Atpakaļ

Cik ilgi kaķi var atstāt mājās vienu?

Atstāt kaķus mājās vienus pašus mums šķiet dabiski. Kaķi tiek uzskatīti par ļoti neatkarīgiem dzīvniekiem, bet kā ir patiesībā? Vai kaķi drīkst atstāt mājās vienu pašu uz dienu, trīs dienām vai nedēļu? Vai kaķi jūtas vientuļi?

Atstāt kaķus mājās vienus pašus mums šķiet dabiski. Kaķi tiek uzskatīti par ļoti neatkarīgiem dzīvniekiem, bet kā ir patiesībā? Vai kaķi drīkst atstāt mājās vienu pašu uz dienu, trīs dienām vai nedēļu? Vai kaķi jūtas vientuļi?

Lai arī kaķi patiešām ir neatkarīgi, tie tik un tā vēlas uzmanību un saskarsmi ar cilvēku. Kā arī, būdami vienatnē, tie var sastrādāt dažādas palaidnības un savainot sevi. Kustīgi vadi, indīgi augi, sadzīves ķīmija, plastmasas maisiņi, dažādas elektroierīces – visas šīs lietas apdraud mazā pētnieka veselību un reizēm pat dzīvību.

Tāpēc ir svarīgi zināt, uz cik ilgu laiku ir droši atstāt kaķi vienu, un kas ir nepieciešams, lai vide, kurā kaķis atrodas, būtu droša, bet kaķis vesels un laimīgs.

Vai kaķi jūtas vientuļi?

Neskatoties uz kaķu kā neatkarīgu dzīvnieku reputāciju, tie jūtas vientuļi, kad tiek atstāti vieni uz ilgu laiku. Kaķi ir sociāli dzīvnieki, kuri izveido ciešu saikni ar saviem saimniekiem. Kad kaķa vajadzība pēc sabiedrības netiek apmierināta, kaķis var kļūt nomākts un trauksmains nošķirtības dēļ. Diemžēl, šī kaķu nošķirtības trauksme bieži paliek nepamanīta līdz brīdim, kad tā kļūst ļoti izteikta.Atšķirībā no suņiem, kuri nošķirtības trauksmes dēļ demolē un piemēslo māju, kaķis to nedarīs, kā arī nekaitinās kaimiņus ar pārmērīgu riešanu un gaudošanu, tomēr kaķis var sākt uzvesties uzmācīgi, neatkāpties no saimnieka, pārstāt lietot savu tualeti un skaļi ņaudēt.


Uz cik ilgu laiku drīkst kaķi atstāt vienu?

Tas, uz cik ilgu laiku drīkst atstāt kaķi vienu, ir atkarīgs no kaķa personības un ieradumiem, tomēr vērā jāņem arī vide, kaķa veselības stāvoklis un vecums.

Zemāk redzamajā tabulā ir norādīts laiks, uz kādu kaķi drīkst atstāt vienu, atkarībā no kaķa vecuma:

Vecums Laiks vienatnē
Mazāk kā 4 mēneši 2 - 4 stundas
4 - 5 mēneši 5 stundas
6 mēneši 8 stundas
Veseli, pieauguši kaķi 24 - 48 stundas

Jāatceras, ka tabulā norādītais laiks ir maksimālais laiks, uz kuru kaķi drīkst atstāt vienu pašu.

Ja prombūtne ir ilgāka, vajadzētu sarunāt kādu, kurš var atnākt kaķi apraudzīt. Ir vitāli svarīgi, lai kaķim būtu pietiekoši daudz ēdiena, svaiga ūdens un droša vieta gulēšanai. Tāpat arī ir svarīgi, lai kaķis netiktu klāt asiem priekšmetiem un indīgiem augiem.

Kad viss iepriekšminētais ir pārbaudīts un nodrošināts, vajadzētu pārliecināties, ka kaķim tiek atstātas gana daudz izklaides iespējas, lai tam nekļūst garlaicīgi. Daži piemēri, kas to nodrošina: rāpšanās un nagu asināšanas stabi, rotaļlietas, barības trauki – labirinti, TV un mūzika.

