Atpakaļ

Rūpes par mīluli – senioru

Dzīvniekam novecojot, tā vajadzības, kā arī ikdiena mainās. Par to, kā pareizi rūpēties par mājdzīvnieku – senioru un kam suņu un kaķu veselībā, to gadu skaitam kļūstot lielākam, jāpievērš papildu uzmanība, stāsta kinoloģe, Dino Zoo Suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka un Dino Zoo eksperts, Latvijas Felinoloģiskās asociācijas valdes loceklis Ivo Obrumanis.

SUNS SENIORA VECUMĀ

Kā skaidro Tatjana Bodricka, suņiem, līdzīgi cilvēkiem, vecumā rodas dažādas veselības problēmas, kas ietekmē gan dzīvnieka pašsajūtu, gan ikdienas ritmu. “Vecu suni ir daudz grūtāk apmācīt nekā jaunu, tāpēc dresūru ieteicams sākt kucēna vecumā. Reizēm suņu saimnieki uzskata, ka dzīvnieks ir kļuvis nepaklausīgs, jo vairs neatsaucas, nenāk, kad to sauc, kā arī neizpilda komandas. Patiesībā tas var notikt tāpēc, ka sunim pasliktinās, piemēram, redze vai dzirde. Šī iemesla dēļ tas neskrien pakaļ bumbiņai, nespēlējas un nedara citas reiz ierastas lietas. Lai dzīvnieks tā maņu pasliktināšanās dēļ sevi neapdraudētu, pastaigu laikā to ieteicams vest pavadā. Pretējā gadījumā tas var nepamanīt vai nesadzirdēt, piemēram, tuvojošos automašīnu, nonākot dzīvības briesmās,” stāsta Tatjana. “Vecuma dēļ nereti mainās arī suņa gaita. Tā iemesls varbūt locītavu veselības problēmas, kas ar laiku progresē. Suns cenšas iet tā, lai viņam būtu pēc iespējas mazāks diskomforts un nesāpētu, tāpēc dzīvnieka gaita var šķist dīvaina. Tāpat suņiem seniora vecumā var parādīties arī klepus. Tas nenozīmē, ka dzīvnieks ir saaukstējies, bet nereti liecina par to, ka sunim ir radušies sirds ritma traucējumi. Ja klepus tiek novērots regulāri, ieteicams doties pie veterinārārsta un suņu kardiologa, lai veiktu vajadzīgos izmeklējumus. Ja sirdsdarbībā tiek fiksētas izmaiņas, sunim nepieciešami medikamenti, kas stiprinās sirdi, ļaujot dzīvniekam nodzīvot pēc iespējas ilgāk.”

Kā novērojusi Tatjana, viena no izplatītākajām veselības problēmām suņiem senioru vecumā, ir arī aptaukošanās: “Sunim novecojot, tā apetīte ievērojami palielinās, un reizēm šķiet, ka dzīvnieks ir izsalcis teju nepārtraukti. Neraugoties uz to, sunim ir jāievēro sabalansēta ēdienkarte, un, ja rodas liekais svars, diētai jābūt vēl stingrākai. Lielas barības porcijas var izprovocēt problēmas ar kuņģi un zarnu traktu, savukārt aptaukošanās rada slodzi locītavām, sirdij un citām orgānu sistēmām. Turklāt nodrošināt sunim papildus fizisku slodzi ir diezgan grūti, jo vecumā tam ir grūtāk skriet pakaļ bumbiņai vai intensīvi piedalīties saimnieka fiziskajās aktivitātēs.”

