Atpakaļ

Grumings – procedūra, ko jāiepazīst katram sunim

“Dino Zoo” frizieri joprojām saskaras ar atsevišķu suņu saimnieku neizpratni par to, kāpēc suni jāmazgā, ja mīlulis tāpat tiek lutināts ar peldēm svaigā gaisā. Patiesībā šis arguments neiztur kritiku, jo higiēnas neievērošana un suņa kažoka neatbilstoša kopšana var rezultēties ne tikai ar nepatīkamu tā aromātu, bet pat pelējuma rašanos un dažādu ādas slimību attīstīšanos.

Neraugoties uz pieaugošo gruminga procedūras popularitāti un suņu saimnieku informētību par pareizu mīluļa kažoka kopšanu, “Dino Zoo” frizieri joprojām saskaras ar atsevišķu suņu saimnieku neizpratni par to, kāpēc suni gada siltajā sezonā jāmazgā, ja mīlulis tāpat tiek lutināts ar peldēm svaigā gaisā. Patiesībā šis arguments neiztur kritiku, jo higiēnas neievērošana un suņa kažoka neatbilstoša kopšana var rezultēties ne tikai ar nepatīkamu tā aromātu, bet pat pelējuma rašanos un dažādu ādas slimību attīstīšanos.

Lai suņa kažoks būtu veselīgs un skaists, ir svarīgi to pareizi kopt. Šai gadījumā talkā nāk profesionāli suņu grumeri, kas veic visaptverošu dzīvnieka kažoka apkopi un sniedz rekomendācijas tā aprūpē mājās.

Termins grumings apzīmē suņa ādas un spalvas kopšanu. Tā ir kompleksa procedūra, kas parasti ietver suņa kažoka mazgāšanu, ķemmēšanu, spalvas apkopšanu atkarībā no tās veida un  arī nagu apgriešanu. Jāpiebilst, ka nagu apgriešana dzīvnieka higiēnas nodrošināšanā ir ļoti būtiska, jo nagi, ataugot pārlieku gari, var deformēt suņa ķepas.

Tāpat ir jānogriež vai no jānocērp arī spalva, kas aug starp suņa ķepu spilventiņiem. Ja tā ir pārāk gara, ķepas slīdēs, dzīvniekam pārvietojoties pa gludu segumu, piemēram, lamināta grīdu mājās. Turklāt spalva šai vietā var sākt velties, zem tās attīstoties sēnītes infekcijai.

Gruminga procedūras laikā tiek apcirpta arī spalva suņa intīmo zonu rajonā, lai novērstu savēlumu veidošanos un dažādu infekciju rašanos. Tāpat grumings palīdz arī atjaunot suņa kažoka vispārējo kvalitāti, izķemmējot un atbrīvojoties no vecās apakšspalvas. Īpaši svarīgi tas ir vasaras sezonā, jo ne visas suņu šķirnes spēj pašas nomest spalvu pirms siltās sezonas sākuma.

Kādiem suņiem nepieciešams grumings?

Grumings ir ieteicams jebkurai šķirnei, neraugoties uz suņa spalvas tipu. Atsevišķām šķirnēm, piemēram, pūdeļiem un citiem suņiem ar garu spalvu, vien jāveic šo procedūru biežāk, un tā var būt komplicētāka. Dažas suņu šķirnes to saimnieki ļoti vienkārši var izmazgāt un izķemmēt paši, bet ir šķirnes, kuru kopšana ir daudz sarežģītāka, tāpēc tai nepieciešama zināma pieredze un atbilstoši instrumenti. Tieši šī iemesla dēļ iesakām pirms suņa izvēles, ievākt informāciju par to, kāda kopšana tam būs nepieciešama un saprast, vai ikdienā spēsi ar to tikt galā.

Savukārt, ja rodas jautājumi, kā to pareizi darīt, kādas ķemmes izvēlēties un kā kopt suņa kažoku ikdienā, pēc padoma droši vari vērsties pie mūsu speciālistiem

Kā norit gruminga procedūra?

Uzticot gruminga procedūru speciālistiem, ir svarīgi izveidot uzticības pilnas attiecības starp suni un grumeri. Šādā gadījumā procedūra noritēs bez starpgadījumiem. Jāpiebilst, ka nereti suņu saimniekiem šķiet, ka suni vest pie speciālista uz kažoka apkopi nebūs jēgas, jo dzīvnieks sevi neļauj ķemmēt pat saimniekam. Tomēr patiesībā pie profesionāļa teju visi dzīvnieki uzvedas labi, jo jūt maigus, bet profesionālus pieskārienus kažokam un pārliecinātas kustības, kas veiksmīgā procedūras norisē ir ļoti svarīgas.

