Atpakaļ

Interaktīvās rotaļlietas – vai vajadzīgas?

Mājdzīvnieku, tai skaitā suņu, rotaļlietu klāsts ir teju bezgalīgs. Tomēr būtiska vieta tajā jāatvēl interaktīvajām rotaļlietām, kas uzlabo dzīvnieku kognitīvās spējas, teicami tos nodarbina, kā arī nodrošina suņiem tik vajadzīgo mentālo slodzi, par ko ikdienā nereti tiek piemirsts. Vairāk par interaktīvo rotaļlietu izvēli un tās kritērijiem stāsta Dino Zoo Suņu skolas vadītāja, kinoloģe Tatjana Bodricka un Dino Zoo suņu preču speciāliste Jūlija Koreņa.

Interaktīvās rotaļlietas ir rotaļlietas, kas veicina suņa pašapziņu un vienlaikus attīsta viņa spējas. Tie ir dažādi prātlauži, labirinti, ripojošas bumbiņas, kastītes ar vāciņiem un striķīšiem. Pateicoties interaktīvajām rotaļlietām, suņiem attīstās uzmanība un attapība. Parasti interaktīvās rotaļlietas  ir piepildītas ar dažādiem gardumiem, un suns, izmantojot savu prātu, degunu un ķepas, mēģina tos iegūt, jo, lai tiktu pie našķa, ir jāpastrādā, veicot noteiktu darbību kopumu – jāpabīda vai jāpaceļ vāciņš, jāizņem tornītis, zem kura ir gardums, vai jāparauj striķis, lai izbīdītu kastīti ar našķi. Lai iegūtu kārumu, sunim rotaļlietu ir jāceļ, jāstumj vai citādi jāpārvieto no vienas vietas uz otru. Attīstot dzīvnieka veiklību un reakcijas ātrumu, interaktīvās rotaļlietas māca suni veikt noteiktu darbību kopumu, kā arī saprast to secīgumu, lai dzīvnieks tiktu apbalvots ar kārumu.

Interaktīvās rotaļlietas atšķiras no parastajām rotaļlietām ar to, ka mājdzīvnieks mijiedarbojas ar rotaļlietu ne tikai tās faktūras vai ārējās pievilcības, bet gan procesu, kas notiek spēles laikā un iedarbojas uz dzīvnieka maņām, dēļ – piemēram, tiek dzirdēta skaņa, saosta smarža vai sajusta vibrācija.

Daudziem suņiem ļoti patīk rotaļlietas ar skaņu. Piemēram, rotaļlieta ar pīkstuli neskanēs, kamēr suns to nepaņems zobos un nesāks košļāt. Tātad bez noteiktām darbībām no dzīvnieka puses rotaļlieta “nestrādās” un to “iedarbinās” pats suns. Tāpat populāras ir arī rotaļlietas ar dobumu iekšpusē. Šajā dobumā saimnieks var ielikt kādu mīkstu kārumu, piemēram, biezpienu, malto gaļu vai pastēti un dot mantu sunim. Turpmākajā pusstundā suns būs pilnībā aizņemts, jo, laizot rotaļlietu, centīsies ātrāk tikt pie našķa. Jāpiebilst, ka laizīšana suņus arī nomierina. Vēl šīs rotaļlietas var piepildīt ar gardumiem, kas sadalīti gabaliņos. Suns mantu var ripināt pa grīdu vai apgriezt otrādi, lai kārumu gabaliņi pa vienam vien izkristu ārā. Parasti šīs rotaļlietas ir izturīgas, tāpēc mājdzīvnieks tās uzreiz nepārkodīs. Vēl viena ieteicama aktivitāte ir arī meklēšanas paklājiņa piedāvāšana. Tā labi nodarbina suņa inteliģenci, kā arī realizē tā dabisko instinktu meklēt barību ar deguna palīdzību.