Sunim novecojot, nereti tiek fiksēti arī aknu vai nieru darbības traucējumi, tāpēc to veselības rādītāji ir jākontrolē, lai dzīvniekam vajadzības gadījumā varētu savlaicīgi palīdzēt. “Reizi gadā sunim ir jāveic asins un urīna analīzes, lai saprastu, kāds ir dzīvnieka veselības stāvoklis. Seniora vecumā to vēlams darīt reizi pusgadā, taču, ja ir piefiksētas kādas veselības problēmas vai ir izmainījusies suņa uzvedība, piemēram, agrāk tas spēlējās ar citiem suņiem, labi satika ar bērniem vai labprāt skrēja pakaļ bumbiņai, bet tagad no tā visa izvairās, vai arī dzīvniekā ir parādījusies agresija un suns ir kļuvis īgns, pie ārsta jāvēršas ātrāk un jāveic nepieciešamie izmeklējumi. Ja sunim kaut kas sāp, tas maina savu uzvedību un attieksmi pret visu pasauli, tāpēc izmaiņas ierastajos dzīvnieka paradumos nedrīkst atstāt bez ievērības,” stāsta Tatjana. “Suņiem novecojot, var attīstīties arī urīna nesaturēšana. Ja dzīvnieks prasās ārā un ir iespēja, to noteikti jāizved pastaigā, kā arī, ja suns savas dabiskās vajadzības tomēr ir nokārtojis telpās, to nedrīkst par to rāt. Saimnieka bāršanās vai mīluļa sodīšana dzīvniekam radīs vēl lielāku stresu.”

Svarīgi!

Pieaugušam sunim asins un urīna analīzes ieteicams veikt reizi gadā, savukārt senioram tās jāveic reizi pusgadā. Ja ir kādas izmaiņas suņa uzvedībā, izskatā, ēstgribā, urinēšanā vai citās jomās, analīzes vēlams veikt nekavējoties. Tāpat suni ir obligāti jāvakcinē saskaņā ar vakcinācijas grafiku, un, neraugoties uz tā vecumu, ir ļoti svarīgi arī izmantot līdzekļus pret parazītiem. Piemēram, ērces pārnēsā tādas bīstamas slimības kā babeziozi un ērlihiozi, kas sunim seniora vecumā rada vēl lielākus veselības un dzīvības riskus. Atbilstoši dozēti un piemeklēti uzraugošā veterinārārsta vadībā, kurš ir informēts par suņa veselības stāvokli, pretparazītu līdzekļi nepasliktinās suņa aknu un nieru veselību.

Tiesa, neraugoties uz veselības problēmām, kas rodas, mīlulim novecojot, dzīvnieka jaunību ir iespējams pagarināt. Tatjana aicina suni neatstāt gulēt dīvānā, īpaši, ja agrāk tas piedalījies visās ģimenes aktivitātēs: “Pārdzīvojumi par nespēju darīt agrākās lietas var atspoguļoties arī suņa veselības stāvoklī, tam pasliktinoties vēl vairāk. Ja kādreiz ir kopā iets pārgājienos, suni joprojām var tajos ņem līdzi, vien dozējot fizisko slodzi, kas atbilst dzīvnieka spējām. Turpiniet suni trenēt un mudināt to izpildīt trikus, kas sunim nav pārāk grūti un ko tas vēl var paveikt. Šim nolūkam var iegādāties intelektuālas rotaļlietas, lai suns turpinātu trenēt arī savas prāta spējas un būtu aktīvs. Tāpat ieteicams turpināt dzīvniekam mācīt jaunas komandas un atkārtot arī jau zināmās.”

Rūpējoties par mīluli, jāseko līdzi arī tā barības atbilstībai suņa vecumam. Sausajai barībai jābūt superpremium vai premium klases un izstrādātai speciāli seniora vecuma dzīvniekiem. Tā palīdz saglabāt dzīvnieka kognitīvās spējas un smadzeņu aktivitāti, ļaujot sunim pēc iespējams labāk justies ne tikai fiziski, bet arī mentāli un saprast visu, kas notiek tam apkārt. Tāpat specializētā barība nodrošina arī svara kontroli, pasargājot dzīvnieku no aptaukošanās.

