Atpakaļ

Kā pasargāt mājas mīluli no parazītiem?

Šajā rakstā esam apkopojuši informāciju par to, kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulis ir inficējies ar parazītiem, kā droši un pareizi veikt attārpošanu, kādi pretparazītu līdzekļi ir pieejami dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos un veterinārajās aptiekās visā Latvijā, un kādos gadījumos tomēr vēlams  sazināties ar veterinārārstu! 

Parazīti mājdzīvniekiem: kā pamanīt, kā ārstēt un kad satraukties

Mājdzīvnieku mīļotājiem rūpes par sava mīluļa veselību ir prioritāte. Diemžēl, viens no lielākajiem draudiem mājdzīvnieku labsajūtai ir parazīti, kas līdz ar siltajiem saules stariem, īpaši strauji  sarosās jau agrā pavasarī. Gan ārējie jeb ektoparazīti, gan iekšējie jeb endoparazīti var ievērojami apgrūtināt dzīvi un apdraudēt veselību ne tikai mūsu četrkājainajiem draugiem, bet arī mums – cilvēkiem. 

 

Tāpēc šajā rakstā esam apkopojuši informāciju par to, kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulis ir inficējies ar parazītiem, kā droši un pareizi veikt attārpošanu, kādi pretparazītu līdzekļi ir pieejami dinozoo.lv un Dino Zoo veikalos un veterinārajās aptiekās visā Latvijā, un kādos gadījumos tomēr vēlams  sazināties ar veterinārārstu! 

 

Dažādi parazīti, dažādi ārstēšanas līdzekļi 

Mājdzīvnieku aizsardzībai un ārstēšanai parazītu invāzijas gadījumā, nepieciešams pielāgot parazītu veidam atbilstošus pretparazītu līdzekļus. Mājdzīvnieku parazītus iedala divās lielās grupās: 

  • Iekšējie jeb endoparazīti ir parazīti, kas mājo mājdzīvnieka iekšējos orgānos. Visbiežāk mājdzīvniekiem tiek konstatēti lenteņi, āķtārpi un apaļtārpi. Savukārt spaļi ir tikai cilvēkiem raksturīgi parazīti. 

  • Savukārt ārējie parazīti jeb ektoparazīti mājo uz mājdzīvnieka ādas vai apmatojumā. Visbiežāk mājdzīvniekiem sastopamie ektoparazīti ir blusas, ērces, utis un kašķa ērces. Taču svarīgi atcerēties, ka piemēram, blusu lenteņu starpsaimnieki ir blusas, tāpēc gan dzīvnieks, gan retos gadījumos arī cilvēks, ar šiem lenteņiem var inficēties, apēdot blusu lenteņa oliņu pārnēsājošu parazītu. 

Ilgstoši neārstēta parazītu invāzija smagi kaitē dzīvnieka veselībai, negatīvi ietekmējot gan iekšējo orgānu veselību un normālas funkcijas, gan imūnsistēmas darbību. Parazīti var izraisīt nopietnas ādas problēmas, sākot no ādas apsārtuma un niezes, līdz nopietnam iekaisumam un infekcijai, apmatojuma zudumu un strauju svara zudumu, vemšanu, caureju, apetītes trūkumu, un smagos gadījumos – pat dzīvnieka nāvi. 

No ārējiem parazītiem savu mīluli iespējams pasargāt profilaktiski, lietojot pretparazītu kakla siksnas, savukārt inficēšanās gadījumā jālieto pretblusu šampūni vai skaustā pilināmi līdzekļi. Taču no iekšējiem parazītiem nav iespējama ilgstoša aizsardzība, tāpēc no inficēšanās ar endoparazītiem pasargās tikai regulāra un pareizi veikta attārpošana. 

Attārpošanas zāles mājdzīvniekam jāpielāgo, izvērtējot tādus faktorus, kā dzīvnieka sugu, svaru, vecumu un veselības stāvokli. Ja saimnieks nav pārliecināts par to, kādus pretparazītu līdzekļus savam mīlulim iegādāties, gan veterinārārsts, gan zinošs zoo veikala vai veterinārās aptiekas konsultants ieteiks dzīvniekam atbilstošāko pretparazītu līdzekli un pareizu devu. 