Interaktīvajām rotaļlietām ir dažādi sarežģītības līmeņi, ko parasti apzīmē ar cipariem “1”, “2” vai “3”. Pirmajā reizē ieteicams sākt ar visvienkāršāko, kā arī dzīvniekam jāpaskaidro, kāds ir tā uzdevums. Visbiežāk suņi ar pirmā līmeņa rotaļlietām galā tiek samērā viegli, un, kad šis līmenis ir iziets, dzīvniekam var piedāvāt sarežģītākas rotaļlietas, izvērtējot tā spējas. “Jāatceras, ka sunim, spēlējoties ar interaktīvajām rotaļlietām, to vienmēr jādara saimnieka klātbūtnē, jo šīs rotaļlietas parasti ir izgatavotas no koka vai plastmasas, savukārt ostīšanas paklājiņi ir no auduma. Dzīvnieku ir jāvēro tāpēc, lai suns azartā nesāktu rotaļlietu košļāt vai grauzt un tās daļiņas, nejauši nonākot dzīvnieka kuņģī, vēlāk neaizsprostotu zarnu traktu,” brīdina Tatjana.

Interaktīvās rotaļlietas suni nodarbina, jo liek tam intensīvi domāt un izmantot visas maņas. Pēc šādas mentālās un fiziskās slodzes suns ir noguris un labi guļ, turklāt, piemēram, trešais sarežģītības līmenis ir interesants arī saimniekam. Tiesa, izvēloties dzīvniekam piedāvāt interaktīvo rotaļlietu, jāņem vērā tā raksturs – rotaļlietām ir dažādi materiāli un dizaini, kas ieinteresē vairumu dzīvnieku, tomēr daļai suņu ir pilnīgi pietiekami arī ar parastu bumbiņu vai virvi un spēlēšanos ar saimnieku, esot kontaktā ar cilvēku.

“Suņa rotaļlietu kolekciju ir ieteicams papildināt ar izglītojošām un interaktīvām rotaļlietām, jo tās attīstīs viņa prasmes un loģisko domāšanu. Rotaļlietas ir jāizvēlas, vadoties pēc suņa spējām. Ja suns nekad iepriekš nav spēlējies ar izglītojošām rotaļlietām, sākotnēji viņam tās var šķist nedaudz par sarežģītu, tāpēc dzīvnieks rotaļājoties kādā brīdī var sadusmoties. Šī iemesla dēļ sākt tieši ar vienkāršāko rotaļlietu ir ļoti svarīgi, jo, mācoties soli pa solim, suns sapratīs, kas no viņa tiek sagaidīts, un tas dzīvniekam ļaus attīstīties, lai pamazām paveiktu arvien lielākas grūtības pakāpes uzdevumus,” iesaka Jūlija.

Dino Zoo veikalos ir pieejams plašs interaktīvo rotaļlietu klāsts, lai atrastu piemērotāko savam mīlulim.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.

Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Labdien! Mums ir 2g veca vidusāzijas aitu suņa meitene, ļoti nikna. Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Pēc sterilizācijas suns var kļūt mierīgāks. Bet būtiski rakstura īpatnības nemainīsies.

Bernes ganu suņa svars

Sveicināti! Bernes ganu suņa meitene ir 3 mēnešus un trīs nedēļas veca, sver 16kg. vai tas ir pietiekams svars, jo bažas rada sajūta, ka vienmēr ir izsalkusi? barojam 3x dienā jauktā ēdināšana - putra, kefīrs, gaļa, kartupeļi, biezpiens, vakaros sausa barība. labprat ēd augļus un darzeņus. Paldies! Ar cieņu, Digna

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Neredzot suni, grūti atbildēt uz šo jautājumu. Pakonsultējaties pie sava audzētāja vai arī ar veterinārārstu :)

Amerikāņu akitas kucēns. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Labdien! Iegādājāmies amerikāņu akitas kucēnu? Ungārijas audzētavā ( latvijā, bai tuvāk neatradām) , kucēns ir ar ciltsrakstiem. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labrīt!

Šājā jautājumā Jūs var konsultēt Jūsu audzētājs. Dokumentos ir norādīta informācija no kuras organizācijas un kluba ir Jūsu suns. Attiecīgī tieši šajā organizācija Jūs varat turpināt vaislas darbu.