Atpakaļ

Kā pasargāt mājas mīluli no parazītiem?

Šajā rakstā esam apkopojuši informāciju par to, kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulis ir inficējies ar parazītiem, kā droši un pareizi veikt attārpošanu, kādi pretparazītu līdzekļi ir pieejami dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos un veterinārajās aptiekās visā Latvijā, un kādos gadījumos tomēr vēlams  sazināties ar veterinārārstu! 

Parazīti mājdzīvniekiem: kā pamanīt, kā ārstēt un kad satraukties

Mājdzīvnieku mīļotājiem rūpes par sava mīluļa veselību ir prioritāte. Diemžēl, viens no lielākajiem draudiem mājdzīvnieku labsajūtai ir parazīti, kas līdz ar siltajiem saules stariem, īpaši strauji  sarosās jau agrā pavasarī. Gan ārējie jeb ektoparazīti, gan iekšējie jeb endoparazīti var ievērojami apgrūtināt dzīvi un apdraudēt veselību ne tikai mūsu četrkājainajiem draugiem, bet arī mums – cilvēkiem. 

 

Tāpēc šajā rakstā esam apkopojuši informāciju par to, kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulis ir inficējies ar parazītiem, kā droši un pareizi veikt attārpošanu, kādi pretparazītu līdzekļi ir pieejami dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos un veterinārajās aptiekās visā Latvijā, un kādos gadījumos tomēr vēlams  sazināties ar veterinārārstu! 

 

Dažādi parazīti, dažādi ārstēšanas līdzekļi 

Mājdzīvnieku aizsardzībai un ārstēšanai parazītu invāzijas gadījumā, nepieciešams pielāgot parazītu veidam atbilstošus pretparazītu līdzekļus. Mājdzīvnieku parazītus iedala divās lielās grupās: 

  • Iekšējie jeb endoparazīti ir parazīti, kas mājo mājdzīvnieka iekšējos orgānos. Visbiežāk mājdzīvniekiem tiek konstatēti lenteņi, āķtārpi un apaļtārpi. Savukārt spaļi ir tikai cilvēkiem raksturīgi parazīti. 

  • Savukārt ārējie parazīti jeb ektoparazīti mājo uz mājdzīvnieka ādas vai apmatojumā. Visbiežāk mājdzīvniekiem sastopamie ektoparazīti ir blusas, ērces, utis un kašķa ērces. Taču svarīgi atcerēties, ka piemēram, blusu lenteņu starpsaimnieki ir blusas, tāpēc gan dzīvnieks, gan retos gadījumos arī cilvēks, ar šiem lenteņiem var inficēties, apēdot blusu lenteņa oliņu pārnēsājošu parazītu. 

Ilgstoši neārstēta parazītu invāzija smagi kaitē dzīvnieka veselībai, negatīvi ietekmējot gan iekšējo orgānu veselību un normālas funkcijas, gan imūnsistēmas darbību. Parazīti var izraisīt nopietnas ādas problēmas, sākot no ādas apsārtuma un niezes, līdz nopietnam iekaisumam un infekcijai, apmatojuma zudumu un strauju svara zudumu, vemšanu, caureju, apetītes trūkumu, un smagos gadījumos – pat dzīvnieka nāvi. 

No ārējiem parazītiem savu mīluli iespējams pasargāt profilaktiski, lietojot pretparazītu kakla siksnas, savukārt inficēšanās gadījumā jālieto pretblusu šampūni vai skaustā pilināmi līdzekļi. Taču no iekšējiem parazītiem nav iespējama ilgstoša aizsardzība, tāpēc no inficēšanās ar endoparazītiem pasargās tikai regulāra un pareizi veikta attārpošana. 

Attārpošanas zāles mājdzīvniekam jāpielāgo, izvērtējot tādus faktorus, kā dzīvnieka sugu, svaru, vecumu un veselības stāvokli. Ja saimnieks nav pārliecināts par to, kādus pretparazītu līdzekļus savam mīlulim iegādāties, gan veterinārārsts, gan zinošs zoo veikala vai veterinārās aptiekas konsultants ieteiks dzīvniekam atbilstošāko pretparazītu līdzekli un pareizu devu. 

 

  • Mājdzīvniekiem nekādā gadījumā NEDRĪKST dot cilvēkiem paredzētās attārpošanas zāles, jo tās var nodarīt lielu kaitējumu dzīvnieka veselībai! 

Bilde ar baltu suns, kas skrien pa zaļu zāli.

Kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulim ir parazīti? 

Par endoparazītiem jeb iekšējiem parazītiem var liecināt sekojošas pazīmes: 

  • pēkšņas caurejas un vemšanas epizodes, kas nepāriet un regulāri atkārtojas; 

  • straujš svara zudums, apetītes zudums; 

  • fekālijās redzamas asinis vai tārpi, plašas invāzijas gadījumā tārpi redzami arī ap dzīvnieka anālo atveri; 

  • uzpūties vēders, apātija; 

  • pēkšņi pasliktinās dzīvnieka kažoka stāvoklis – tas kļūst sauss, raupjš, nespodrs. 

 

Savukārt par ektoparazītiem jeb ārējiem parazītiem var liecināt: 

  • blusas un ērces ir viegli pamanāmas, un vislabāk saskatāmas uz dzīvnieka ādas, īpaši ap kaklu, ausīm, uz vēdera; 

  • parazīti izraisa izteiktu niezi, tāpēc dzīvnieks pastiprināti kasās, laiza kažoku; 

  • dzīvniekam var izkrist apspalvojums un parādīties kaili ādas laukumi;

  • parādās ādas apsārtums, var attīstīties ādas iekaisums, iekaisušas brūces. 

 

Ja inficēšanās ar parazītiem dzīvniekam tiek konstatēta savlaicīgi un laikus tiek uzsākta ārstēšana, parazīti būtisku kaitējumu dzīvnieka veselībai nenodara. Taču ilgstošas invāzijas gadījumā, ar laiku var attīstīties smagas veselības problēmas, kas var prasīt ilgstošu ārstēšanu un regulāras vizītes pie veterinārārsta. 

  • Ar steigu pie vetārsta jāvēršas ilgstošas, intensīvas caurejas un vemšanas gadījumā, ja dzīvnieks kļūst apātisks, mazkustīgs, strauji zaudē svaru un vairākas dienas atsakās no ēdiena. 

Bilde ar ērci un baltu suni fonā.

Viss, kas jāzina par attārpošanu

Vienu no lielākajām skādēm mājdzīvnieka veselībai var nodarīt cērmes un lenteņi, turklāt, ja profilaktiski netiek lietoti pretparazītu līdzekļi ne tikai mājdzīvniekiem, bet arī pašam saimniekam un pārējiem ģimenes locekļiem, šos parazītus no kaķa vai suņa itin viegli var iegūt arī cilvēki. Tāpēc, lai izvairītos no parazītu izplatības, ir svarīgi ievērot regulāru un precīzu mājdzīvnieku attārpošanas grafiku: 

  • Kucēni un kaķēni: gan kaķēnus, gan kucēnus attārpo pēc šāda grafika: 2., 4., 6. un 8. dzīves nedēļā, un pēc tam: reizi mēnesī, līdz sasniegts sešu mēnešu slieksnis;

  • Pieauguši kaķi un suņi: kad mājdzīvnieks ir vismaz sešus mēnešus vecs, attārpošana lielākoties jāveic divas reizes gadā. Ja suns vai kaķis lielāko dienas daļu pavada ārpus telpām, kā arī ir ļoti zinātkārs (lasi – mēdz apostīt un pagaršot visu iespējamo), pretparazītu līdzekļi jālieto nedaudz biežāk, proti, trīs reizes gadā jeb ik pēc četriem mēnešiem. 

  • Iekštelpu kaķi: arī kaķiem, kas dzīvo iekštelpās regulāri jāveic attārpošana, jo parazītu oliņas ar apaviem mājās var pārnest gan saimnieks, gan citi ģimenes locekļi. Istabas kaķiem attārpošanu profilaktiski vēlams veikt 2 reizes gadā. 

  • Grūsnas un laktējošas kaķenes un kuces: ieteicams attārpot gan pirms pārošanas, gan pēc dzemdībām, savukārt zīdīšanas laikā – ik pēc pāris nedēļām, lai samazinātu risku parazītus nodot pēcnācējiem;

  • Jauns mājdzīvnieks: ja gaidāms ģimenes papildinājums, proti – jauns mājdzīvnieks, to uzreiz ieteicams attārpot (protams, ja vien iepriekšējais saimnieks vai patversme to jau nav paveikusi).

Ja saimnieks vēlas būt pavisam drošs, par to, vai dzīvnieks nav inficējies ar parazītiem, veterinārajās klīnikās ir iespējams veikt speciālas analīzes. 

Bilde ar raibu kaķi un saimnieku.

