Atpakaļ

Izplatītākās mājdzīvnieku traumas. Kā pasargāt?

Neraugoties uz rūpēm, ko veltām savam mājas mīlulim, pastāv dažādi tā veselības un pat dzīvības riski, turklāt nereti mājdzīvnieki traumas gūst tieši šķietami drošā vidē – savā dzīvesvietā. Vairāk par tām stāsta kinoloģe, Dino Zoo suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka un veterinārārste, Dino Zoo Klīnikas vadītāja Kristīne Dumpe.

Auto traumas

Lai gan šķiet, ka sadursmēs ar automašīnām traumas biežāk gūst klaiņojoši dzīvnieki, arī mājas mīluļi nav no tām pasargāti. Ja mājdzīvnieks ir cietis negadījumā, to nekavējoties jāved pie veterinārārsta – arī tad, ja tas vizuāli izskatās vesels. Iespējams, gūtas iekšējo orgānu traumas, kas vizuāli uzreiz nav pamanāmas.

 

Dzīvnieku kodumi

Dzīvniekiem savstarpēji sakaujoties, traumas var gūt gan suņi, gan kaķi. Lielu suņu kodumi parasti ir redzami – tie rada asiņošanu, un plēstās brūces ir vizuāli manāmas. Savukārt kaķu un mazu suņu kodumi var nebūt uzreiz redzami. Tomēr koduma vietā zem ādas var izveidoties abscess, kas kļūst pamanāms tikai pēc kāda laika, kad dzīvniekam pazūd apetīte un traumētajā vietā parādās tūska un tā šķiet sakarsusi. Tādēļ, ja ir zināms, ka mīlulis ir saķēries ar kādu citu dzīvnieku, to drošības pēc jāaizved pie vetārsta. Tāpat, ja mīluli sakodis cits dzīvnieks, jāpārliecinās, vai tas bijis vakcinēts pret trakumsērgu, ja tas iespējams.

 

Acs traumas

Acu traumas var būt dažādas, gan sākot no vieglām ( acs radzenes trauma) līdz pat ļoti smagām (acs radzenes čūlas u.c.) traumām. Suņiem acu traumas var radīt kaķu skrāpējumi vai acī iekritis svešķermenis. Nereti tās tiek gūtas, arī pastaigājoties mežā, kad acs tiek traumēta, piemēram, ar koka zaru. Ja dzīvniekam novērota izteikta acu mirkšķināšana vai to asarošana, izdalījumi no acs vai tas traumēto aci kasa ar ķepu, vai berzē pret guļvietu, tad nekavējoties ir jādodas uz veterināro klīniku, jo acu traumas pašas no sevis nepāriet.

 

Izkrišana pa logu

Kaķi ir ziņkārīgi dzīvnieki, un diemžēl nereti gadās, ka tie, raugoties uz ārā notiekošo vai cenšoties noķert uz palodzes uzlidojušu putniņu, izkrīt pa logu. Tāpat kā pie jebkuras traumas, arī šai gadījumā jādodas pie veterinārārsta, kurš apskatīs dzīvnieku, veiks diagnostiskos izmeklējumus un novērtēs iespējamo traumu esamību un nopietnību.

 

Saišu plīsumi, izmežģījumi, ekstremitāšu lūzumi

Ceļa krusteniskā saite nodrošina ceļa locītavas stabilitāti. Ja suns pakaļkāju tur paceltu, uz to nebalstās vai balstās minimāli, nekavējoties ir jādodas pie veterinārārsta. Saites plīsums sunim ir ļoti sāpīgs un pats no sevis nesadzīst. Tāpat nereti tiek iegūti arī izmežģījumi. To tipi var būt dažādi, taču saimniekam nekādā gadījumā nevajadzētu pašam censties “ielikt to vietā”. Ir nekavējoties jāgriežas pie vetārsta un jāveic rentgens, lai saprastu, kā rīkoties tālāk. Tikpat dažādi var būt arī lūzumi, turklāt suns var pat neizrādīt, ka ir savainojies, un uzvesties gandrīz tāpat kā ikdienā, par lūzumu liecinot tikai nelielai tūskai tā vietā. Ja ir aizdomas par lūzumu, jāgriežas pie vetārsta un jāveic rentgens. Tāpat iespēju robežās nevajadzētu ļaut dzīvniekam kustēties, jo pat nelielas kustības tam izraisa lielas sāpes.

 

Plēstas brūces, kaulu lūzumi

Šāda tipa traumas dzīvnieks var gūt jebkur – sadursmē ar auto, tiekot sakosts kautiņa laikā, kaut kur skrienot un aizķeroties vai tam virsū uzkrītot smagam priekšmetam. Arī šai gadījumā, izvērtējot situācijas nopietnību, ir jāvēršas pie veterinārārsta. Ekstremitāšu traumas tiek iegūtas visbiežāk, turklāt tās nereti iegūst tieši maza izmēra suņi, kas ir ļoti aktīvi, bet samērā trausli. Jāpiebilst, ja sunim ir kāds ievainojums, labāk griezties pie veterinārārsta, jo neliels sasitums var slēpt diezgan nopietnu ievainojumu.

