Atpakaļ

Kā droši pārvadāt mājdzīvnieku?

Dodoties atpūsties, savus mīluļus visbiežāk ņemam līdzi. Lai brauciens būtu drošs, mīluļa pārvadāšanā ir jāievēro daži nosacījumi. Vairāk par to, kā droši pārvadāt mājdzīvnieku stāsta Dino Zoo eksperti.    

Dodoties atpūsties, savus mīluļus visbiežāk ņemam līdzi. Lai brauciens būtu drošs un neradītu diskomfortu ne mājdzīvniekam, ne tā saimniekam, mīluļa pārvadāšanā jāievēro daži nosacījumi. Vairāk par to, kā droši vest mājdzīvnieku personīgajā automašīnā vai sabiedriskajā transportā, stāsta kinoloģe, Dino Zoo Suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka un Latvijas Felinoloģiskās asociācijas valdes loceklis, Dino Zoo eksperts Ivo Obrumanis.

 

Kā pārvadāt suni?

 

Dodoties braucienā ar automašīnu kopā ar suni, ir savlaicīgi jāapdomājas, kā dzīvnieku labāk pārvadāt, nodrošinot tā drošību un komfortu. Kā skaidro Tatjana Bodricka, Latvijas likumdošana pagaidām neregulē suņu pārvadāšanas kārtību automašīnā, un ne visi suņu saimnieki aizdomājas par to, kas var notikt ar dzīvnieku automašīnas avārijas brīdī, ja tas netiek pārvadāts atbilstoši drošības pamatprincipiem. “Nereti ir redzami suņi, kas braucošā auto sēž pie atvērta loga, atrodoties automašīnas vadītāja klēpī vai blakussēdētāja krēslā. Šāda dzīvnieka pārvadāšana nav droša, īpaši, ja gadās autoavārija, turklāt arī pats dzīvnieks var izraisīt ceļu satiksmes negadījumu. Šo iemeslu dēļ par savu un sava suņa drošību ir jārūpējas pašiem suņu īpašniekiem vai to pārvadātājiem. Ir vairāki veidi, kā to var izdarīt. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem ir automašīnas un paša suņa izmērs.  Ja automašīna ir universāla vai dzīvnieks tiek vests džipā, tā pārvadāšanai var iegādāties speciālu režģi, kas atdala automašīnas salonu no bagāžas nodalījuma. Tādējādi suns nevar pārvietoties pa automašīnas salonu.  Savukārt bagāžas nodalījuma tīrību nodrošinās speciāls pārvalks. Tāpat minēto automašīnu bagāžas nodalījumā vai teju jebkura transportlīdzekļa salonā var novietot dzīvnieka transportēšanas boksu vai būri, to nostiprinot ar drošības jostām. Pārvadāšanas boksus un būrus var iegādāties zooveikalos, un tie ir dažāda izmēra.  Transportēšanas boksi ir izgatavoti no plastmasas un aprīkoti ar plastmasas vai metāla režģi, kas piestiprināts tā ieejai. Savukārt pārvadāšanas būri visbiežāk ir izgatavoti no auduma un metāla. Suņiem, kuri ir pieraduši ceļot un kuri braukšanas laikā būrī mierīgi sēž, var izvēlēties auduma būri. Pretējā gadījumā, ja dzīvnieks brauciena laikā uzvedas nemierīgi, pastāv risks, ka auduma būris tiks saplēsts,” stāsta Tatjana.

 

 

Izvēloties piemērotāko pārvadāšanas būri, galvenais kritērijs ir tā lielums, lai sunim ceļojuma laikā tajā būtu ērti gulēt un sēdēt. Ja brauciens ir garš, suni ir jānodrošina ar ūdeni. Pie būra durvīm var piestiprināt bļodiņu vai speciālu ūdens pudelīti. Karstākās dienās suņa komfortam var izmantot atvēsinošos paklājiņus. Savukārt, ja mašīna nav liela un suņa pārvadāšanai nav iespējams izmantot bagāžas nodalījumu, šim nolūkam var iegādāties speciālu drošības jostu ar iemauktiem. Tādējādi, piemēram, automašīnai strauji bremzējot vai iegriežoties ceļa līkumā, suns paliks savā vietā un netraucēs vadītājam turpināt ceļu. Salona tīrībai un kārtībai var iegādāties speciālus pārklājus, grozus un cita veida sēdvietas, kas piemērotas dzīvnieka transportēšanai. Tāpat suni var pārvadāt speciālā somā, kas būs piemērotāka maza auguma mīluļiem. Arī šai gadījumā galvenais kritērijs tās izvēlē būs suņa komforts – dzīvniekam somā jājūtas ērti arī guļus pozīcijā. Suņu pārvadāšanas somas mēdz būt atvērta un slēgta tipa. Atvērta tipa somām ir speciāla aizdare, kas nodrošina to, lai suns nevarētu no tās patvaļīgi izkāpt un aizmukt. Tāpat jāpievērš uzmanība gadalaikam un somas biezumam. Piemēram, karstās vasaras dienās labāk izmantot somu no plānāka materiāla un aprīkotu ar labu ventilāciju.

 

 

Kā norāda Tatjana, īpaši noteikumi jāievēro, ja paredzēts lidot ar lidmašīnu, līdzi ņemot arī suni. Pirms transportēšanas boksa iegādes, ieteicams konsultēties ar konkrēto aviokompāniju, jo katrai no tām ir savas drošības prasības un nosacījumi, kas jāņem vērā, ceļojot ar mājdzīvnieku.

