Atpakaļ

Izplatītākie mīti par suņu barošanu

Ar ko barot savu četrkājaino draugu? - tā ir viena no sarežģītākajām izvēlēm, ko jāizdara ikvienam mājdzīvnieka saimniekam. Visapkārt pieejama informācija par dažnedažādiem mājdzīvniekiem paredzētiem diētu veidiem un teju katrs no tiem tiek piesaukts kā labākais un veselīgākais, bet, kā lai mēs zinām, kam no tā visa ticēt?

Ar ko barot savu četrkājaino draugu? - tā ir viena no sarežģītākajām izvēlēm, ko jāizdara ikvienam mājdzīvnieka saimniekam. Visapkārt pieejama informācija par dažnedažādiem mājdzīvniekiem paredzētiem diētu veidiem un teju katrs no tiem tiek piesaukts kā labākais un veselīgākais, bet, kā lai mēs zinām, kam no tā visa ticēt?

Vai ieguvumi no suņu barības, kas nesatur graudaugus, ir mīts vai patiesība? Cik patiesībā veselīgi dzīvnieku pakļaut neapstrādātas pārikas diētai? Vai suņa barošana ar mājās gatavotu ēdienu ir saprātīga izvēle?

Lai palīdzētu rast lielāku skaidrību šajos jautājumos, esam sagatavojuši izplatītāko mītu apskatu.

Mīts par graudu nesaturošu suņu barības pozitīvo ietekmi

Liela daļa suņu īpašnieku noteikti ir dzirdējuši par mājdzīvnieku diētam, kas nesatur graudaugus. Bet vai zināji, ka veterinārārsti uzskata, ka šāda diēta vairumam suņu nemaz nav piemērota? Ar retiem izņēmumiem, lielākajai daļai suņu graudaugu lietošana uzturā nenodara nekādu kaitējumu.

Pastāv mīts, ka graudaugi mājdzīvnieku barībā ir tikai zemas kvalitātes pildviela, kaut gan patiesībā pilnvērtīgā un sabalansētā uzturā graudaugi ir nepieciešami, jo nodrošina augstu uzturvērtību, enerģiju un šķiedrvielas.

Bet, vai suņiem ar alerģijām barība bez graudaugiem nav piemērotāka? Arī tas lielākoties ir mīts. Pārtikas alerģijas suņiem ir salīdzinoši reta parādība. Pētījumi apliecina, ka suņiem biežāk alerģija ir nevis no graudaugiem, bet gan gaļas un piena produktiem.

Tomēr pastāv neliels skaits mājdzīvnieku, kam ir alerģija arī no graudaugiem. Ja Tev ir aizdomas, ka Tavs suns varētu būt to vidū, pirms ievies izmaiņas viņa ēdienkartē, konsultējies ar veterinārārstu, jo tikai tā vari patiešām pārliecināties, ka alerģijas simptomus izraisa tieši graudaugu lietošana uzturā. Ņem vērā, ka veikalos nereti pieejami arī tādi produkti, kuros ir sastāvdaļas, kas nebūt nav tā pati labākā izvēle Tavam mīlulim, tāpēc iesakām pirms barības iegādes iepazīties ar sastāvdaļu sarakstu, kas norādīts uz etiķetes, kā arī konsultēties ar sava mīluļa veterinārārstu.

Mīts, ka barošana ar neapstrādātu pārtiku ir suņiem veselīgāka

Iespējams, esi dzirdējis par neapstrādātas pārtikas diētu suņiem. Tā paredz, ka suns tiek barots ar  jēlu gaļu, olām, svaigiem augļiem un dārzeņiem. Bet, vai šāds uzturs ir veselīgāks, nekā mīluļa barošana ar suņiem speciāli ražotu barību? Neviens zinātnisks pētījums līdz šim nav pierādījis, ka neapstrādāta pārtika ir labāka par jebkuru citu diētu, bet, tai pat laikā, dabīgās barošanas piekritēji apgalvo, ka neapstrādāta pārtika ir labāka, jo tā ir tuvāk tam, ko ēda suņu priekšteči - vilki. Eksperti gan sliecas domāt, ka, ja pārtika piemērota savvaļā dzīvojošam vilkam, tas nebūt nenozīmē, ka tā būs piemērota arī sunim.

Tomēr ir veterinārārsti kas mēdz ieteikt neapstrādātas pārtikas diētu saviem pacientiem, jo uzskata, ka šāda pārtika ir dabiskāka, vieglāk sagremojama un veselīgāka par veikalā nopērkamām barībām.

Bet, vai jēlas pārtikas diēta ir drošākā izvēle Tavam mīlulim? Daudzi speciālisti tomēr uzskata, ka nav, jo neapstrādāti dzīvnieku valsts produkti var saturēt tādas baktērijas kā salmonellu, listeriju, kampilobaktērijas, E. coli un citas baktērijas, kas bīstamas veselībai kā suņiem, tā cilvēkiem. Jāpiemin gan, ka zooveikalos nopērkamā saldētā gaļa, piemērām, pie mums pieejamie Rafus menu produkti, ir droši lietošanai uzturā, jo tie zemā temperatūrā tiek ātri sasaldēti un līdz ar to iepriekš minētās baktērijas tajos nevar iemitināties.

