Atpakaļ

Trusis (Lepus curpaeums)

Truši ir ziņkārīgi un aktīvi dzīvnieki, tos var viegli pieradināt, ja regulāri un pacietīgi ar tiem nodarbojas. Dzīvnieks atsaucas uz savu vārdu un pacietīgs saimnieks var iemācīt pundurtrusim vienkāršus trikus. 

Dzīvnieka apraksts

  • Vidējais dzīves ilgums 6-10 gadi;
  • Var izaugt 34-50 cm gari, svarā nepārsniedzot 2,5-5,5 kilogramus;
  • Mūsdienu dekoratīvie trusīši izveidojušies selekcijas rezultātā no Eiropas zaķiem;
  • Vairoties var sākt no 3-6 mēnešu vecuma;
  • Aktīvi dienā. Tie ir gudri un aktīvi dzīvnieki, kuriem nepieciešami dažādi mentāli stimuli. Draudzīgi un sociāli, ātri pierod pie jaunajiem saimniekiem.

Trusis par mājdzīvnieku kļuva samērā nesen. Tā dzimtene ir Eiropas dienvidaustrumi. Sākotnēji truši apdzīvoja Spāniju, no kurienes Romas karavīri tos ieveda Itālijā. Garšīgās gaļas dēļ tie tika audzēti un pamazām izplatījās visā pasaulē. Viduslaikos klosteros jau bija pazīstamas vairākas trušu šķirnes. Pēc Otrā pasaules kara turšiem bija liela nozīme kā gaļas dzīvniekiem, taču mūsdienās trušu audzēšana pārvērtusies vairāk par vaļasprieku. Kā mājas mīluļi bieži vien tiek turēti pundurtruši. 

Truši ir ziņkārīgi un aktīvi dzīvnieki, tos var viegli pieradināt, ja regulāri un pacietīgi ar tiem nodarbojas. Dzīvnieks atsaucas uz savu vārdu un pacietīgs saimnieks var iemācīt pundurtrusim vienkāršus trikus. 

Vasarā, ja jūs dzīvojat vasarnīcā, trusi var turēt arī ārā, vienīgi nevajadzētu aizmirst, ka arī šeit tam nepieciešams patvērums no saules un lietus. Būrim vai nožogojumam arī no augšpuses jābūt pārklātam ar sietu, lai trusi neapdraudētu plēsēji. Režģu būri var laiku pa laikam pārvietot pa zālāju, lai dzīvniekam netrūktu svaigas zāles. 

Truši ir ļoti jutīgi un maigi dzīvnieki, kas bieži vien cieš no stresa. Ar dzīvnieku jāapietas uzmanīgi un maigi. Paceļot to var ņemt aiz skausta, ar otru roku pieturot zem pakaļkājām. Jāievēro piesardzība, jo pretojoties trusis var lauzt mugurkaulu. Nekādā gadījumā trusi nevar celt aiz ausīm. 

Būra iekārtošana

Izvēlies plašu būri vai nelielu norobežotu teritoriju istabā. Minimālais būra izmērs mazam trusītim ir 100x55x40cm. Būra platība daudz svarīgāka par augstumu. Iesakām būrī ievietot slēptuvi, kā arī ieteicams ievietot truša izmēram piemērotu tualeti un statīvu sienam. Tāpat var izvietot dažādus piemērota izmēra tuneļus. Kā pakaišus vislabāk izmantot skaidu granulas, siena granulas, kukurūzas pakaišus, koksnes pakaišus vai salmus. Guļvietai var izmantot mīkstu gultiņu. Vēlams nodrošināt ar dažādām grauzējiem paredzētām rotaļlietām. Lai stimulētu truša prātu, var izmantot arī suņiem un kaķiem paredzētās intelektuālās rotaļlietas (nekad neatstāj trusi ar šādām mantām bez uzraudzības).

