Atpakaļ

Kā nodrošināt pilnvērtīgu dzīvi istabas kaķim?

Neskatoties uz to, ka kaķiem dabiskā vide ir savvaļa, mūsdienās liela daļa kaķu īpašnieku savus mīluļus pieradinājuši pie dzīves iekštelpās. Cilvēkiem bieži vien grūti izprast, cik lielā mērā šāda dzīve spēj ietekmēt kaķa labsajūtu, tāpēc lasi tālāk un uzzini, kā nodrošināt savam mīlulim pienācīgu dzīves kvalitāti arī iekštelpās.

Aizvien vairāk cilvēku ar saviem mājdzīvniekiem pārceļas dzīvot uz pilsētu. Zinātnieki aprēķinājuši, ka līdz 2030. gadam aptuveni 60% pasaules iedzīvotāju dzīvos pilsētās. Līdz ar to rodas jautājums, kā tas ietekmēs mūsu mājdzīvniekus?

Lielai daļai mājdzīvnieku dzīvošana daudzdzīvokļu namos nav piemērota, jo tādejādi mājdzīvniekam tiek ierobežotas iespējas tikt āra pastaigās, kā arī telpās var nebūt pietiekami daudz vietas dzīvnieka aktivitātēm. Pāreja uz iekštelpu dzīvesveidu sevišķi kaķiem var būt pamatīgs pārbaudījums, jo tas ierobežo viņu spēju uzvesties tā, kā kaķiem tas būtu dabiski ierasts.

Kaķi ir pieradināti Āfrikas savvaļas kaķu pēcteči, tāpēc pēc dabas tie ir plēsēji. Līdz ar to kaķiem jānodrošina uz gaļu balstīta diēta. Dabā šī vajadzība liek kaķiem medīt. Kāds pētījums ASV atklājis, ka mājas kaķi, ja tiem būtu ļauts doties ārā, varētu nogalināt līdz 4 miljardiem putnu un 21 miljardam zīdītāju katru gadu.

Tātad, skaidrs ir tas, ka mājas kaķi dabiski būtu piemēroti savvaļas dzīvei, bet kā cilvēkam nodrošināt to, ka arī iekštelpās viņa mājdzīvnieka dzīve ir kvalitatīva un laba? Diemžēl zinātnisko pētījumu par šo jautājumu ir ļoti maz. Neskatoties uz to, ka tik daudzi no mums uzņem kaķus savās mājās, mēs zinām relatīvi maz par to, kā kaķi patiesībā panes dzīvošanu iekštelpās.

Pareizā kaķa izvēle

Daži kaķi ir piemērotāki kļūšanai par mājas kaķiem, nekā citi, tomēr jābūt uzmanīgiem ar vispārināšanu. Ikvienam kaķim ir individuālas vajadzības, personība un vēlmes. Ļoti enerģiski un hiperaktīvi kaķi, izglābti klaiņojošie kaķi, kuri iepriekš nav dzīvojuši telpās, kaķi, kas nav īpaši draudzīgi pret cilvēkiem - šie kaķi nav laba izvēle dzīvei tikai iekštelpās.

Pastāv pieņēmums, ka vecāki kaķi ir labāka izvēle dzīvei iekštelpās, jo tie ir mazkustīgāki. Dažiem kaķiem ir slimības, piemēram, kaķu imūndeficīta vīruss, kas viņus piespiež dzīvot iekštelpās. Tomēr tas nenozīmē, ka šiem kaķiem ir pareizais temperaments, lai dzīvošana telpās tiem būtu piemērota un labvēlīga.

Mājas kaķiem bieži ir tendence uz aptaukošanos, jo tie ļoti daudz laika var pavadīt neaktīvi - gan fiziski, gan emocionāli. Tāpēc drošas āra telpas nodrošināšana kaķu labklājībai būtu ļoti noderīga. Piemēram, voljērs vai balkons, no kura kaķis nevar izbēgt, rada drošu un kontrolētu vidi, lai kaķis varētu uzturēties ārā, bet nebūtu apdraudēts vai/un nepazustu. Ja šādu āra telpu kaķim tomēr nav iespējams izveidot, ir daudz citu lietu, ko cilvēks var darīt, lai kaķa dzīvi telpās padarītu labāku un viņam piemērotāku.