Kaķa atstāšana uz nakti

Ja kaķis ir vesels un saimnieks viņu atstāj vidē, kurā kaķis ir drošībā, kaķa atstāšana mājās vienatnē pa nakti nav problēma pie nosacījuma, ka kaķim tiek nodrošinātas pirmās nepieciešamības lietas - ēdiens, svaigs ūdens un tīra kaķu tualete. Savukārt, ja kaķim ir kādas veselības problēmas vai rodas trauksme nošķirtības dēļ, vai vienatnē atstājamais kaķis vēl ir kaķēns, ir jāmēģina izdomāt risinājums, kā viņu tomēr vienu pašu neatstāt. Labākais risinājums ir sarunāt kādu, kas saimnieka prombūtnes laikā kaķi var ik pa laikam atnākt apskatīt, jo ir nepieciešams, lai kāds paseko līdzi, ka dzīvnieks ir drošībā un aprūpēts, kā arī pieskata māju, lai tā netiktu piemēslota. Arī pašam saimniekam tas palīdzēs saglabāt sirdsmieru. Mūsdienās pastāv arī iespēja atrast cilvēkus, kas par maksu piedāvā mājdzīvnieku pieskatīšanas pakalpojumus. Arī tas var būt risinājums.

Kaķa atstāšana uz nedēļas nogali

Vienmēr, kad ir nepieciešams kaķi atstāt vienu uz ilgāku laiku par 24 stundām, ir jāsarunā kāds, kurš dzīvnieku pieskata. Ir vairāki iemesli, kāpēc:

  • ūdens sastāvas, bet kaķim nepieciešams svaigs ūdens;
  • var pietrūkt ēdiens;
  • ir jātīra kaķa tualete;
  • kaķim nepieciešama komunikācija, saskarsme ar cilvēku un rotaļas;
  • kaķis var sākt garlaikoties vai/un justies vientuļš;
  • kaķis var saslimt vai gūt kādu traumu;
  • laikapstākļu izmaiņas var ietekmēt kaķa uzvedību un pašsajūtu.

Var neņemt vērā atsevišķas lietas no augstāk minētajām, ja ir pārliecība, ka kaķis ir pašpietiekams un tam ir gana resursu, lai nedēļas nogali tas droši pavadītu viens. Piemēram, kombinējot ūdens strūklakas ar ūdens trauciņiem, var izvairīties no tā, ka kaķim pietrūkst svaiga ūdens. Automātiskās kaķu barotavas nodrošina kaķim regulāri pieejamu barību. Var atstāt arī vairākas kaķu tualetes.

Tomēr svarīgi ir paturēt prātā, ka tehnoloģijas mēdz pievilt, kā arī - neviena rotaļlieta nespēj aizstāt saskarsmi ar cilvēku.

Kas jāievēro, atstājot kaķi mājās vienu?

Nav svarīgi, vai saimnieka prombūtne ir dažas stundas vai pāris dienas, ir lietas, kas vienmēr jāievēro, atstājot kaķi mājās vienu:

Atslēgvārdi, par kuriem jādomā pirmkārt, ir - ēdiens, ūdens, drošība un izklaides.

  1. Piepildīt ūdens traukus ar svaigu ūdeni. Ja prombūtne ir uz ilgu laiku, vēlams iegādāties ūdens strūklaku.
  2. Pārliecināties, ka kaķim tiek atstāta barība pietiekošā daudzumā. Protams, ja prombūtne ir tikai uz pāris stundām, šo var neņemt vērā un pieturēties pie ikdienas barošanas režīma. Kaķiem patīk rutīna. Dodoties prom uz ilgāku laiku, to var nodrošināt, iegādājoties automātisko kaķu barotavu, kura noteiktos laikos kaķim pados noteiktu daudzumu barības. Tomēr jāatceras, ka jebkuras tehniskas ierīces darbībā var notikt kļūmes, tāpēc ir svarīgi, lai šādā gadījumā ir kāds rezerves plāns.
  3. Iztīrīt kaķa tualeti un novietot telpā papildus tualetes, lai kaķim nepieciešamības gadījumā būtu pieejama tīra tualete.
  4.  Atstāt mājās kaķim drošu vidi. Aizvākt visu, kas kaķim var būt bīstams - sadzīves ķīmiju, indīgus augus, asus priekšmetus, sīkas rotaļlietas, plastmasas maisiņus. Ja plastmasas maisi tiek izmantoti kā atkritumu tvertne, drošības pēc nogriezt tiem rokturus. Izraut vadus no kontaktiem un pārliecināties, ka kaķis netiek klāt nevienam vadam.  Aizvērt tualetes poda vāku. Aizvērt logus.
  5. Padarīt vidi kaķim interesantu. Skrāpēšanas stabi, kaķa rotaļlietas, vietas, kur kaķim mierīgi pagulēt un atpūsties – tas viss ir pirmā nepieciešamība, atstājot kaķi mājās vienu pašu. Papildus var atstāt ieslēgtu tv vai radio. Var paslēpt dažādās mājas vietās kaķim domātus kārumus vai/un barību, arī tas nodarbinās kaķi, kamēr saimnieks ir prom.
  6. Pirms došanās prom parotaļāties ar kaķi, kā arī izrunāt visu ar cilvēku, kurš kaķi pieskatīs. Izstāstīt viņam visu par kaķa barošanu, ieradumiem un veselības stāvokli. Atstāt kaķa veterinārārsta un sava telefona numurus, lai nepieciešamības gadījumā ir iespēja sazināties.