Barošana

Iesakām par pamatbarību izmantot zooveikalos nopērkamo barību trušiem - vienveidīgu granulu formā. Svarīgs ir kvalitatīvs siens, kam trusim jābūt pieejamam vienmēr. Svarīgākā truša uztura sastāvdaļa ir šķiedrvielas. Papildus pamatēdienam var barot ar svaigiem dārzeņiem, pienenēm un citiem zaļumiem. Vienmēr parūpējies, lai pieejami svaigi koka zariņi un minerālakmeņi, lai trusim būtu iespēja nodeldēt visu dzīvi augošos zobus. Vienmēr jābūt pieejai svaigam dzeramajam ūdenim. Dzeramo ūdeni būrī var novietot keramiskā trauciņā vai speciāli grauzējiem paredzētās plastmasas vai stikla dzeramajās pudelītēs. Ūdeni jāmaina katru dienu, ikreiz izmazgājot arī dzeramo trauku.

Nedrīkst barot ar avokado, augļu sēklām, rabarberiem, riekstiem, puķkāpostiem, rozīnēm, sīpoliem, ķiplokiem, cilvēku ēdieniem, kuros ir sāls un cukurs, konfektēm vai šokolādi.

Veselības problēmas

Biežākās veselības problēmas ir pārauguši zobi, spalvu kamoli, miksomatoze, caureja, elpceļu iekaisums.

Truši ir jutīgi dzīvnieki un cieš no caurvēja un krasām temperatūras mainām. Sevišķi mazi trusēni ir jāsargā no saaukstēšanās, jo mazuļus bieži vien ir ļoti grūti ārstēt.

Trušiem, īpaši garspalvainajiem, kuņģī mēdz sakrāties apmatojuma kamoli, kas veidojas no norītās vilnas. Pastiprināta vilnas izkrišana, nepietiekama ēdināšana, rupjas barības trūkums ēdienkartē veicina vilnas norīšanu. Sakrājušies apmatojuma kamoli var izraisīt gremošanas trakta nosprostošanos. Jāseko, lai truša barībā netrūktu šķiedrvielu, kas stimulē zarnu darbību un palīdz izvadīt norīto apmatojumu dabiskā ceļā. 

Barības nomaiņa vai jaunu barības sastāvdaļu ieviešana jāveic pakāpeniski, lai izvairītos no gremošanas traucējumiem. Dārzeņiem, augļiem un zaļumiem, kas tiek pasniegti trusim, ir jābūt pilnīgi svaigiem un tīri nomazgātiem. 

Regulāri jāpārbauda un jāregulē truša zobu un nagu stāvoklis. Grauzējiem priekšējie zobi aug visu mūžu, un, ja dzīvniekam ir liegta iespēja grauzt koka zariņus un citu cietu barību, tie izaug tik gari, ka trusis vairs nespēj ēst. Tas pats sakāms arī par nagiem. Ja trusis dzīvo uz mīkstas pamatnes, nagi izaug pārāk gari un apgrūtina dzīvniekam pārvietošanos. 

Lai izvairītos no dažādām problēmām, kas saistītas ar mīluļa veselību, vislabāk ir kopā ar to regulāri apmeklēt veterinārārstu, kas palīdzēs objektīvi novērtēt dzīvnieka stāvokli un atbildēs uz jūsu jautājumiem. 

Pundurtrusi obligāti jāvakcinē pret divām slimībām: miksomatozi un hemorāģisko vīrususlimību. 

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Mazie dzīvnieki

Ko darit ja žurkai ir liela pumpa pie mutes un clikti ēd

Rāpuļu speciālists

Atbild Rāpuļu speciālists,

Atbilde

Labdien! Ieteicams pēc iespējas ātrāk vērsties pie eksotisko dzīvnieku vetārsta.

trusis bez būra

Vai trusis drīkst dzīvot visu laiku bez būra? Cik ilgi trusis drīkst palikt viens?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

Viss ir atkarīgs no konkrēta dzīvnieka, jebkurā gadījumā dzīnviekam ir nepieciešama sava''drošā vieta", kur patverties, kur ir barības trauki un gulēšanas vieta. Par to cik ilgi drīkst palikt viens, noteikti nav pareizās atbildes, kā jebkuram dzīvniekam ir nepieciešams ēdiens un apkopšana. Diemžēl nevaram viennozīmīgi atbildēt uz Jūsu jautājumu.

jautājums

Sveiki! Man ir Dāvi meitenīte 3ar pus gadi un es atnākot mājas redzu ka viņai nak āra kaut kāds pakts šķidrums.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl pēc rakstītā nevaram saprast, kas tas ir par dzīvnieku. Vai Jūs lūdzu varētu precizēt dzīvnieka sugu.

