Atpakaļ

Kā kopt kaķa kažoku?

Lai gan nereti dzirdams viedoklis, ka kaķus nav jāmazgā, jo tie lieliski spēj apkopt kažoku pašu spēkiem, patiesībā dzīvnieka regulāra mazgāšana ir teju obligāta. 

Lai gan grūmings nereti tiek asociēts ar suņu kopšanu, arī kaķa kažokam nepieciešams veltīt ne mazāk rūpju. Tiesa, pūkaino mājas mīluļu higiēnas jautājumos ir kāda būtiska atšķirība – no kaķa kažoka noskūšanas un cirpšanas iespēju robežās vajadzētu izvairīties, tā vietā pievēršot uzmanību pareizai ķemmēšanas un mazgāšanas tehnikai. Par to vairāk stāsta Ivo Obrumanis, Dino Zoo Frizētavas grūmeris ar specializāciju kaķu frizēšanā.

Taujāts par kaķu kažoka apcirpšanu vai pat noskūšanu, Ivo atzīst, ka ir šīs tendences pretinieks. “Visbiežāk dzīvnieku saimniekus, kuri to izvēlas darīt, vada nevis rūpes par mīluļa labsajūtu, bet raizes par mājokļa tīrību. Tomēr kaķi regulāri un pareizi ķemmējot, kā arī mazgājot, ikdienā nomestās spalvas daudzumu ir iespējams ievērojami samazināt. Tāpat tas būtiski novērš savēlumu veidošanos, ar ko nereti sastopas garspalvaino šķirņu kaķi. Ne velti daba kaķi ir izveidojusi tādu, kāds viņš ir. Tā nav paredzējusi spalvas noskūšanu, jo tā pilda dabīgu aizsargfunkciju pret ārējās vides faktoriem. Ziemā tā kaķi sargā no aukstuma, savukārt vasarā – no pārkaršanas. Tāpat spalva dzīvnieku sargā arī no sniega un lietus. Termoregulācijas kaķa organismā norit dabīgi, bet, tajā iejaucoties un kažoku pēkšņi noskujot, rodas apjukums. Pirmkārt, stresu izjūt pats dzīvnieks, nesaprotot, kāpēc tas pēkšņi jūtas vieglāks, otrkārt – asins plūsma organismā nu tiek regulēta citādi, cenšoties pielāgoties ārkārtas situācijai,” ar savām zināšanām dalās Ivo.

Krāšņa kažoka atslēga – pareiza ķemmēšana

Protams, ne vienmēr ir situācijas, kad kažoku var sakopt, vien izmazgājot un izķemmējot kaķi. Ja mīluļa spalva ir savēlusies tā, ka to izķemmēt nevar, kažoku patiešām atliek vien noskūt, audzējot to no jauna. Tomēr tai nevajadzētu būt regulārai praksei. Nocirpšana vajadzīga tikai tad, ja ir akūta nepieciešamība, kad spalva ir tā savēlusies, ka āda neelpo un tajā veidojas iekaisumi.

Spalvām, kas veido kaķa kažoku, ir noteikts dzīves cikls. Spalvai augot un sasniedzot noteiktu garumu un svaru, tās sīpoliņš, kas atrodas zemādā, saņem signālu augšanu apstādināt, spalvu atmetot. Kad tas noticis, cikls sākas no jauna, atkal augot jaunam matiņam. Gadījumā, ja kažoku regulāri noskuj, šis zemādas sīpoliņš vairs nesaprot, kāds ir spalvas svars, liekot tai augt garumā visu laiku. Tā rezultātā spalva paliek gara, plāna un nespodra un sāk lūzt. Savukārt kažoka kvalitāte zūd, un tas sāk velties arvien vairāk.

Kā novērojis Ivo, kaķu kažoks visbiežāk saveļas tāpēc, ka dzīvnieka saimnieki lielākajā daļā gadījumu nezina, kādiem instrumentiem jābūt mīluļa rotas kopšanas arsenālā. “Kaķa kažoka higiēnas nodrošināšanai ir vajadzīgas divas ķemmes – vienai jābūt ar gariem sariem, savukārt otrai – plakanai suciņai ar metāla sariem, ar ko izķemmēt savēlumus, kuros aizķērusies ķemme. Kaķis ir izķemmēts pilnībā, ja, pārejot pār tā kažoku ar ķemmi, tās sari neaizķeras. Pretējā gadījumā savēluma vietas ir vēlreiz jāizsukā, līdz iegūts vajadzīgais rezultāts. Savā praksē gan regulāri pārliecinos, ka visbiežāk cilvēki diemžēl izķemmē tikai kažoka virskārtu ar suciņu, neizsukājot kažoku pamatīgāk, kā rezultātā spalva saveļas. Tas notiek tāpēc, ka dzīvnieka kažoks netiek atbrīvots no vecās, atmirušās spalvas, kas tajā vienkārši uzkrājas, saķeroties ar dzīvo spalvu,” norāda grūmeris.

Cik bieži kaķi jāķemmē?