Ja mājās vienu pašu atstāj kaķēnu

Atstājot mājās vienu pašu kaķēnu, barībai, ūdenim, rotaļlietām un potenciāliem apdraudējumiem ir jāpievērš īpaša uzmanība. Vēlams apsvērt iespēju kaķēnam nodrošināt lielu būri, kurā tas varēs uzturēties drošībā un kurā būs pietiekoši daudz vietas rotaļām. Šim mērķim var izmantot arī brīvu telpu vai vannas istabu. Ja kaķēns tiek atstāts kādā atsevišķā telpā, drošība ir prioritāte. Jāuzmanās no ķimikālijām, asiem priekšmetiem, vadiem, augiem, plastmasas lietām un dažādiem sīkiem priekšmetiem, kurus kaķēns potenciāli var norīt. Laiku, ko kaķēns pavada viens, jāsamazina līdz minimumam vai jāatrod kāds, kurš ik pa laikam var pie kaķēna atnākt un viņu apskatīt.

Vai kaķi ilgojas pēc saimnieka?

Kaķi parasti izveido ļoti ciešu saikni ar saviem saimniekiem un pārējiem ģimenes locekļiem. Pat, ja kaķis izturas neitrāli, viņš pamanīs, ka saimnieks ir prom, un tam pietrūks viņa klātbūtnes un uzmanības. Ja kaķis sāk skaļi ņaudēt, kad saimnieks iziet no telpas, tā ir viena no pazīmēm, ka kaķim viņa pietrūkst.

Citas pazīmes, kas liecina, ka kaķis ilgojas, ir: neatkāpšanās no saimnieka, apetītes zudums, depresija, trauksme, vemšana un caureja, mājas piemēslošana.

Ja tiek pamanītas šīs pazīmes, būtu vēlams aprunāties ar veterinārārstu, lai saprastu, vai tās ir veselības problēmas vai tā notiek uz nervu pamata saimnieka prombūtnes dēļ. Svarīgi ir nedusmoties uz kaķi, ja tas piečurā apģērbu/apavus vai kaut kur citur ārpus savas tualetes. Kaķis to nedara, lai ieriebtu, tas vienkārši ir vienīgais veids, kā kaķis var pateikt, ka viņam saimnieka pietrūkst.

Kā izklaidēt kaķus?

Labākās aktivitātes un rotaļlietas, lai kaķim nebūtu garlaicīgi, kad saimnieka nav mājās:

  • barības trauki ar labirintiem;
  • rotaļlietas (bumbas, rotaļlietas ar kaķu zāli, spalvu rotaļlietas, rotaļlietas - kociņi, rotaļu peles, pārtikas labirinti, kartona kastes u.tml.);
  • vertikāli skrāpēšanas stabi;
  • kaķu koki, pa kuriem rāpties;
  • TV vai mūzika;
  • putnu barotava aiz loga;
  • barības vai kārumu slēptuves dažādās mājas vietās;
  • vēl viens kaķis;
  • kāds, kurš atnāk parotaļāties ar kaķi.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Labdien! Man ir kaķis, kurš ir 5 gadus jauns un visu dzīvi ēdis sauso kaķu barību un kaķiem domātos konservus. Vai viņam drīkst reizēm iedot jēlu gaļu, sirdis, jēlu paipalas olu? Ieviest pāris reizes nedēļā svaigēšanu? Un kāda dzīvnieka vai putna gaļu labāk izvēlēties? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja protams drílst un vajag ja kaķis ēd jēlu gaļu. Labāk ir dod tītara un lielloppa gaļu.