 

  • Mājdzīvniekiem nekādā gadījumā NEDRĪKST dot cilvēkiem paredzētās attārpošanas zāles, jo tās var nodarīt lielu kaitējumu dzīvnieka veselībai! 

Bilde ar baltu suns, kas skrien pa zaļu zāli.

Kādas pazīmes var liecināt, ka mīlulim ir parazīti? 

Par endoparazītiem jeb iekšējiem parazītiem var liecināt sekojošas pazīmes: 

  • pēkšņas caurejas un vemšanas epizodes, kas nepāriet un regulāri atkārtojas; 

  • straujš svara zudums, apetītes zudums; 

  • fekālijās redzamas asinis vai tārpi, plašas invāzijas gadījumā tārpi redzami arī ap dzīvnieka anālo atveri; 

  • uzpūties vēders, apātija; 

  • pēkšņi pasliktinās dzīvnieka kažoka stāvoklis – tas kļūst sauss, raupjš, nespodrs. 

 

Savukārt par ektoparazītiem jeb ārējiem parazītiem var liecināt: 

  • blusas un ērces ir viegli pamanāmas, un vislabāk saskatāmas uz dzīvnieka ādas, īpaši ap kaklu, ausīm, uz vēdera; 

  • parazīti izraisa izteiktu niezi, tāpēc dzīvnieks pastiprināti kasās, laiza kažoku; 

  • dzīvniekam var izkrist apspalvojums un parādīties kaili ādas laukumi;

  • parādās ādas apsārtums, var attīstīties ādas iekaisums, iekaisušas brūces. 

 

Ja inficēšanās ar parazītiem dzīvniekam tiek konstatēta savlaicīgi un laikus tiek uzsākta ārstēšana, parazīti būtisku kaitējumu dzīvnieka veselībai nenodara. Taču ilgstošas invāzijas gadījumā, ar laiku var attīstīties smagas veselības problēmas, kas var prasīt ilgstošu ārstēšanu un regulāras vizītes pie veterinārārsta. 

  • Ar steigu pie vetārsta jāvēršas ilgstošas, intensīvas caurejas un vemšanas gadījumā, ja dzīvnieks kļūst apātisks, mazkustīgs, strauji zaudē svaru un vairākas dienas atsakās no ēdiena. 

Bilde ar ērci un baltu suni fonā.

Viss, kas jāzina par attārpošanu

Vienu no lielākajām skādēm mājdzīvnieka veselībai var nodarīt cērmes un lenteņi, turklāt, ja profilaktiski netiek lietoti pretparazītu līdzekļi ne tikai mājdzīvniekiem, bet arī pašam saimniekam un pārējiem ģimenes locekļiem, šos parazītus no kaķa vai suņa itin viegli var iegūt arī cilvēki. Tāpēc, lai izvairītos no parazītu izplatības, ir svarīgi ievērot regulāru un precīzu mājdzīvnieku attārpošanas grafiku: 

  • Kucēni un kaķēni: gan kaķēnus, gan kucēnus attārpo pēc šāda grafika: 2., 4., 6. un 8. dzīves nedēļā, un pēc tam: reizi mēnesī, līdz sasniegts sešu mēnešu slieksnis;

  • Pieauguši kaķi un suņi: kad mājdzīvnieks ir vismaz sešus mēnešus vecs, attārpošana lielākoties jāveic divas reizes gadā. Ja suns vai kaķis lielāko dienas daļu pavada ārpus telpām, kā arī ir ļoti zinātkārs (lasi – mēdz apostīt un pagaršot visu iespējamo), pretparazītu līdzekļi jālieto nedaudz biežāk, proti, trīs reizes gadā jeb ik pēc četriem mēnešiem. 

  • Iekštelpu kaķi: arī kaķiem, kas dzīvo iekštelpās regulāri jāveic attārpošana, jo parazītu oliņas ar apaviem mājās var pārnest gan saimnieks, gan citi ģimenes locekļi. Istabas kaķiem attārpošanu profilaktiski vēlams veikt 2 reizes gadā. 

  • Grūsnas un laktējošas kaķenes un kuces: ieteicams attārpot gan pirms pārošanas, gan pēc dzemdībām, savukārt zīdīšanas laikā – ik pēc pāris nedēļām, lai samazinātu risku parazītus nodot pēcnācējiem;

  • Jauns mājdzīvnieks: ja gaidāms ģimenes papildinājums, proti – jauns mājdzīvnieks, to uzreiz ieteicams attārpot (protams, ja vien iepriekšējais saimnieks vai patversme to jau nav paveikusi).

