to, vai viņiem neuzbruks suns. Ja mīlulis labi nesatiek ar svešiniekiem, labāk izvēlēties vietu, kurā esat vienīgie nakšņotāji vai teritorija ir nožogota. 

Ja nepieciešams kinologa padoms vai dzīvniekam paklausība pieklibo, ieteicams doties uz suņu skolu.  

Katram sunim, tāpat kā cilvēkam, ir savs raksturs, tāpēc ne visiem der viena un tā pati audzināšanas metode. Arī saimnieka nezināšana, dzīvnieka iedzimtība vai kāda trauma var radīt papildus grūtības.  

  • Dino Zoo suņu skola piedāvā iespēju trenēties augsti kvalificētu kinologu vadībā. Pirmās iemaņas tiek apgūtas kucēnu skolā, bet tālāk noderēs paklausības apmācības, kuru laikā veidojas vēl ciešāks kontakts ar suni, lai ikdienā būtu vieglāk saprasties. 

Kādu aprīkojumu ņemt līdzi, dodoties zaļumos? 

Mūsdienās ir iespēja iegādāties visu nepieciešamo ērtai un drošai pastaigai vai aktīvai laika pavadīšanai ārpus mājas kopā ar savu mīluli. Protams, ka līdzi vienmēr jābūt galvenajam pastaigas “ekipējumam” - pavadai, kakla siksnai un maisiņiem suņu izkārnījumiem, jo par tīrību un kārtību ir jārūpējas visiem. 

Suņu pavadas galvenokārt tiek iedalītas 2 veidos: izvelkamās jeb inerces pavadas un virves pavadas. Inerces pavadām ir ērts rokturis un regulējams garums. Savukārt, virves pavadas garums ir nemainīgs, bet to vieglāk iespējams piesiet pie staba, somas vai citur. Ja plānots pārvietoties ar velosipēdu, tad ieteicams izvēlēties speciālu stiprinājumu velosipēdam, kuram pievieno īsu pavadu, lai suns braukšanas laikā pārāk neraustītu velosipēdu, kā arī neskrietu pārāk tālu. 

Arī suņu siksnas ir dažnedažādas, pielāgotas konkrētai vajadzībai: 

  • Pavisam klasiskas kakla siksnas vai iemauktiņi ikdienai; 

  • Atstarojošās, lai pastaigas tumsā vai lietus laikā, būtu drošākas; 

  • Korekcijas kakla siksna suņu apmācībai un dresūrām; 

  • Pretblusu siksna ilgstošai aizsardzībai pret blusām, ērcēm Jūsu mīlulim. 

Kakla siksnas noder ne tikai pavadu pielikšanai, pie tām tiek piekarināti adreses nesēji vai medaljoni.  

  • Adreses nesējos var ielikt zīmīti ar saimnieka kontaktinformāciju, kā sazināties gadījumā, ja suns vai kaķis aizklīst un viņu atrod nepazīstama persona. Tādam pašam nolūkam paredzēti medaljoni, uz kuriem tiek iegravēta informācija. Iegādājoties tos Dino Zoo veikalos, gravēšanu var veikt uz vietas.  

Papildus līdzi ieteicams ņemt jau minēto suņu svilpi, lai mīlulis var sadzirdēt saimnieku no lielāka attāluma un dažādus vasaras aksesuārus, kas vienkārši padarīs dzīvi skaistāku un ērtāku ka mājdzīvniekam, tā arī saimniekam. 

  • Ceļojumu ūdens pudele un bļoda; 

  • Velosipēdu piekabe vai speciālas somas, lai dzīvnieku transportēšana ir droša un ērta;

  • Atvēsinoši paklājiņi, ūdens bļodas un rotaļlietas vasaras karstajām dienām; 

  • Glābšanas veste un peldveste suņiem, kas lieliski noderēs laivu braucienos, mācot dzīvnieku peldēt un citās ūdens aktivitātēs;

  • Ķepu mazgāšanas rīks; 

  • Neslīdošas suņu zeķes, kas pasargā suņa kāju brūces no netīrumiem. 

Izbaudi vasaru, kamēr tā jau nav paskrējusi! Dino Zoo suņu apmācība palīdzēs sagatavoties izbraucieniem, savukārt suņu frizētava būs kā spa procedūra pēc lielajām aktivitātēm smiltīs, dubļos un ūdeņos. Dino Zoo veikalos un internetveikalā atradīsi visas noderīgās lietas, kas minētas rakstā!  

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923