Kā pareizi un efektīvi veikt attārpošanu savam mīlulim? 

Lai attārpošana būtu efektīva, ir ļoti svarīgi to veikt ne tikai ievērojot ražotāja norādīto attārpošanas grafiku, bet arī visas ražotāja noteiktās vadlīnijas. Pirmkārt, jāizvēlas dzīvniekam piemērota zāļu deva – tā kā pretparazītu līdzekļi ir ļoti dažādi, šis aspekts ir atkarīgs no konkrētā līdzekļa. Par nepieciešamo dozu iespējams atrast informāciju gan uz zāļu iepakojuma, gan konsultējoties ar vetaptiekas farmaceitiem vai veterinārārstu. 

Attārpošanai parasti tiek lietotas pretparazītu tabletes, kas dzīvniekam jānorij. Pieejamas arī tādas attārpošanas tabletes, kurām ir pievienotas dzīvniekam patīkamas garšas, līdz ar to dzīvnieks, visticamāk, pats labprāt šādu tableti notiesās. Taču vieglāku šo uzdevumu var padarīt arī zāļu iemaisīšana ēdienā, taču tad saimniekam jāpārliecinās par to, vai mīlulis ir apēdis visu barības porciju.

 

Svarīgi! 

  • Lielākā daļa attārpošanas līdzekļi paredzēti atkārtotai lietošanai, nākošo devu dzīvniekam dodot pēc aptuveni 10–15 dienām (pēc ražotāja norādījumiem), un ir ļoti svarīgi šo laika intervālu precīzi ievērot. Kāpēc tā? Pretparazītu līdzekļu sastāvā esošās aktīvās vielas iznīcina tārpus, nevis parazītu oliņas, līdz ar to pēc pāris nedēļām dzīvnieka organismā var sākt saimniekot jau nākamā parazītu kolonija.

  • Attārpošana jāveic visiem mājdzīvniekiem vienlaikus, ja tādi ir vairāki. Turklāt arī saimniekam un pārējiem ģimenes locekļiem (it īpaši maziem bērniem), iepriekš konsultējoties ar ģimenes ārstu, aptuveni 2 reizes gadā vēlams profilaktiski lietot cilvēkiem paredzētās attārpošanas tabletes. 

  • Dažu dienu laikā pēc attārpošanas, jācenšas uzreiz savākt visas dzīvnieku fekālijas, jo no tām iespējams atkārtota inficēšanās. 

  • Vienlaikus ar attārpošanu, jāveic arī mājdzīvnieku atblusošana (izmantojot skaustā pilināmos pretblusu līdzekļus, pretblusu šampūnu un nereti arī speciālos pretblusu aerosolus), jo blusas var pārnēsāt arī lenteņus. Taču, lai vienlaicīgi veiktu gan attārpošanu, gan atblusošanu, obligāti nepieciešama vetārsta konsultācija, jo daļu attārpošanas līdzekļus nedrīkst lietoti vienlaicīgi ar konkrētiem pretblusu līdzekļiem. 

 

Atblusošanas opcijas? Daudz un dažādas! 

Pretblusu un pretērču kakla siksnas ir viens no ērtākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā savu mīluli ilgstoši pasargāt no blusām un ērcēm. Turklāt daļa pretparazītu kakla siksnas iedarbojas arī uz dūrējutīm, kā arī tām piemīt netieša repelenta jeb kukaiņu atbaidoša iedarbība. Šāda tipa kakla siksnās ir iestrādātas aktīvās vielas, kas pēc kakla siksnas uzlikšanas, vienmērīgi izdalās un pārklāj dzīvnieka ādu un apmatojumu. 

Pretparazītu kakla siksnā iestrādātās aktīvās vielas ne tikai atbaida ērces, blusas un/vai citus parazītus, bet arī tos nogalina pēc tam, kad parazīts dzīvniekam iekodis. Pretparazītu kakla siksnu lielākā priekšrocība ir salīdzinoši ilgstošais iedarbības laiks. Atkarībā no siksnas veida, tās nodrošina profilaktisku aizsardzību pret ektoparazītiem sākot no pāris mēnešiem, līdz pat pusgadam un ilgāk. Tas krietni atvieglo saimnieka rūpes par savu mīluli, un mazina diskomfortu, ko dzīvniekam var radīt citu pretparazītu līdzekļu regulāra lietošana. 