kaķim smaka no mutes

Sveiki,man ir iegadats meinkuns no audzetavas,5 menesi meitene,vinai parsvara ir visu laiku atverta mute vala, un no mutes nak sausmiga smaka,kas tas varetu but?ediens nav mainits tads pats ka no audzetavas, Ed vina labi,smaganas un zobi izskatas labi,

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

iespējams kaķim mainās zobi un tādēļ smaka ir nedaudz intensīvāka. Jebkurā gadījumā dzīvnieku būtu labāk atrādīt veterinārārstam.

 

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Labdien.Mēs ģimenē izlēmām dot mājas kaķēnam runcītim no patvetsmes,bet vēlamies paņemt vēl vienu kaķēnu arī runcīti,ļoti sirdī iekrita,bet ir raizes vai augot kopā nebūs problēma ar tetetorijas dalīšanu,mums ir liela lauku māja.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Ar bezšķirnes kaķiem ir tā, ka nevar prognozēt šķirnei raksturīgu raksturu un tapēc ir grūti prognozēt kaķu kopdzīves reakciju. Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un ir vienpatis, bet protams ir izņēmumi, kā meinkūni un citas aborigēnās šķirnes, kas var dzīvot vairāki kopā un būs draudzīgi

kaķim pampst lūpa

Labvakar! Skotu kaķenīte, šobrīd 10mēneši. Ik pēc ~ 2 mēneši mūs nomoka problēma, kas visu laiku atkārtojas. Braucam pie vetārstiem, ielaiž šprici, pāriet. Paiet 1,5-2mēn, atkal viss no jauna. Trauki nomainīti, barība mainīta, nekas nepalīdz. Pampst apakšlūpa, līdz ar to noiet nedaudz arī spalviņa, foto pievienošu. Ēd labi, ir aktīva, taču nevaram tikt galā ar šo. Pie kā vērsties tālāk? Nav problēma vest pie ārsta ik pēc 2 mēneši, taču cik prātīgi ir patstāvīgi laist iekšā zāles? Esam bezspēcīgi :( Paldies!

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

šādā situācijā mēs ieteiktu pakonsultēties ar dermatologu.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju  Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Labdien! Vēstule būs diezgan gara, jo es vēlos situāciju aprakstīt iespējami konkrētāk. Es dzīvoju laukos. 2021. Gada decembrī mums pieklīda Svītruseja ( kaķene par kuru es vēlos uzdot jautājumu.) Viņai tecēja acis, viņa nebija pilnīgi vesela. Kad viņai piedzima kaķēni, pēc kāda laika aizvedām pie veterinārārsta, lai sterelizētu. Veterinārārsts teica, kā sākumā viņa jāizārstē, tad varēs sterelizēt. Devām zāles, palīdzēja un veterinārārsts deva zaļo gaismu. ( Tobrīd viņai bija apmēram ( 2-3 gadi). Aprīļa beigās, maijā sākumā viņai sāka pastiprināti krist ārā spalva. Sākumā nepievērsu tam uzmanību, domāju, kā nāk nost ziemas spalva. Bet spalva lielos daudzumos krīt ārā vēl jo projām. Vienkārši dažas reizes noglaudot muguru spalvas pa gaisu. Kārtīgi izķemmēju, bija ļoti daudz spalvu. Tagad tik daudz neķemmējas spalva ārā, bet noglaudot tik un tā spalva ļoti krīt ārā. Acis viņai arī sākušas vairāk tecēt, vairāk kā iepriekš. Svītruseja dzīvo gan ārā, gan iekšā. Viņa medī un ēd peles. Tāpēc mans jautājums ir šāds. : Kāds varētu būt iemesls tam, kā Svītrusejai tik ļoti krīt ārā spalva? Ko pret to var darīt? Viņa ir attārpota un atblusota ar kompleksajiem pilieniem. Es nevaru garantēt, kā viņai nav blusu vai tārpu, jo kā jau es minēju, viņa uzturās ārā un ēd peles. Es gan nedomāju, kā viņai varētu būt blusas vai tārpi. Jau iepriekš liels paldies par Jūsu veltīto laiku, par to, kā izlasījāt manu garo vēstuli, un protams liels paldies par atbildi!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Spalva var kaķim krist pastiprināti visu laiku un tas nav nekas traks. Ja kaķis dzīvotu tikai ārā visos gadalaikos, tad būtu sezonālā spalvas maiņa, bet ja kaķis dzīvo iekšā gan ārā tad tiek traucēta sezonalitātes spalvas krišana. Var padot arī vitamīnus kas ir domāti spalvai un ādai vai ir speciāli pilieni skaustā pilināmi kas uzlabo spalvas kvalitāti.