 

Svarīgi!

Pirms palaist suni brīvībā, lai ar to spēlētos vai dzīvnieks sportotu, ir jānovērtē apkārtējā vide, lai iespēju robežās paredzētu nelaimes, kas var atgadīties. Ja ir salna, suns var paslīdēt, savukārt, ja apkārtnē ir zemu augošu krūmu vai koku zari, dzīvnieks var sadurties, saskrāpēties, traumēt aci vai citas ķermeņa daļas. Tāpat pastaigas laikā jāuzmanās, vai dzīvnieka ceļā nemētājas sasistas stikla pudeles, asas akmens šķembas vai citi asi priekšmeti, uz kā tas var sagriezt ķepas. Ja tomēr gūta griezta brūce, taču tā nav dziļa, to var apkopt mājās pašu spēkiem, bet, ja iegriezums ir dziļāks, jāvēršas veterinārajā klīnikā, lai savainotajai vietai uzliktu šuves.

 

Vai esi apdrošinājis savu mājdzīvnieku?

Tie mājdzīvnieku īpašnieki, kuri ir saskārušies ar mājas mīluļa ārstēšanas izdevumiem dažādu tā veselības problēmu gadījumā, zina, cik lielas var būt to izmaksas. Veterinārmedicīniskie pakalpojumi dažkārt var izmaksāt vairākus simtus eiro. Tāpēc dzīvnieka veselību ieteicams apdrošināt, jo tādējādi traumu vai akūtu saslimšanu gadījumā veterinārmedicīniskie izdevumi tiks segti. 

 

Kādi ir populārākie mājdzīvnieku apdrošināšanas gadījumi?

Visbiežākie mājdzīvnieku veselības pasliktināšanās gaidījumi saistīti ar alerģisku reakciju izpausmi, gremošanas traucējumiem un dažāda veida traumām. Gada siltajā sezonā, ērcēm kļūstot aktīvākām, vizītē pie veterinārārsta nereti liek doties arī ērču kodumi.

 

Līdz 1. janvārim 2022. g. izmanto iespēju iegādāties IF Mājdzīvnieku apdrošināšanu ar 10% atlaidi, izmantojot kodu: IFDINO.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Sveiki! Kur Rīgā var apgūt agility ar suni?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Nosūtu Jums linku ar treneriem Latvijā. Domāju ka šājā saraksta atradīsiet savējo.

http://www.dogs.lv/lv/apmacibas-sports/trenneri/

 

 

 

 

 

 

Kucēns čurā mājās

Mūsu kavalierītim ir 4,5 mēneši. Vārdu "pačurā" saprot, bet tikai to nedara pastaigās, bet tiklīdz kā ienāk atpakaļ dzīvoklī. Pēc nakts uzreiz ģērbjos un ņemu pavadu, lai ietu ārā, bet mazais jau paspēj pačurāt uz grīdas. Kā iemācīt, varbūt vajag kādu zoopsihologu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir normāli :) Mēģiniet pēc iespējas ātrāk iznest viņu ārā pēc miega, ēšanas un spēlēšanas. Vediet viņu ārā pa dienu ik pēc 2-3 stundam, ja ir tāda iespēja.

zobārsts sunim

Labdien! Čivauvai pēc zobārsta un narkozes jau trešo nedeļu ir apgrūtināta elpošana. Rij skaļi siekalas un šķauda, klepo, krāc. It kā deguns arī ciet. Un paliek arvien sliktāk. It sevišķi naktīs grūti. Kas tas varētu but un ko darīt šajā situācijā?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

ja sunim pēc narkozes ir diskomforts , Jums jāsazinās ar veterinārārstu, kas sunim veica zobu tīrīšanu un to vajadzēja jau darīt laicīgi, negaidot trīs nedēļas. Katram dzīvniekam ir individuāla reakcija uz narkozi un arī pēc mutes dobuma sanācijas procedūras var būt komplikācijas.

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку

Можно ли у вас оставлять собаку 18 лет па передержку, на неделю. Усыпить не хочу. Порода Папильон, слепой, глухой, аппетит хороший, много пьёт, целый день в лежанке. Туалет делает на салфетке. Если можно привозить к вам на время отъезда, то какая цена в сутки?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

Мы не предоставляем подобную услугу. Обратитесь в клинику с круглосуточным стационаром, либо в гостиницу для собак.