Ja saimnieks vēlas būt pavisam drošs, par to, vai dzīvnieks nav inficējies ar parazītiem, veterinārajās klīnikās ir iespējams veikt speciālas analīzes. 

Bilde ar raibu kaķi un saimnieku.

Kā pareizi un efektīvi veikt attārpošanu savam mīlulim? 

Lai attārpošana būtu efektīva, ir ļoti svarīgi to veikt ne tikai ievērojot ražotāja norādīto attārpošanas grafiku, bet arī visas ražotāja noteiktās vadlīnijas. Pirmkārt, jāizvēlas dzīvniekam piemērota zāļu deva – tā kā pretparazītu līdzekļi ir ļoti dažādi, šis aspekts ir atkarīgs no konkrētā līdzekļa. Par nepieciešamo dozu iespējams atrast informāciju gan uz zāļu iepakojuma, gan konsultējoties ar vetaptiekas farmaceitiem vai veterinārārstu. 

Attārpošanai parasti tiek lietotas pretparazītu tabletes, kas dzīvniekam jānorij. Pieejamas arī tādas attārpošanas tabletes, kurām ir pievienotas dzīvniekam patīkamas garšas, līdz ar to dzīvnieks, visticamāk, pats labprāt šādu tableti notiesās. Taču vieglāku šo uzdevumu var padarīt arī zāļu iemaisīšana ēdienā, taču tad saimniekam jāpārliecinās par to, vai mīlulis ir apēdis visu barības porciju.

 

Svarīgi! 

  • Lielākā daļa attārpošanas līdzekļi paredzēti atkārtotai lietošanai, nākošo devu dzīvniekam dodot pēc aptuveni 10–15 dienām (pēc ražotāja norādījumiem), un ir ļoti svarīgi šo laika intervālu precīzi ievērot. Kāpēc tā? Pretparazītu līdzekļu sastāvā esošās aktīvās vielas iznīcina tārpus, nevis parazītu oliņas, līdz ar to pēc pāris nedēļām dzīvnieka organismā var sākt saimniekot jau nākamā parazītu kolonija.

  • Attārpošana jāveic visiem mājdzīvniekiem vienlaikus, ja tādi ir vairāki. Turklāt arī saimniekam un pārējiem ģimenes locekļiem (it īpaši maziem bērniem), iepriekš konsultējoties ar ģimenes ārstu, aptuveni 2 reizes gadā vēlams profilaktiski lietot cilvēkiem paredzētās attārpošanas tabletes. 

  • Dažu dienu laikā pēc attārpošanas, jācenšas uzreiz savākt visas dzīvnieku fekālijas, jo no tām iespējams atkārtota inficēšanās. 

  • Vienlaikus ar attārpošanu, jāveic arī mājdzīvnieku atblusošana (izmantojot skaustā pilināmos pretblusu līdzekļus, pretblusu šampūnu un nereti arī speciālos pretblusu aerosolus), jo blusas var pārnēsāt arī lenteņus. Taču, lai vienlaicīgi veiktu gan attārpošanu, gan atblusošanu, obligāti nepieciešama vetārsta konsultācija, jo daļu attārpošanas līdzekļus nedrīkst lietoti vienlaicīgi ar konkrētiem pretblusu līdzekļiem. 

 

Atblusošanas opcijas? Daudz un dažādas! 

Pretblusu un pretērču kakla siksnas ir viens no ērtākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā savu mīluli ilgstoši pasargāt no blusām un ērcēm. Turklāt daļa pretparazītu kakla siksnas iedarbojas arī uz dūrējutīm, kā arī tām piemīt netieša repelenta jeb kukaiņu atbaidoša iedarbība. Šāda tipa kakla siksnās ir iestrādātas aktīvās vielas, kas pēc kakla siksnas uzlikšanas, vienmērīgi izdalās un pārklāj dzīvnieka ādu un apmatojumu. 