Mīts, ka mājās gatavots mājdzīvnieku ēdiens ir labāks

Bažas par komercialās mājdzīvnieku barības veselīgumu ir izraisījušas vēl vienu jaunu tendenci suņu īpašnieku vidū: pašgatavots ēdiens mājdzīvniekiem.

Ir gadījumi, kad veterinārārsts ieteiks mājās gatavotu ēdienu suņiem, kuriem ir īpašas veselības problēmas. Šāda diētas izvēle var būt pamatota, piemēram, izvēlīgiem suņiem vai suņiem ar lieko svaru, kam ir nepieciešama diēta ar zemu tauku saturu.

Kalifornijas Deivisa universitātes veiktajā pētījumā tika pārbaudītas 200 dažādas pašgatavota ēdiena receptes suņiem. Tika konstatēts, ka visām, izņemot deviņām (to vidū 8 receptes bija sastādījuši veterinārārsti), trūkst vismaz viena no suņa organismam nepieciešajām barības vielām. Pie tam, tika konstatēts, ka 83% recepšu trūkst vairāk nekā viena svarīga barības viela.

Šīs receptes tika ņemtas no veterinārajiem tekstiem, mājdzīvnieku kopšanas grāmatām un interneta vietnēm. Pētījums kalpo kā atgādinājums, ka nevajadzētu paļauties uz internetā atrastām receptēm, kas ir visizplatītākais informācijas avots lielākajai daļai suņu saimnieku.

Tāpēc, ja vēlies barot savu suni ar pilnvērtīgu mājās gatavotu ēdienu, vērsies pie eksperta pēc konsultācijas, lai savam mīlulim spētu nodrošinātu visas nepieciešamās barības vielas.

Mīts, ka augu valsts produktu diēta ir labāka

Mūsdienās cilvēki arvien biežāk izvēlas pievērsties veģetāram, vegāniskam un ketogēnam uzturam. Nereti šie cilvēki nonāk pie atziņas, ka arī viņu suņi varētu gūt labumu no šāda ierobežota uztura. Ja viena daļa mājdzīvnieku saimnieki to dara ētisku apsvērumu dēļ, tad citi uzskata, ka vegānu diēta suņiem nāks par labu.

Retos gadījumos tā tas tiešām var būt. Piemēram, keto diēta var samazināt krampjus suņiem, kuriem ir epilepsija.

ASV Tufta universitātes veiktā pētījuma ietvaros konstatēts, ka, lai gan suņi var salīdzinoši labi panest diētu, kuras sastāvā nav ietverta gaļa, tomēr tās sastādīšana jāveic ļoti uzmanīgi.

Pilnīga un sabalansēta mājdzīvnieku uztura izstrādāšana ir sarežģīts process. Komerciālajai suņu barībai patlaban ir izstrādātas 37 dažādas standarta uztura vadlīnijas. Kas vēl sarežģītāk – katram mājdzīvnieka dzīves posmam tiek aprēķināti atšķirīgi parametri un koeficienti. Līdz ar to, ja vēlies savu suni barot ar veģetāro vai vegāno barību, dari to tikai veterinārārsta uzraudzībā, lai nenodarītu savam mīlulim kaitējumu.

Tātad:

  • Līdzšinējie pētījumi neatbalsta “modes” diētas piekritēju apgalvojumus, ka jebkura veida uzturs ir labāks par komerciālo mājdzīvnieku barību.
  • Tas tomēr nenozīmē, ka šīs diētas nekad nav laba izvēle. Veterinārārsti var ieteikt ierobežojošu uzturu suņiem ar īpašām vajadzībām.
  • Neapstrādātas, mājās gatavotas un uz augiem balstītas diētas var veiksmīgi lietot ar pamatīgām zināšanām par suņu uzturu un lielu rūpību, lai izvairītos no baktēriju infekcijas suņiem un cilvēkiem. Pretējā gadījumā Tavi labākie nodomi var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.
  • Jebkuru jaunu diētu izpēti izmantojot ticamus un objektīvus avotus. Ikviens var publicēt viedokļus vai ieteikumus internetā. Pārliecinies, vai Tavi avoti ir kvalificēti, lai sniegtu padomus, kuru pamatā ir zinātne, nevis mārketinga tendences.
  • Pirms ierobežojošas diētas izmēģināšanas, konsultējies ar savu veterinārārstu vai, vēl labāk, veterinārārstu-dietologu.

Ikviens mīlošs mājdzīvnieku saimnieks vēlas savam mīlulim sniegt tikai to pašu labāko. Vislabākais veids, kā izlemt, ar ko savu mīluli barot, ir izglītojot sevi, lai spētu atšķirt mītus no patiesības. Tavas ieguldītās pūles nākotnē atmaksāsies ar ilgāku un veselīgāku dzīvi tavam mīlulim.

 

Avots: foundanimals.org

 

 

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923