Sunim novecojot, jāpievērš īpaša uzmanība tā mutes higiēnai. Ja dzīvniekam ir veseli zobi un smaganas, tas jutīsies labi, savukārt sāpes mutes dobumā radīs diskomfortu, kas traucēs kvalitatīvai dzīvei,” norāda Tatjana.

Ne mazāk svarīga ir arī dzīvnieka apkārtējā vide, ko jāpielāgo tā vajadzībām. “Mājās vienmēr jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim. Ja grīdas klāj lamināts, flīzes vai citi slideni materiāli, jāpadomā par teritoriju, kurā suns uzturēsies lielāko daļu laika, un jāieklāj tajā paklājs, gumijas paklājs vai mazuļiem paredzētie putuplasta mozaīku paklāji, kas ļaus dzīvniekam ērti un viegli piecelties, apgulties un pārvietoties. Tā kā sunim vecumdienās var rasties problēmas ar locītavām, ķepām, mugurkaulu un kopējo ekstremitāšu skeletu, dzīvniekam ir jāpalīdz normāli veikt savas kustības, lai tas nepaslīdētu, nenokristu un nesasistos vai negūtu nopietnākas traumas. Ja sunim ir radušās nopietnas kustību problēmas, kas rada sāpes, ir jāvēršas pie veterinārārsta. Tāpat var vērsties arī pie suņu masiera, kurš atvieglos dzīvniekam sāpes un mazinās to radīto diskomfortu,” iesaka Tatjana.

“Ja grīdas ir aukstas, jāpadomā arī par suņa guļvietas atbilstību tā veselības stāvoklim. Caurvējš nav pieļaujams. Guļvietā var ielikt termopaklājiņu, nodrošinot sunim ērtu vietu miegam un atpūtai, kas saglabās siltumu. Karstās vasaras dienās savukārt jāpadomā par veca dzīvnieka uzturēšanu tādā vidē, kurā tas nepārkarsīs. Šim nolūkam var izmantot atvēsinošus paklājiņus, biežāk piedāvāt izpeldēties, kā arī rūpēties, lai suns varētu vairāk laika pavadīt ēnā. Jāpiebilst, ka vecam sunim gribēsies vairāk pagulēt un atpūsties, tāpēc dzīvniekam ir jāļauj to darīt. Sunim ir jābūt savai vietai, kur viņš varētu mierīgi apēst našķi, pagrauzt savu mantiņu, vienkārši pagulēt, neviena netraucēts.”

 

KAĶIS SENIORA VECUMĀ

Kā norāda Ivo Obrumanis, kaķiem seniora vecumā biežāk nekā suņiem veidojas dažādas ļaundabīgas saslimšanas, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš regulārām veselības pārbaudēm. “Kaķenēm visbiežāk attīstās piena dziedzeru un dzemdes audzēji, savukārt runčiem – sēklinieku audzēji. Risks paaugstinās, ja dzīvnieks nav kastrēts vai sterilizēts, taču seniora vecumā šīs operācijas nav ieteicams veikt narkozes radītās slodzes dēļ. Lai novērstu ļaundabīgu audzēju rašanos, dzīvnieku ieteicams sterilizēt vai kastrēt jaunībā. Tā kā šīs procedūras ietekmē kaķa hormonālo stāvokli, tam novecojot, sterilizētam vai kastrētam kaķim seniora gados būs arī mazāks svara zudums. Gadu skaitam ejot, kaķi, pretēji suņiem, kam biežāk novērota aptaukošanās, kļūst kārnāki. Tiesa, svara zudums vecumā kaķiem ir normāla fizioloģiska īpatnība, un par to nav jāsatraucas. Uzmanību šai gadījumā kaķa svaram jāpievērš vien tad, ja dzīvnieks kļuvis īpaši slaids un radušās citas veselības problēmas,” stāsta Ivo. “Jebkurā gadījumā kaķim ir jāizvēlas tā vecumam piemērota senioru barība, ko rekomendē dzīvniekam dot pēc septiņu gadu vecuma sasniegšanas. Tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas, kas nepieciešamas novecojošam organismam, nodrošinot kaķi gan ar vitamīniem un minerālvielām, gan aminoskābēm.”