Pretparazītu kakla siksnā iestrādātās aktīvās vielas ne tikai atbaida ērces, blusas un/vai citus parazītus, bet arī tos nogalina pēc tam, kad parazīts dzīvniekam iekodis. Pretparazītu kakla siksnu lielākā priekšrocība ir salīdzinoši ilgstošais iedarbības laiks. Atkarībā no siksnas veida, tās nodrošina profilaktisku aizsardzību pret ektoparazītiem sākot no pāris mēnešiem, līdz pat pusgadam un ilgāk. Tas krietni atvieglo saimnieka rūpes par savu mīluli, un mazina diskomfortu, ko dzīvniekam var radīt citu pretparazītu līdzekļu regulāra lietošana. 

 

  • Suņu un kaķu saimnieki īpaši iecienījuši Foresto pretērču un pretblusu kakla siksnas, kas nodrošina līdz pat 8 mēnešiem ilgu, nepārtrauktu mājdzīvnieku aizsardzību pret blusām un ērcēm visās to stadijās (arī blusu un ērču kūniņām un ērču nimfām), kā arī ārstē no dūrējutu invāzijas. 

 

Tad, ja dzīvnieks jau ir inficējies, pirms pretērču siksnas uzlikšanas, mīlulis jāatbluso ar tam paredzētajiem līdzekļiem, savukārt ērces rūpīgi jānolasa. 

 

Kad jālieto pretblusu aerosoli? 

Pretblusu aerosoli ir pavisam atšķirīgs risinājums, jo tie tiek izmantoti, lai no blusām atbrīvotu, piemēram, mēbeles, kaķu māju, nagu asināmo, mīluļa gultu u. c. Kāpēc tas nepieciešams? Jo lielākā daļa pretblusu līdzekļi kaķiem un suņiem nodrošina aizsardzību tikai pret pieaugušām blusām, bet ne blusu oliņām un kāpuriem, kuri ar aci nav saskatāmi, taču blusu invāzijas gadījumā, lielā skaitā atrodami visā mājoklī, īpaši vietās, kur mājdzīvnieks uzturas visbiežāk. 

Ar pretblusu aerosola palīdzību iespējams atbrīvoties arī no parazītu kāpuriem un oliņām, taču pirms aerosola lietošanas, rūpīgi jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju!

Svarīgi atcerēties, ka mēreni siltas ziemas un ilgstoši mitrs starpsezonu periods īpaši veicina parazītu izplatību. Šādos klimatiskajos apstākļos parazīti jūtas īpaši labi, turklāt parazīti mostas jau tiklīdz nokusis sniegs, un vidējā gaisa temperatūra sasniedz 2 °C – 3 °C. Tāpat mēreni siltas un mitras ziemas veicina arī to, ka vasaras mēnešos tiek prognozēta daudz intensīvāka parazītu izplatība. Tieši tāpēc pretparazītu līdzekļus veterinārārsti iesaka sākt izmantot jau no februāra beigām vai marta sākuma. 

 

Pasargā savu mīluli no parazītiem, kopā arī Dino Zoo! 

Dino Zoo veikalos visā Latvijā un dinozoo.lv e-veikalā pieejams plašs pretparazītu līdzekļu klāsts: 

  • Frontline Combo: pretblusu un pretērču pilieni suņiem un kaķiem: uz ādas pilināms šķīdums, kas paredzēts blusu invāzijas un jauktas blusu un ērču un/vai utu invāzijas ārstēšanai un kontrolei, kas ilgst 8 nedēļas, ērču iznīcināšanai un jaunas ērču invāzijas kontrolei, kas ilgst līdz 4 nedēļām, utu iznīcināšanai. Pieejamas vairākas līdzekļa formas: kaķiem, XL šķirņu suņiem, lieliem suņiem, vidējiem un maziem suņiem. 

  • Advantix: pretparazītu pilieni suņiem, kas saglabā efektivitāti līdz 5 nedēļām. Līdzekli lieto blusu invāzijas ārstēšanai un profilaksei, ērču profilaksei, kā arī kā repelentu pret odiem, staļļa mušām, smilšu mušām u. c. Pieejamas 5 līdzekļa formas, atkarībā no suņa svara, sākot no mini suņu šķirnēm līdz 4 kg, līdz lielo suņu šķirnēm ar svaru no 40–60 kg. 