Savukārt, pārvadājot suni sabiedriskajā transportā, jāatceras, ka līdzi obligāti jābūt vakcinācijas pasei, kas apliecina, ka suns ir saņēmis visas nepieciešamās potes. “Ja sunītis ir mazs, brauciena laikā tas var atrasties transportēšanas boksā vai somā, ko dzīvnieka īpašnieks var novietot sev klēpī vai blakus esošajā sēdeklī. Ja suns ir vidēja vai liela auguma, tam obligāti jābūt ar uzpurni un jāatrodas īsā pavadā, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu apkārt esošos cilvēkus un dzīvniekus,” stāsta Tatjana. “Tāpat par suņa drošību jāparūpējas arī, braucot ar velosipēdu. Ja suns nevar ilgstoši skriet blakus ritenim, tomēr mīluli ļoti gribas ņemt līdzi izbraucienā, ieteicams izmantot speciālu velosipēda grozu mazo suņu pārvadāšanai vai arī piekabi, kurā ietilps lielāks suns.”

Ņem vērā!

Pirms došanās izbraukumā suni ir jāpieradina mierīgi atrasties būrī, boksā vai somā. To labāk darīt mājas apstākļos, lutinot suni ar našķiem un tā saistot konkrēto situāciju ar pozitīvām emocijām. Kad suns ir ar mieru iekāpt boksā vai somā pats, var doties īsā izbraucienā. Nav vēlams, lai pirmā pieredze ar braukšanu automašīnā dzīvniekam asociētos ar vetārsta apmeklējumu vai citām nepatīkamām manipulācijām.

Kā pārvadāt kaķi un grauzējus?

 

Pirms došanās tālākā ceļā jānovērtē, kā kaķis vispār reaģē uz atrašanos automašīnā un pārvietošanos ar to. Ja dzīvniekam ir bail un tas izrāda agresiju, var izmantot nomierinošus līdzekļus no dabīgām izejvielām. Tā kā tie iedarbojas lēnāk, tos vajadzētu kaķim dot vismaz četras dienas pirms plānotā brauciena. 

Pārvadājot kaķi ar automašīnu vai sabiedrisko transportu, jāizmanto speciāls transportēšanas bokss vai soma. Kā skaidro Ivo Obrumanis, tas nepieciešams ne tikai paša dzīvnieka drošībai, bet arī autovadītāja un pārējo braucēju pasargāšanai no negaidītām situācijām. “Kaķi ir jāpārvadā speciālā boksā vai somā, lai tas automašīnas avārijas gadījumā nesasistos, neizkristu caur automašīnas logu un neaizmuktu, kā arī negūtu letālus savainojumus, ja ceļu satiksmes negadījums ir nopietns. Tādējādi kaķis nebūs arī drauds šoferim un līdzbraucējiem, jo, atrodoties automašīnas salonā, dzīvnieks var palīst zem automašīnas pedāļiem, kā rezultātā situācija var kļūt neprognozējama.”

 

 

Pārvadāšanas boksu vai somu ir jāpiesprādzē, un to atkarībā no situācijas var novietot gan uz priekšējā, gan aizmugurējā sēdekļa. Visdrošāk būs, ja pārvadāšanas bokss atradīsies uz priekšējā sēdekļa, nostiprināts ar drošības jostām, savukārt transportējamā soma, kas parasti izgatavota no auduma un ir mīksta, tiks novietota aizmugurē. Šai gadījumā somu var arī nepiesprādzēt.

“Ja automašīna ir universāla un dzīvnieks garāku ceļu ar to mēro pirmo reizi, nav vēlams mīluli novietot bagāžas nodalījumā, jo automašīnas aizmugurējā daļa braukšanas laikā vairāk šūpojas, kā arī tajā spēcīgāk tiek izjusti līkumi. Pretējā gadījumā dzīvniekam var rasties slikta dūša. Tas attiecas arī uz kaķiem, kuriem kopumā ir vājāks vestibilārais aparāts un braukšana automašīnā izraisa vemšanu. Šai gadījumā dzīvnieku ieteicams likt priekšējā sēdeklī, kā arī blakussēdētājs tā boksu vai somu var turēt klēpī, novietojot to braukšanas virzienā un ļaujot kaķim pārredzēt ceļu,” iesaka Ivo.

Arī braucot sabiedriskajā transportā, kaķim arī ir jāatrodas pārvadāšanas boksā vai somā, jo dzīvnieks var nobīties no trokšņiem vai cilvēkiem, kā arī citiem dzīvniekiem, kas atrodas transportlīdzekļa salonā, un aizmukt. Līdzi jābūt arī potēšanas pasei, kurā norādīts, ka dzīvnieks ir vakcinēts.

Savukārt, pārvadājot mazos dzīvniekus, piemēram, grauzējus, jāizvēlas tiem speciāli paredzēti plastmasas boksi, kas nodrošina ventilāciju un iespēju dzīvniekam redzēt apkārtējo vidi. “Nevajadzētu izvēlēties kartona, piemēram, kūkas kastīti, kurā vest grauzēju, jo tas var viegli izgrauzties no tās un aizmukt. Tāpat kāmīšiem, žurkām un jūrascūciņām nederēs auduma somas. Pārvadāšanai vispiemērotākie būs speciālie plastmasas boksi, kas pēc lieluma der arī šinšillām un pundurtrušiem,” iesaka Ivo.

Izbaudi vasaru kopā ar savu mīluli un visu, kas nepieciešams drošai mājdzīvnieka transportēšanai, meklē Dino Zoo veikalos vai e-veikalā www.dinozoo.lv

Lai piedzīvojumiem bagāta šī vasara!

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.