Personīgā telpa

Tā kā kaķi tiek uzskatīti par tikai daļēji sociāliem dzīvniekiem, iekštelpu vide var radīt vairākas situācijas, no kurām viņi parasti izvēlētos izvairīties. Tas var būt jebkas – sākot ar pārāk lielu uzmanību un negaidītiem viesiem līdz maziem bērniem vai citiem dzīvniekiem, kuri nesaprot savstarpējās cieņas un personīgās telpas jēdzienu.

Ir zināms, ka kaķiem patīk kastes, bet tikpat ļoti viņiem patīk arī dažādas augstas vietas telpā, kurās uzkāpt. Lai šādas vietas izveidotu, var izmantot “kaķu koku”, bet tikpat labi derēs arī kāds augstu esošs, kaķim pieejams plaukts vai drēbju skapja augšpuse. Tāpat kaķiem ir vajadzīga arī piekļuve klusām telpām un vietas, zem kurām paslēpties, lai viņi varētu izvairīties un norobežoties no situācijām, kuras kaķiem rada stresu. Tomēr jābūt piesardzīgam un uzmanīgam - ja tavs kaķis lielāko daļu laika pavada slēpjoties, iespējams, ka tavas mājas ir mazāk draudzīga vieta kaķim, nekā tu domā. Nekontrolēts stress kaķa dzīvē var izraisīt dažādas slimības kā, piemēram, idiopātisko cistītu (urīnpūšļa iekaisums, kam nav skaidri zināma cēloņa).

Plēsonīga izturēšanās

Viena no kaķa pamatvajadzībām ir medīt. Šādas uzvedības atļaušana kaķim ir būtiska, un nozīmē to, ka kaķim ir atļauts pa māju meklēt ēdienu, to atrast un ēst. Pārtikas meklēšana kaķiem parasti nozīmē īsus aktivitātes un ilgus gaidīšanas periodus, savukārt, barošanas daļa ir sarežģīta, jo kaķis izlemj, kā un kur vislabāk ēst.

Lai šādu sistēmu izveidotu, tu vari izkaisīt ēdienu uz grīdas vai paslēpt to speciālās, kaķiem paredzētās barības padošanas ierīcēs. Tu pat vari mainīt vietu, kur baro savu kaķi, kā arī iedrošināt savu mīluli izpētīt apkārtni un aktīvi rotaļāties ar dažādiem priekšmetiem. Mudinot kaķi vairāk kustēties un regulāri ēst mazākas ēdiena porcijas, tu palīdzēsi samazināt viņa aptaukošanās risku.

Šādu spēli var izmantot arī medību atdarināšanai bez vajadzības pēc ēdiena. Vienmēr būs labāk, ja spēles gaita ir īsa, bet aktīva, mudinot kaķi uzbrukt un pakaļdzīties, kā arī spēlei izmantot rotaļlietas, kuras atgādina dzīvā laupījuma formu, tekstūru un kustību. Spēli vienmēr vajadzētu beigt pozitīvā noskaņā un spēlēties tikai tik ilgi, kamēr kaķis to visu izbauda, lai arī turpmākie rotaļāšanās laiki kaķim būtu gaidīti, nevis notiktu piespiedu kārtā.

Personīgā higiēna

Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem patīk sevi sakopt. Asi nagi ir pirmā nepieciešamība, lai kaķis varētu kvalitatīvi kāpt pa dažādām virsmām un aizsargāt sevi, tāpēc pārliecinies, ka esi savam mīlulim nodrošinājis skrāpējamos stabus vai citus līdzvērtīgus, tieši šim mērķim paredzētus priekšmetus, it īpaši, ja vēlies pasargāt savas mēbeles. Savvaļā kaķi kokus un citus objektus izmanto ne tikai, lai uzturētu kārtībā savas ķepas un nagus, bet arī, lai atstātu “zīmes” citiem kaķiem.

Pārliecinies, ka tavs kaķis var ērti izmantot savu tualeti. Izmanto nearomatizētus pakaišus, kuri tiek regulāri mainīti, un novieto kaķa tualeti diskrētā vietā, pēc iespējas tālu no viņa pārtikas un ūdens traukiem. Kaķiem, tāpat kā mums cilvēkiem, nokārtošanās nav publiska aktivitāte. Ja tavs kaķis tualetes aktivitātes veic kādā šai nodarbei nepiemērotā veidā vai vietā, iespējams, ka viņš nav apmierināts ar savas tualetes atrašanās vietu vai pakaišiem, bet tikpat labi tā var būt arī kādas saslimšanas pazīme un, iespējams, kaķi vajadzētu atrādīt veterinārārstam.