  • Drontal prettārpu zāles: 4 zāļu formas – lieliem suņiem, maziem suņiem, kaķiem un kucēniem. Zāles paredzētas cērmju, āķtārpu, matgalvju, lenteņu invāzijas ārstēšanai un profilaksei. Tabletes ir aromatizētas un veiktajos pētījumos vairums suņu (88 %) tās apēda brīvprātīgi. Tabletes suņiem un kaķiem vai suspensiju kucēniem var dot tieši mutē vai iemaisot barībā, pārliecinoties, ka dzīvnieks to ir apēdis. 

  • Caniverm prettārpu tabletes: atkarībā no dzīvnieka svara un vecuma, tabletes piemērotas gan kucēniem, gan kaķēniem, gan pieaugušiem mājdzīvniekiem, kā arī mājdzīvniekiem grūsnības un laktācijas periodā. Paredzētas cērmju, āķtārpu, matgalvju un lenteņu invāzijas ārstēšanai un profilaksei. 

  • Flubenol attārpošanas pasta: cērmju, lenteņu, āķtārpu un matgalvju invāzijas ārstēšanai kaķiem un suņiem. Ērti lietojams līdzeklis, jo pastu var ievadīt tieši mājdzīvniekam mutē vai iemaisot barībā. 

 

Ienāc dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā, un pasargā sevi un savu mīluli jau laikus! 

 

Saturs atjaunots 04.2024.

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Labdien! Pēkšņi pazudušas spalvas!Vakar bija viss vietā! Vieta ir gluda, bez ievainojumiem. Kaķim ,runcim, maijā būs gads, kastrēts. Nav novēroti blaugznu līdzīgi veidojumi. Pēdējās nedeļas sākām dot kaķu barību paredzētu kaķiem no gada vecuma.Ir dota svaiga cūkgaļas akna un niere. 2 nedēļas staigā ar pretblusu, ērču siksniņu, bet spalvas tur turas vietā.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! 
Bez dzīvnieka apskates nevar novērtēt spalvas un ādas stāvokli!, pēc pievienotās bildes vairāk izskatās pēc kailēdes kas ir ļoti lipīga arī cilvēkiem un šajā gadijumā noteikti būtu jādodas uz vizīti pie veterinārārsta.

Kaķis nekopj savu kažoku

Sveiki Mums mājas ir kaķis, nu jau 7 mēneši. Viņš tika atrasts kūtī bez mammas, tika barots ar šprici. Viņš nav apguvis prasmi mazgāt savu kažoku, to nedara.. mājās ir vecāks kaķis, bet viņi nedzīvojas kopā, lai mazais kaut ko iemācītos. Vai ir kāda iespeja kā likt viņam kažoku mazgāt? Šobrīd x mēnesi lieku dušā, savādāk nekā, kaķis ir pūkains un spalva izskatās traki, ja netiek kopta.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Dzīvniekiem diemžēl nevar nekādi iemācīt kopt kažoku, jo tāpat kā cilvēkirm ir tīrīgāki un ne tik tīrīgi. Vienīgais ko varat, tas ir pašiem kopt kaķim kažoku vai ir iespēja kaķi vest uz kaķu frizētavu uz kažoka sakopšanu.

Labdien!Vēlos Jūsu padomu.Paņēmām kaķenīti(5m),no patversmes.Ļoti patīk,ka viņu glauda,murrā,glaužas klāt,tikai tad kad viņu ar viltu noķer,bet tā mūk zem gultas un pati klāt nenāk.Kā palīdzēt pārvarēt viņas nedrošību.Vai tas ar laiku pāries,kad sapratīs to ka neviens pāri nedara un tikai mīlē?Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Kaķēnam jaunajās mājās noteikti ir  nepieciešams laiks lai pierastu, bet iespējams pie vainas ir kaķēna raksturs, jo nav zināms, kāda izcelsme ir bijusi kaķēnam un nav zināms kādi ģenētiski bijuši vecāki un dzīvniekiem no patversmēs nekad nav prognozējams raksturs.