Tā kā kaķi uz vecumu kļūst mazāk temperamentīgi, ieteicams arī regulāri pārbaudīt to nagu garumu. Dzīvniekam kļūstot mierīgākam, nagi vairs netiek asināti tik bieži kā jaunībā, turklāt daži kaķi var pārtraukt to darīt pilnībā. “Asinot nagus, kaķi iezīmē teritoriju un vienlaikus atdala naga virsējās raga kārtiņas slāni, tā saīsinot naga garumu. Ja kaķi to sāk darīt retāk vai nedara nemaz, nagi aug garumā un var ieaugt arī mīkstajos ķepu spilventiņos, radot dzīvniekam sāpes. Nereti kaķu saimnieki mīluļa dīvaino gaitu vai mazkustīgumu skaidro ar locītavu sāpēm un artrītu, ar ko kaķi vecumdienās sirgst ļoti bieži, taču nezina, ka patiesībā pie tā vainojamas garo, ieaugušo nagu radītās sāpes. Turklāt nereti brūcēs rodas arī iekaisums, tajās iekļūstot cementējošo smiltiņu putekļiem vai netīrumiem. Lai to nepieļautu, dzīvnieka nagus jāaplūko reizi divās nedēļās, tos vajadzības gadījumā apgriežot pašam vai aizvedot kaķi pie veterinārārsta vai uz frizētavu, kur to izdarīs grūmeris,” teic Ivo.

Pastiprinātu kopšanu kaķiem seniora vecumā prasa arī to spalvas kopšana. Dzīvniekiem uz vecumu kļūstot kūtrākiem, tie vairs nekopj kažoku tik rūpīgi kā jaunībā, kad tie ar savu aso mēli spalvu varēja aprūpēt saviem spēkiem. Ja kaķis netiek regulāri mazgāts un ķemmēts, atmirusī spalva paliek kažokā un veido savēlumus, zem kuriem var rasties iekaisums, ādai izsūtot.

Lai nodrošinātu pienācīgu dzīvnieka aprūpi, to reizi gadā vēlams vest pie veterinārārsta, kurš pārbaudīs būtiskākos kaķa veselības stāvokļa rādītājus. Tāpat jāveic arī asins analīzes. “Indikatori, kas var liecināt par kaķa veselības pasliktināšanos, ir nespodra spalva, apātija, duļķains vai blāvs acu skatiens. Protams, vecumdienās dzīvnieka acis vairs nebūs tik mirdzošas, taču jāizslēdz ievērojama redzes pasliktināšanās. Ja kaķis kļuvis krietni apātiskāks, arī tam jāpievērš uzmanība. Vecumdienās, protams, novērojamas dažādas papildu veselības problēmas, taču ir svarīgi tās pamanīt laicīgi, lai varētu pēc iespējas ātrāk novērst un paildzināt mīluļa mūžu,” saka Ivo.

Ņem vērā!

Kaķi, sasniedzot seniora vecumu, samērā bieži cieš no artrīta. Lai atvieglotu dzīvnieka ikdienu, pārskati, cik piemērots tā vajadzībām ir apkārtējās vides iekārtojums. Ja mīluli līdz šim baroji uz palodzes, iespējams, pienācis laiks tā ēdiena un ūdens traukus novietot uz grīdas. Pretējā gadījumā dzīvnieks, cenšoties izvairīties no sāpēm, var sākt ēst retāk, tā neuzņemot tam vajadzīgās uzturvielas. Līdzīgi ir arī guļvietas iekārtošanu – ja kaķis cieš no sāpēm, tas neizmantos kaķu mājas augšējos plauktus un labprātāk izvēlēsies vietas, kurām piekļūt ir vieglāk.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.