 

  • Suņu un kaķu saimnieki īpaši iecienījuši Foresto pretērču un pretblusu kakla siksnas, kas nodrošina līdz pat 8 mēnešiem ilgu, nepārtrauktu mājdzīvnieku aizsardzību pret blusām un ērcēm visās to stadijās (arī blusu un ērču kūniņām un ērču nimfām), kā arī ārstē no dūrējutu invāzijas. 

 

Tad, ja dzīvnieks jau ir inficējies, pirms pretērču siksnas uzlikšanas, mīlulis jāatbluso ar tam paredzētajiem līdzekļiem, savukārt ērces rūpīgi jānolasa. 

 

Kad jālieto pretblusu aerosoli? 

Pretblusu aerosoli ir pavisam atšķirīgs risinājums, jo tie tiek izmantoti, lai no blusām atbrīvotu, piemēram, mēbeles, kaķu māju, nagu asināmo, mīluļa gultu u. c. Kāpēc tas nepieciešams? Jo lielākā daļa pretblusu līdzekļi kaķiem un suņiem nodrošina aizsardzību tikai pret pieaugušām blusām, bet ne blusu oliņām un kāpuriem, kuri ar aci nav saskatāmi, taču blusu invāzijas gadījumā, lielā skaitā atrodami visā mājoklī, īpaši vietās, kur mājdzīvnieks uzturas visbiežāk. 

Ar pretblusu aerosola palīdzību iespējams atbrīvoties arī no parazītu kāpuriem un oliņām, taču pirms aerosola lietošanas, rūpīgi jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju!

Svarīgi atcerēties, ka mēreni siltas ziemas un ilgstoši mitrs starpsezonu periods īpaši veicina parazītu izplatību. Šādos klimatiskajos apstākļos parazīti jūtas īpaši labi, turklāt parazīti mostas jau tiklīdz nokusis sniegs, un vidējā gaisa temperatūra sasniedz 2 °C – 3 °C. Tāpat mēreni siltas un mitras ziemas veicina arī to, ka vasaras mēnešos tiek prognozēta daudz intensīvāka parazītu izplatība. Tieši tāpēc pretparazītu līdzekļus veterinārārsti iesaka sākt izmantot jau no februāra beigām vai marta sākuma. 

 

Pasargā savu mīluli no parazītiem, kopā arī Dino Zoo! 

Dino Zoo veikalos visā Latvijā un dinozoo.lv e-veikalā pieejams plašs pretparazītu līdzekļu klāsts: 

  • Frontline Combo: pretblusu un pretērču pilieni suņiem un kaķiem: uz ādas pilināms šķīdums, kas paredzēts blusu invāzijas un jauktas blusu un ērču un/vai utu invāzijas ārstēšanai un kontrolei, kas ilgst 8 nedēļas, ērču iznīcināšanai un jaunas ērču invāzijas kontrolei, kas ilgst līdz 4 nedēļām, utu iznīcināšanai. Pieejamas vairākas līdzekļa formas: kaķiem, XL šķirņu suņiem, lieliem suņiem, vidējiem un maziem suņiem. 

  • Advantix: pretparazītu pilieni suņiem, kas saglabā efektivitāti līdz 5 nedēļām. Līdzekli lieto blusu invāzijas ārstēšanai un profilaksei, ērču profilaksei, kā arī kā repelentu pret odiem, staļļa mušām, smilšu mušām u. c. Pieejamas 5 līdzekļa formas, atkarībā no suņa svara, sākot no mini suņu šķirnēm līdz 4 kg, līdz lielo suņu šķirnēm ar svaru no 40–60 kg. 

  • Drontal prettārpu zāles: 4 zāļu formas – lieliem suņiem, maziem suņiem, kaķiem un kucēniem. Zāles paredzētas cērmju, āķtārpu, matgalvju, lenteņu invāzijas ārstēšanai un profilaksei. Tabletes ir aromatizētas un veiktajos pētījumos vairums suņu (88 %) tās apēda brīvprātīgi. Tabletes suņiem un kaķiem vai suspensiju kucēniem var dot tieši mutē vai iemaisot barībā, pārliecinoties, ka dzīvnieks to ir apēdis. 

  • Caniverm prettārpu tabletes: atkarībā no dzīvnieka svara un vecuma, tabletes piemērotas gan kucēniem, gan kaķēniem, gan pieaugušiem mājdzīvniekiem, kā arī mājdzīvniekiem grūsnības un laktācijas periodā. Paredzētas cērmju, āķtārpu, matgalvju un lenteņu invāzijas ārstēšanai un profilaksei. 