Baiļu agresija

Labdien! Man ir 10 mēnešus vecs runcis un jau kopš mazotnes ir “pielipis” tikai man. Kad esam divatā, kaķis ir mīlīgs, vienmēr nāk gulēt blakus/virsū, pat vaigu laiza, ļoti mīļš. Tomēr, kad nāk kāds ciemos, vai mēs braucam uz laukiem, kaķis paliek agresīvs. Šī agresija ir augusi spēcīgāka, kaķis neļaujās sev pieskarties, skrāpē, kož, rūc. Ļoti bieži agresija ir tieši uz manu pusi, dažreiz gan uz citiem cilvēkiem. Vispār nesaprotu kā ar to lai cīnās.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Sveiki! Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un viņam nepatīj jaunas vai svešas vietas, tāpat arī kaķim var nepatikt sveši cilvēki viņa teritorijā. Kaķi var kļūt agresīvi stresa situācijā un šim kaķim tas izpaužas kā baiļu agresija! Ja kāds nāk ciemos un kaķis sāk agresīvi uzvesties, tad ciemiņš var paņemt kādu no kaķu mantiņām un mēģināt paspēlēties ar kaķi, kas ļaus kaķim nedaudz pārslēgties uz rotaļu un mazināt stresu.

Kaķim iesnas

Labdien.Manam britu kaķim ir iesnas .Ļoti bieži apmeklējām vet.Ārstējam ar antibiotikām.Bet iesnas pēc neilga laika parādās atkal no jauna.Kaķim 10gadi.Ēd,dzer labi.Ja iesnas neārstē,tās sāk palikt strutainas un lipīgas.Vet ārsti saka nav ārstējamas.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

neredzot dzīvnieku un nezinot pilnu slimības vēsturi un veiktās analīzes, ir neiespējami sniegt padomus vai konsultēt. Lai noskaidrotu iesnu iemeslu, dzīvniekam ir nepieciešams veikt padziļinātu izmeklēšanu, analīzes.

Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo  klīnika

kaķa barošana

Labdien! Manam kaķītim ir 6 mēneši. Jau divus nedēļas nevar ēst konservantu un sausu. Kāpēc? Ēd vistas fileju.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

īsti nesapratām Jūsu jautājumu, taču kaķis izvēlas to, kas viņam garšo labāk, ja piedāvājums ir dažāds.

Kaķis var ēst arī vistas fileju, tikai barojot dzīvnieku ar dabīgo barību, būtu vēlams konsultēties ar veterinārārstu, kas specializējas dzīvnieku ēdināšanā, lai varētu sabalansēt dzīvniekam nepieciešamo barības daudzumu un piedevas.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

 

Zobu maiņa kaķiem

Cik ilgi var mainīties zobi Main Coon kakiem zobi?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Jūsu kaķim līdz sešu mēnešu vecumam jābūt pilnam 30 pieaugušo zobu komplektam. Tomēr dažiem var paiet pat deviņi mēneši, līdz visi zobi ir nomainījušies!

Urīnceļu problēmas kaķiem

Kaķenei pēc dzemdībām sākas urīns nesaturēšana un mazliet asinis,visu laiku laiza to vietu ,,kas tas varētu būt?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Šajā jautājumā jums veterinārārsts varēs palīdzēt tikai veicot izmeklējumus, tāpēc iesakām doties pie ārsta!

Nieze kaķēnam

Kaķēns 2 mēn.vecs ļoti kasās, bet blusas nemana,kas var būt par iemeslu?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Blusas iespējams arī nepamanīt, jo tās uz dzīvnieka tikai barojas, pārējais dzīves cikls notiek apkārtējā vidē, ja dzīvnieks ir vairāk jutīgs pret šī parazīta siekalām, tad tam pietiek arī ar pāris blusām, kas iekodušas. Sākumā kaķēns jāapstrādā pret blusām, ar medikamentiem ko var iegādāties veterinārājās aptiekās vai klīnikās, tikai tad var izslēgt to esamību! Tas noteikti būtu pirmais solis, pirms sākat meklēt citus ierosonātājus!

Astes kosmētiskais defekts

Labdien! Siāmas kaķītim (2 mēneši) ir lauztās astes sindroms (astes galiņš gredzentiņā). Kā tas ietekmē dzīvnieku un vai šis defekts ir labojums?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Ja tas kaķēnu pašu nesatrauc, viņš to nelaiza, negrauž, neizrāda diskomfortu, kad to aiztiek, tad tas ir vairāk kā kosmētisks defekts. Ja tomēr astes deformācija sāk satraukt un traucēt pašam kaķim, tad jādodās pie veterinārārsta un jāveic nepieciešamie izmeklējumi, un balstoties uz izmeklējumiem , jāizvēlas attiecīga ārstēšana.