Šinšila

Labdien! Jau vairākus gadus gadus esmu šinšilas īpašnieks. Pēdējā laikā esmu ievērojis, ka zvēriņš siekalojas un paliek slapjš kažociņš kakla rajonā radot spalviņu salipšanu. Lūdzu Jūsu padomu!

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

šādas pazīmes varētu liecināt par zobu problēmām. Dzīvniekam nepieciešams veikt mutes dobuma izmeklēšanu. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

trusis apēdis avokado

Trusītis saēdies avokado un aso piparu (lapas un kociņus), redzamas asinis urīnā, trusis nav apātisks, ēd, dzer un ir pat ļoti aktīvs. Ko var darīt mājās, ja trusim asinis urīnā, bet nav iespējas apmeklēt veterinārārstu?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 Urīna sarkanā krāsa var būt no pigmenta porfirīna, kas ir zaļo augu pigments. Jums jāseko līdzi truša apetītei un defekācijai, ja gadījumā trusis pārstāj ēst un tam nav defekācija, tas nekavējoties ir jāved pie veterinārārsta.

Ar cieņu,

Dino ZOO klīnika

kāmis

Sveiki, atnācu majas pec darba redzēju,kad kamim bija iesprūdudi kāja,izkatas,kad vina ir lausta,ko darīt tada situvācija ? Un cik tas varẽtu izmaksāt,lai izārstētu?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Labdien!

Noteikti kāmi atrādiet veterinārārstam. Dzīvniekam ļoti sāp. Nesniegt palīdzibu nedrīkst. Risinājumi ir dažādi. Kopā ar ārstu noteikti atradīsiet piemērotāko. 

Izbraukšaņa

Здравствуйте. Переезжаю в Россию. Нужно забрать с собой шиншиллу. Подскажите пожалуйста можно ли у вас сделать осмотр, прививки и вет. паспорт?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Jā, to izdarīt ir iespējams mūsu klīnikā, lai pierakstītos lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

šinšilla

Vai šinšillai var dot maizi?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Sveiki!

Šinšilai labāk maizi nedot. noteikti ne svaigu - veidosies gremošanas traucejumi. kaltētu kliju vai sēklu maizi (gaišo) nelielu gabaliņu var dot kā gardumu, bet kaltēta maize noteikti nevar būt kā ikdienas barība.

zurka

Mums ir žurkulēns, meitene 3 ar pus gadi. Pirmo reizi sanācis tā ka domāju ka pie dibena kas pielipis, paņēmu rokās , bet tur asins kamols! Varianti kas tas var būt …. Gribēju noslaucīt ar salveti, bet nekā , liekas ka ar gļotām velkas un vairāk neaiztiku

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Sveiki!

Žurciņu noteikti atrādiet veterinārārstam, jo iespējams ir zarnas izkrītums vai jaunveidojums. Pēc iespējas ātrāk atrādiet veterinārārstam. 

pundurkāmis

Labdien. Vēlējos uzzināt kāpēc kāmim izkrīt spalva? Kāmis 3nedēļas vecs. No sākuma viss bija labi. Ir aktīvs, ēd, dzer. Šķirne roborovskas pundurkāmis. Varbūt no tā auduma?

Putnu un grauzēju speciālists

Atbild Putnu un grauzēju speciālists,

Atbilde

Sveiki!

Kāmim var būt gan viemlaiņas traucējumi. gan ādas infekcija, parazīti  un iespējams tāpēc izkrīt spalva. Noteikti kāmis jāatrāda veterinārārstam klātienē.