Kaķi ir kompleksas būtnes, un katram kaķim ir unikālas vajadzības. Pirms pieņem lēmumu, ka turēsi kaķi tikai iekštelpās, kārtīgi padomā, vai varēsi nodrošināt kaķa labsajūtai visu nepieciešamo. 

 

Avots: Independent.co.uk

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Labdien! Man ir kaķis, kurš ir 5 gadus jauns un visu dzīvi ēdis sauso kaķu barību un kaķiem domātos konservus. Vai viņam drīkst reizēm iedot jēlu gaļu, sirdis, jēlu paipalas olu? Ieviest pāris reizes nedēļā svaigēšanu? Un kāda dzīvnieka vai putna gaļu labāk izvēlēties? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja protams drílst un vajag ja kaķis ēd jēlu gaļu. Labāk ir dod tītara un lielloppa gaļu.

kaķim smaka no mutes

Sveiki,man ir iegadats meinkuns no audzetavas,5 menesi meitene,vinai parsvara ir visu laiku atverta mute vala, un no mutes nak sausmiga smaka,kas tas varetu but?ediens nav mainits tads pats ka no audzetavas, Ed vina labi,smaganas un zobi izskatas labi,

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

iespējams kaķim mainās zobi un tādēļ smaka ir nedaudz intensīvāka. Jebkurā gadījumā dzīvnieku būtu labāk atrādīt veterinārārstam.

 

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Labdien.Mēs ģimenē izlēmām dot mājas kaķēnam runcītim no patvetsmes,bet vēlamies paņemt vēl vienu kaķēnu arī runcīti,ļoti sirdī iekrita,bet ir raizes vai augot kopā nebūs problēma ar tetetorijas dalīšanu,mums ir liela lauku māja.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Ar bezšķirnes kaķiem ir tā, ka nevar prognozēt šķirnei raksturīgu raksturu un tapēc ir grūti prognozēt kaķu kopdzīves reakciju. Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un ir vienpatis, bet protams ir izņēmumi, kā meinkūni un citas aborigēnās šķirnes, kas var dzīvot vairāki kopā un būs draudzīgi

kaķim pampst lūpa

Labvakar! Skotu kaķenīte, šobrīd 10mēneši. Ik pēc ~ 2 mēneši mūs nomoka problēma, kas visu laiku atkārtojas. Braucam pie vetārstiem, ielaiž šprici, pāriet. Paiet 1,5-2mēn, atkal viss no jauna. Trauki nomainīti, barība mainīta, nekas nepalīdz. Pampst apakšlūpa, līdz ar to noiet nedaudz arī spalviņa, foto pievienošu. Ēd labi, ir aktīva, taču nevaram tikt galā ar šo. Pie kā vērsties tālāk? Nav problēma vest pie ārsta ik pēc 2 mēneši, taču cik prātīgi ir patstāvīgi laist iekšā zāles? Esam bezspēcīgi :( Paldies!

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

šādā situācijā mēs ieteiktu pakonsultēties ar dermatologu.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju  Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Labdien! Vēstule būs diezgan gara, jo es vēlos situāciju aprakstīt iespējami konkrētāk. Es dzīvoju laukos. 2021. Gada decembrī mums pieklīda Svītruseja ( kaķene par kuru es vēlos uzdot jautājumu.) Viņai tecēja acis, viņa nebija pilnīgi vesela. Kad viņai piedzima kaķēni, pēc kāda laika aizvedām pie veterinārārsta, lai sterelizētu. Veterinārārsts teica, kā sākumā viņa jāizārstē, tad varēs sterelizēt. Devām zāles, palīdzēja un veterinārārsts deva zaļo gaismu. ( Tobrīd viņai bija apmēram ( 2-3 gadi). Aprīļa beigās, maijā sākumā viņai sāka pastiprināti krist ārā spalva. Sākumā nepievērsu tam uzmanību, domāju, kā nāk nost ziemas spalva. Bet spalva lielos daudzumos krīt ārā vēl jo projām. Vienkārši dažas reizes noglaudot muguru spalvas pa gaisu. Kārtīgi izķemmēju, bija ļoti daudz spalvu. Tagad tik daudz neķemmējas spalva ārā, bet noglaudot tik un tā spalva ļoti krīt ārā. Acis viņai arī sākušas vairāk tecēt, vairāk kā iepriekš. Svītruseja dzīvo gan ārā, gan iekšā. Viņa medī un ēd peles. Tāpēc mans jautājums ir šāds. : Kāds varētu būt iemesls tam, kā Svītrusejai tik ļoti krīt ārā spalva? Ko pret to var darīt? Viņa ir attārpota un atblusota ar kompleksajiem pilieniem. Es nevaru garantēt, kā viņai nav blusu vai tārpu, jo kā jau es minēju, viņa uzturās ārā un ēd peles. Es gan nedomāju, kā viņai varētu būt blusas vai tārpi. Jau iepriekš liels paldies par Jūsu veltīto laiku, par to, kā izlasījāt manu garo vēstuli, un protams liels paldies par atbildi!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Spalva var kaķim krist pastiprināti visu laiku un tas nav nekas traks. Ja kaķis dzīvotu tikai ārā visos gadalaikos, tad būtu sezonālā spalvas maiņa, bet ja kaķis dzīvo iekšā gan ārā tad tiek traucēta sezonalitātes spalvas krišana. Var padot arī vitamīnus kas ir domāti spalvai un ādai vai ir speciāli pilieni skaustā pilināmi kas uzlabo spalvas kvalitāti.