  • Flubenol attārpošanas pasta: cērmju, lenteņu, āķtārpu un matgalvju invāzijas ārstēšanai kaķiem un suņiem. Ērti lietojams līdzeklis, jo pastu var ievadīt tieši mājdzīvniekam mutē vai iemaisot barībā. 

 

Ienāc dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā, un pasargā sevi un savu mīluli jau laikus! 

 

Saturs atjaunots 04.2024.

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Labdien! Man ir kaķis, kurš ir 5 gadus jauns un visu dzīvi ēdis sauso kaķu barību un kaķiem domātos konservus. Vai viņam drīkst reizēm iedot jēlu gaļu, sirdis, jēlu paipalas olu? Ieviest pāris reizes nedēļā svaigēšanu? Un kāda dzīvnieka vai putna gaļu labāk izvēlēties? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja protams drílst un vajag ja kaķis ēd jēlu gaļu. Labāk ir dod tītara un lielloppa gaļu.

kaķim smaka no mutes

Sveiki,man ir iegadats meinkuns no audzetavas,5 menesi meitene,vinai parsvara ir visu laiku atverta mute vala, un no mutes nak sausmiga smaka,kas tas varetu but?ediens nav mainits tads pats ka no audzetavas, Ed vina labi,smaganas un zobi izskatas labi,

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

iespējams kaķim mainās zobi un tādēļ smaka ir nedaudz intensīvāka. Jebkurā gadījumā dzīvnieku būtu labāk atrādīt veterinārārstam.

 

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Labdien.Mēs ģimenē izlēmām dot mājas kaķēnam runcītim no patvetsmes,bet vēlamies paņemt vēl vienu kaķēnu arī runcīti,ļoti sirdī iekrita,bet ir raizes vai augot kopā nebūs problēma ar tetetorijas dalīšanu,mums ir liela lauku māja.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Ar bezšķirnes kaķiem ir tā, ka nevar prognozēt šķirnei raksturīgu raksturu un tapēc ir grūti prognozēt kaķu kopdzīves reakciju. Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un ir vienpatis, bet protams ir izņēmumi, kā meinkūni un citas aborigēnās šķirnes, kas var dzīvot vairāki kopā un būs draudzīgi

kaķim pampst lūpa

Labvakar! Skotu kaķenīte, šobrīd 10mēneši. Ik pēc ~ 2 mēneši mūs nomoka problēma, kas visu laiku atkārtojas. Braucam pie vetārstiem, ielaiž šprici, pāriet. Paiet 1,5-2mēn, atkal viss no jauna. Trauki nomainīti, barība mainīta, nekas nepalīdz. Pampst apakšlūpa, līdz ar to noiet nedaudz arī spalviņa, foto pievienošu. Ēd labi, ir aktīva, taču nevaram tikt galā ar šo. Pie kā vērsties tālāk? Nav problēma vest pie ārsta ik pēc 2 mēneši, taču cik prātīgi ir patstāvīgi laist iekšā zāles? Esam bezspēcīgi :( Paldies!

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

šādā situācijā mēs ieteiktu pakonsultēties ar dermatologu.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju  Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Labdien! Vēstule būs diezgan gara, jo es vēlos situāciju aprakstīt iespējami konkrētāk. Es dzīvoju laukos. 2021. Gada decembrī mums pieklīda Svītruseja ( kaķene par kuru es vēlos uzdot jautājumu.) Viņai tecēja acis, viņa nebija pilnīgi vesela. Kad viņai piedzima kaķēni, pēc kāda laika aizvedām pie veterinārārsta, lai sterelizētu. Veterinārārsts teica, kā sākumā viņa jāizārstē, tad varēs sterelizēt. Devām zāles, palīdzēja un veterinārārsts deva zaļo gaismu. ( Tobrīd viņai bija apmēram ( 2-3 gadi). Aprīļa beigās, maijā sākumā viņai sāka pastiprināti krist ārā spalva. Sākumā nepievērsu tam uzmanību, domāju, kā nāk nost ziemas spalva. Bet spalva lielos daudzumos krīt ārā vēl jo projām. Vienkārši dažas reizes noglaudot muguru spalvas pa gaisu. Kārtīgi izķemmēju, bija ļoti daudz spalvu. Tagad tik daudz neķemmējas spalva ārā, bet noglaudot tik un tā spalva ļoti krīt ārā. Acis viņai arī sākušas vairāk tecēt, vairāk kā iepriekš. Svītruseja dzīvo gan ārā, gan iekšā. Viņa medī un ēd peles. Tāpēc mans jautājums ir šāds. : Kāds varētu būt iemesls tam, kā Svītrusejai tik ļoti krīt ārā spalva? Ko pret to var darīt? Viņa ir attārpota un atblusota ar kompleksajiem pilieniem. Es nevaru garantēt, kā viņai nav blusu vai tārpu, jo kā jau es minēju, viņa uzturās ārā un ēd peles. Es gan nedomāju, kā viņai varētu būt blusas vai tārpi. Jau iepriekš liels paldies par Jūsu veltīto laiku, par to, kā izlasījāt manu garo vēstuli, un protams liels paldies par atbildi!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Spalva var kaķim krist pastiprināti visu laiku un tas nav nekas traks. Ja kaķis dzīvotu tikai ārā visos gadalaikos, tad būtu sezonālā spalvas maiņa, bet ja kaķis dzīvo iekšā gan ārā tad tiek traucēta sezonalitātes spalvas krišana. Var padot arī vitamīnus kas ir domāti spalvai un ādai vai ir speciāli pilieni skaustā pilināmi kas uzlabo spalvas kvalitāti.