Labdien. Runčuks pēc kastrācijas ir kļuvis nežēlīgs pret savu māsu. Itkā grib rotaļāties bet rotaļu laikā nežēlīgi un neatlaidīgi kož viņai mugurā. Ko var darīt lai to novērstu?

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja runcis ir kastrēts nesen tad var vēl mrēģināt pārot kaķeni tapēc nepieciešams lielāks laiks lai viņš nomierinātos.

kaķa sterilizācija

Какая общая стоимость стерилизации кошки с наркозом и всем что нужно для этой процедуры? кошке 9 месяцев

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

kaķa sterilizācijas cena ir 90 eur. Lai pieteiktos uz procedūru lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, Dino Zoo klīnika

Paņēmām lauku kaķēnu, vecumu īsti nezinām, ir zobi, actiņas vaļā, pati ēd un dzer, ir aktīva. Sazinoties ar veterinārārstu, mums ieteica uz konsultāciju nākt pēc nedēļas, lai kaķēns pierod, lika barot ar mātas aizstājējpiena maisījumu + mitru sauso barību. Jau otro dienu kaķēnam caureja un nelieli asins izdalījumi, ūdeni dodam un tas ir pieejams visu laiku. No kā varētu būt caureja? Varbūt pārāk daudz piena? Citreiz kaķēns mēdz apēst gan barību, gan arī pa virsu uzdzert pienu. Kā novērst caureju? Paldies :)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! 
par cik kaķēns ir paņemts no ielas tas nevar zināt viņa veselības stāvokli un iespējamos iemantotos vīrusus no vecākiem, tādēļ būtu vēlams apmeklēt vēlreiz veterinārārstu lai novērstu caureju un iespējams utaisītu analīzes uz vīrusu slimībām un tad jau izdarīt secinājumu kāda ārstēšana ir nepieciešama.

Abesīnijas kaķi

Sveiki! Audzinu 8 mēn vecu Abesīnieti, runci. Pirms pāris dienām tika kastrēts. Ik pa laikam ejam ārā pie pavadiņas. Kaķēns kā kaķēns, taču nepārspīlējot viņš visu laiku ņaud, pat ne tā, ka prasītu kaut ko, bet staigā apkārt un bļauj. Ūdens svaigs ir pieejams, ēdiens arī(taču ne par ko neēd sauso barību), ar viņu spēlējos, taču viņam ātri zūd interese. Vai ir kādi ieteikumi kā risināt ņaudēšanas problēmu(veselības problēmas nav konstatētas)? Vai varbūt ir opcija konsultācija ar felinologu dzīvē kopā ar kaķēnu? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Abesīnijas kaķi tāpat kā siāmas, sfinksi un orientālie kaķi ir ļoti temperamentīgas šķirnes kas vēlas komunikāciju un tādā veidā mēģina komunicēc vai izteikt savu ikdienas garastāvokli un tad ir normāli šīm šķirnēm!

Kaķa veselība

Здравствуйте. Моей кошке около полутора года. У кошки был сильный испуг. И мне кажется у неё заметны сбои в поведении - гиперестезия. У вас есть специалисты, которые могут помочь в этом вопросе? (Спазмы спины, частое вылизывание, гиперактивность)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien, Nepieciešams apmeklēt veterinārārstu, Mūsu klīnikā varat konsultēties!