Kucēns čurā dīvānā

Labdien! Kādēļ suns pēkšņi nokārtojas dīvānā? Mums ir 6 mēnešus vecs kucēns, kuru radinam iet nokārtoties ārā - dažreiz vēl gadās ķibeles mājās, tomēr pārsvarā jau izdodas nokārtoties ārā. Nokārtoties ejam vismaz ik pa 3h, tomēr pēdējās divas reizes suns starp pastaigām ir piečurājis dīvānu. Par negadījumiem mājās nekad neesam situši, bļāvuši uz viņu utt., arī nekādas lielas pārmaiņas nav notikušas un viņa ikdiena nav mainījusies. Kāds varētu būt iemeslsšādai rīcībai un ko darīt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

 

Pārbaudiet vai sunim viss kārtībā ar veselību. Diskomforts urīnceļos arī var izraisīt šādu veselību.

franču buldogs

Добрый день. Как найти специалиста-консультанта по Французским бульдогам.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

mūsu klīnikas speciālisti strādā arī ar franču buldogiem. Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Sunim iesūkusies ērce

Pirms četriem gadiem iesūkusies ērce virs acs,laikus nepamanījām un ērce bija jau pamatīgi piesūkusies,kā suns pakasija ar kāju un ērce izkrita,unpēc tam pēc dažām dienām suns nevarēja pastaigāt,jo sāpēja ,sāpēja arī tad kad pieskartos,bijām pie vetārsta un uzrakstīja lietot 7dienas antibiotikas un nesteroido pretiekaisuma līdzekļi un izārstējās,bet pagājušā gada septembrī atkal iekoda ērce un bijām pilinājuši uz skausta advantix škīdumu,bet bija pagājis vairāk kā mēnesis,un tad savēlās spalva uz krustiem un uz astes spalvai tendence noiet šaurā strīpā,uzrakstīja antibiotikas uz nedēļu un pārgāja,tagadalspalva uz krustiem mazliet savēlusies,nopirku advantix iepilināju uz skausta(3dienas),bet negrib ka pieskaras,tad sāp un smilkst.kas tā varbūt par slimību. Sunīšam10gadiir maza auguma,šķirni nezinu. Ar cieņu Gunita.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

diemžēl neapskatot dzīvnieku nav iespējams pateikt, kas viņam ir par slimību.

Jums jādodas pie veterinārārsta.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67305943

 

Ar cieņu,

DINO ZOO klīnika

Почему собака чешет уши.

Почему собака чешет уши.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Если она делает это изредка, то ничего страшного. Если же каждый день, по несколько раз в день, то лучше обратится к ветеринару.

Suns klepo

Sveiki! Suns nakti guļ uz muguras un kaut kāda brīdi itka siekalas sakrējušas sāk klepot un tālāk iet gulēt uz savas muguras. Kad ir ļoti liela fiziska slodze arī ristās un pēc tam viss pāriet . Bijām pie vetārsta doma bija par klepu pirmo reizi padzeram zāles nepārgāja otro reizi mums iedeva antibiotikas tas arī dzeram uz to brīdi viss labi bija , tagad viss atsakās no jauna . Suns jūtas labi un neliecina nekas ka viņam būtu slikti , sirdi arī izklausīja viss ok Nezinu ko darīt šinī situācija ?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Neizmeklējot suni ir grūti pateikt ko darīt, taču ja antibiotiku lietošanas laikā bija uzlabojums, iespējams, ka antibiotiku kurss bija par īsu. Lai atrisinātu šo situāciju, jums jādodas pie veterinārārsta. 

Ja vēlaties pieteikties uz vizīti Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, 

Dino Zoo klīnika

Suns nepamatoti ir palicis agresīvs

Labdien, suns nepamatoti ir palicis agresīvs nevienu nelaižot tuvumā. Parasti atrodās voljērā, bet katru dienu izlaižam paskraidīt pie mājas(piesiets pie troses un ir visu to laiku uzraudzībā). Nesen bija agresīvs tikai pret mani(cilvēku kas reizi mēnesī atbrauc ciemos), bet šodien kad saimnieki nāca tuvumā voljēram sāka rūkt. Zobus neizrāda, bet rūc un skatās ar draudošu skatienu aste ir pacelta. Kad es biju ciemos un viņš bija izlaists(pirms sāka rūkt uz saimniekiem) nelaida mani tuvu, bet kārumus no manis ņēma un no attāluma atnesa bumbu un pa lēnām sāka nākt tuvāk un tuvāk man līdz ko atļāva pat paglaudīt, bet no rīta atkal bija tik pat agresīvs.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Kas ir mainījies suņa dzīvē? Cik bieži suns ir kontaktā ar cilvēku? Cik bieži un cik ilgi ar suni kāds darbojas? Vai sunim nav veselības problēmu? Jo bieži vien dzīvnieks, kurš cieš sāpes paliek agresīvs. Kā arī tas, ka suns visu laiku atrodas voljerā vai piesiets, var ietekmēt viņa psihi. Dzīvnieka vecums - pubertāte, briedums arī var ietekmēt uzvedību.