Labdien. Runčuks pēc kastrācijas ir kļuvis nežēlīgs pret savu māsu. Itkā grib rotaļāties bet rotaļu laikā nežēlīgi un neatlaidīgi kož viņai mugurā. Ko var darīt lai to novērstu?

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Ja runcis ir kastrēts nesen tad var vēl mrēģināt pārot kaķeni tapēc nepieciešams lielāks laiks lai viņš nomierinātos.

kaķa sterilizācija

Какая общая стоимость стерилизации кошки с наркозом и всем что нужно для этой процедуры? кошке 9 месяцев

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

kaķa sterilizācijas cena ir 90 eur. Lai pieteiktos uz procedūru lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu, Dino Zoo klīnika

Paņēmām lauku kaķēnu, vecumu īsti nezinām, ir zobi, actiņas vaļā, pati ēd un dzer, ir aktīva. Sazinoties ar veterinārārstu, mums ieteica uz konsultāciju nākt pēc nedēļas, lai kaķēns pierod, lika barot ar mātas aizstājējpiena maisījumu + mitru sauso barību. Jau otro dienu kaķēnam caureja un nelieli asins izdalījumi, ūdeni dodam un tas ir pieejams visu laiku. No kā varētu būt caureja? Varbūt pārāk daudz piena? Citreiz kaķēns mēdz apēst gan barību, gan arī pa virsu uzdzert pienu. Kā novērst caureju? Paldies :)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! 
par cik kaķēns ir paņemts no ielas tas nevar zināt viņa veselības stāvokli un iespējamos iemantotos vīrusus no vecākiem, tādēļ būtu vēlams apmeklēt vēlreiz veterinārārstu lai novērstu caureju un iespējams utaisītu analīzes uz vīrusu slimībām un tad jau izdarīt secinājumu kāda ārstēšana ir nepieciešama.

Abesīnijas kaķi

Sveiki! Audzinu 8 mēn vecu Abesīnieti, runci. Pirms pāris dienām tika kastrēts. Ik pa laikam ejam ārā pie pavadiņas. Kaķēns kā kaķēns, taču nepārspīlējot viņš visu laiku ņaud, pat ne tā, ka prasītu kaut ko, bet staigā apkārt un bļauj. Ūdens svaigs ir pieejams, ēdiens arī(taču ne par ko neēd sauso barību), ar viņu spēlējos, taču viņam ātri zūd interese. Vai ir kādi ieteikumi kā risināt ņaudēšanas problēmu(veselības problēmas nav konstatētas)? Vai varbūt ir opcija konsultācija ar felinologu dzīvē kopā ar kaķēnu? Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Abesīnijas kaķi tāpat kā siāmas, sfinksi un orientālie kaķi ir ļoti temperamentīgas šķirnes kas vēlas komunikāciju un tādā veidā mēģina komunicēc vai izteikt savu ikdienas garastāvokli un tad ir normāli šīm šķirnēm!

Kaķa veselība

Здравствуйте. Моей кошке около полутора года. У кошки был сильный испуг. И мне кажется у неё заметны сбои в поведении - гиперестезия. У вас есть специалисты, которые могут помочь в этом вопросе? (Спазмы спины, частое вылизывание, гиперактивность)

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien, Nepieciešams apmeklēt veterinārārstu, Mūsu klīnikā varat konsultēties!