Labdien. Runčuks pēc kastrācijas ir kļuvis nežēlīgs pret savu māsu. Itkā grib rotaļāties bet rotaļu laikā nežēlīgi un neatlaidīgi kož viņai mugurā. Ko var darīt lai to novērstu?

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja runcis ir kastrēts nesen tad var vēl mrēģināt pārot kaķeni tapēc nepieciešams lielāks laiks lai viņš nomierinātos.

kaķa sterilizācija

Какая общая стоимость стерилизации кошки с наркозом и всем что нужно для этой процедуры? кошке 9 месяцев

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

kaķa sterilizācijas cena ir 90 eur. Lai pieteiktos uz procedūru lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, Dino Zoo klīnika

Paņēmām lauku kaķēnu, vecumu īsti nezinām, ir zobi, actiņas vaļā, pati ēd un dzer, ir aktīva. Sazinoties ar veterinārārstu, mums ieteica uz konsultāciju nākt pēc nedēļas, lai kaķēns pierod, lika barot ar mātas aizstājējpiena maisījumu + mitru sauso barību. Jau otro dienu kaķēnam caureja un nelieli asins izdalījumi, ūdeni dodam un tas ir pieejams visu laiku. No kā varētu būt caureja? Varbūt pārāk daudz piena? Citreiz kaķēns mēdz apēst gan barību, gan arī pa virsu uzdzert pienu. Kā novērst caureju? Paldies :)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! 
par cik kaķēns ir paņemts no ielas tas nevar zināt viņa veselības stāvokli un iespējamos iemantotos vīrusus no vecākiem, tādēļ būtu vēlams apmeklēt vēlreiz veterinārārstu lai novērstu caureju un iespējams utaisītu analīzes uz vīrusu slimībām un tad jau izdarīt secinājumu kāda ārstēšana ir nepieciešama.

Abesīnijas kaķi

Sveiki! Audzinu 8 mēn vecu Abesīnieti, runci. Pirms pāris dienām tika kastrēts. Ik pa laikam ejam ārā pie pavadiņas. Kaķēns kā kaķēns, taču nepārspīlējot viņš visu laiku ņaud, pat ne tā, ka prasītu kaut ko, bet staigā apkārt un bļauj. Ūdens svaigs ir pieejams, ēdiens arī(taču ne par ko neēd sauso barību), ar viņu spēlējos, taču viņam ātri zūd interese. Vai ir kādi ieteikumi kā risināt ņaudēšanas problēmu(veselības problēmas nav konstatētas)? Vai varbūt ir opcija konsultācija ar felinologu dzīvē kopā ar kaķēnu? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Abesīnijas kaķi tāpat kā siāmas, sfinksi un orientālie kaķi ir ļoti temperamentīgas šķirnes kas vēlas komunikāciju un tādā veidā mēģina komunicēc vai izteikt savu ikdienas garastāvokli un tad ir normāli šīm šķirnēm!

Kaķa veselība

Здравствуйте. Моей кошке около полутора года. У кошки был сильный испуг. И мне кажется у неё заметны сбои в поведении - гиперестезия. У вас есть специалисты, которые могут помочь в этом вопросе? (Спазмы спины, частое вылизывание, гиперактивность)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien, Nepieciešams apmeklēt veterinārārstu, Mūsu klīnikā varat konsultēties!