Gruminga procedūras sākumā suns parasti tiek izmazgāts ar šampūnu, pēc tam kažokā ieklājot arī kondicionieri vai masku, jo svarīgi ir mitrināt un barot ne tikai dzīvnieka spalvu, bet arī ādu. Attiecīgie kopšanas līdzekļi jālieto, jo sausa spalva lūst un lielākā daudzumā izkrīt. Pēc tam kažoks tiek žāvēts ar fēnu, speciālistam novērtējot suņa ādas stāvokli un vajadzības gadījumā rekomendējot dzīvniekam vizīti pie vetārsta. Ja vajadzīgs, procedūras noslēgumā spalva tiek arī apgriezta vai nocirpta.

Cik bieži tā jāveic?

Gruminga procedūras biežums ir atkarīgs no suņa spalvas tipa, tās garuma un biezuma, kā arī tā, vai saimnieks spēj suni izmazgāt un izķemmēt paša spēkiem. Atsevišķas suņu šķirnes, piemēram, Jorkšīras terjerus jāmazgā reizi desmit dienās, savukārt pūdeļus – reizi nedēļā. Pūdeļiem nepieciešama arī regulāra kažoka apcirpšana, un, ja suns piedalās izstādēs, to jādara ik mēnesi.

Kā mīluļa kažoku kopt mājās?

Izplatīta kļūda, ko suņu saimnieki pieļauj, ir dzīvnieka izmazgāšana, tā kažoku pēc tam neizžāvējot un neķemmējot. Šādi var rasties spalvas savēlumi un dažādas ādas problēmas un iekaisumi, piemēram, dermatīts. Lai to nepieļautu, ir svarīgi iegādāties mīluļa kažokam piemērotu kosmētiku un spalvas apkopes instrumentus, kas procedūru atvieglos un padarīs efektīvāku.

Ja mīluļa mazgāšana un frizēšana mājas apstākļos Tev sagādā grūtības vai vienkārši vēlies ieekonomēt savu laiku, piesaki vizīti Dino Zoo Frizētavā. Mūsu prasmīgie meistari izķemmēs, izmazgās un safrizēs Tavu mīluli tā, lai prieks ne tikai Tev, bet arī pašam mīlulim. :)

Pakalpojumu cenrādis pieejams ŠEIT.

KONSULTĒJA: Dino Zoo Frizētavas meistare Aleksandra Abdulgazijeva

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Suns paniski baidās griezt nagus

Здравствуйте! У нас Кане Корсо, 7 лет- вес ок.50 кг. Панически боится процедуры укорачивать когти. Даже кусил. Имеется у вас возможность под искусственным сном, не наркозом, укоротить ему когти? Если да- какова цена процедуры?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Šāda iespēja pastāv veterinārajā klīnikā. Pieteikties vizītei var pa telefonu.

Adrese: DINO ZOO PASAULE, Krasta iela 52, Rīga, LV-1003

Tālrunis: 67327923
E-pasts: klinika@dinozoo.lv
Darba laiks: katru dienu no 09.00 līdz 20.00

Adrese: DINO ZOO STIRNAS, Stirnu iela 26, Rīga, LV - 1084

Tālrunis: 67305944
E-pasts: klinikastirnu@dinozoo.lv

Darba laiks: katru dienu no 09.00 līdz 20.00

 

Suns sabiedriskajā transportā

Labdien!Kucēnam 7 mēn.braucot mašīnā un sabiedriskajā transportā ļoti stipri tek siekalas.Ikdienā un braucot vilcienā tā nav.Kas varētu būt par iemeslu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka trolejbuss un mašīna vairāk kratās un dēļ tā kucena vestibulārais aparāts netiek galā. Kā arī iespējams, ka kucēns vairāk streso minētajos transportlīdzekļos.

Apģērbs sunim

Labdien! Gribēju jautāt kad ir laiks vilkt spiča kucēnam apģērbu, lai viņam nebūtu auksti? Viņam ir 5 mēneši un biezs kažoks.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Špicam nav jāvelk siltās drēbes, jo, kā Jūs minējāt, špicam ir biezs kažoks. Kombinezons pret lietus un dubļiem noteikti noderētu. 

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.