Ķemmēšanas biežums atkarīgs no kaķa kažoka. Garspalvaino kaķu (Persijas, Britu garspalvaino, Hailendas foldu, Hailendas straitu) kažoku ideālā gadījumā jāķemmē reizi divās dienās, sliktākajā – reizi piecās. Pusgarspalvainos kaķus (meinkūnus, Kuriļu bobteilus, Norvēģijas meža kaķus) savukārt ieteicams ķemmēt reizi divās nedēļās. Ja mīlulis ir bezšķirnes, tā kažoka tipu var noteikt pēc spalvas garuma – ja tā ir 10 līdz 15 centimetru gara, kaķis ir garspalvains, savukārt, ja spalvas garums ir 5 centimetri, mīluļa kažoks ir pusgarspalvains.

Īsspalvainos kaķus jāķemmē reizi mēnesī, lai atbrīvotu to kažoku no atmirušās spalvas. Īpaši svarīgi to ir ievērot britu kaķu saimniekiem, jo šiem dzīvniekiem ir blīva pavilna, kas neļauj izkrist atmirušajai spalvai, to aizturot. Turklāt, ja garspalvainajiem un pusgarspalvainajiem kaķiem savēlumi veidojas padusēs un uz vēdera, īsspalvainajiem, īpaši jau minētajiem britiem, tie visbiežāk atrodami uz muguras, stiepjoties visa mugurkaula garumā.

Ne tikai izmazgāt, bet arī izžāvēt

Lai gan nereti dzirdams viedoklis, ka kaķus nav jāmazgā, jo tie lieliski spēj apkopt kažoku pašu spēkiem, patiesībā dzīvnieka regulāra mazgāšana ir teju obligāta. “Šķirnes kaķiem, kuri nav sterilizēti vai kastrēti, īpaši tas attiecas uz persiešiem un daļēji arī uz britu kaķiem, meinkūniem, bobteiliem, Norvēģijas meža kaķiem un sibīriešiem, muguras lejasdaļā pie astes pamatnes atrodas tauku dziedzeri, kas izdara sekrētu, ietaukojot spalvu. Dabā tas nepieciešams, lai kaķi pasargātu no lietus un sniega. Uz kažoka uzlīstot ūdenim, tas no vaskainās spalvas noticēs, līdzīgi, kā ūdensputniem, piemēram, pīlēm, un dzīvnieka spalva un āda nesamirks. Ja kaķis dzīvo mežā, šī termoregulācija ir dabiska un spalva mainās atkarībā no gadalaika. Savukārt mīluļiem, kuri mājo dzīvoklī vai mājā ar apkuri, šis cikls tiek izjaukts un dziedzeri var sāk strādāt pastiprināti, kažokam kļūstot izteikti taukainam. Ja taukaino vielu no astes pamatnes neizmazgā, dziedzeri var iekaist un sastrutot. Tas savukārt dzīvniekam var beigties pat letāli vai kļūt par iemeslu astes amputācijai. Šī iemesla dēļ nesterilizētus vai nekastrētus minēto šķirņu dzīvniekus ir jāmazgā vismaz reizi mēnesī, pievēršot uzmanību tieši astes daļai. Protams, tas, cik aktīvi šie dziedzeri darbojas, arī ir atkarīgs no tā, cik temperamentīgs, dzimumnobriedis un seksuāli aktīvs ir pats dzīvnieks,” uzsver Ivo.

Kastrētiem vai sterilizētiem dzīvniekiem, kuriem nav raksturīga tauku dziedzeru aktīva darbība, mazgāšana vairāk vajadzīga, lai atbrīvotu kažoku no atmirušās spalvas. Turklāt pēc mazgāšanas kaķi obligāti jāizžāvē ar fēnu un jāizķemmē. Pretējā gadījumā kažoks savelsies lielos kunkuļos, jo tajā paliks atmirusī spalva. Jāpiebilst, ka tieši ar mazgāšanas un žāvēšanas palīdzību, ievērojot pareizu tehniku, ir visvieglāk atbrīvoties no liekās spalvas, stāsta meistars: “Cilvēkiem, kuri pie mums atved dzīvniekus uz skūšanu izkrītošas spalvas dēļ, nereti vispirms iesakām izmēģināt izmazgāšanu. Rezultāts pēc procedūras ir acīmredzams, jo spalvu ir krietni mazāk.”

Taujāts, kā uz frizētavu atvestie kaķi uzvedas mazgāšanas laikā, Ivo norāda, ka ideālā gadījumā saimniekam mīluli būtu jāradina pie vannošanās jau no mazotnes – aptuveni diviem mēnešiem. Tomēr speciālista praksē ir daudzi gadījumi, kad iebildumu pret procedūru nav arī kaķiem senioriem. “Nākot uz frizētavu regulāri, kaķis pie atmosfēras un mazgāšanas procesa pieradīs un nebaidīsies. Tomēr, arī atvests uz frizētavu pirmo reizi, dzīvnieks, neraugoties uz stresu, visticamāk, uzvedīsies adekvāti. Kaķis ir teritorijas dzīvnieks, kurš droši un komfortabli jūtas savā vidē. Esot ārpus tās, kaķi lielākajā daļā gadījumu ir mierīgi un pret svešiem cilvēkiem, kurus nepazīst,  agresiju neizrāda. Tieši tāpēc ir situācijas, kad dzīvnieku saimnieki, pie mums atnākot, apgalvo, ka mīluļa sapošana, visticamāk, prasīs lielas pūles, taču realitātē starpgadījumi ir patiesi reti,” tā Ivo.

Rakstu konsultēja: Ivo Obrumanis, kaķu grūmeris “Dino Zoo Frizētavā, Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" valdes loceklis.

Ja vēlies sava mīluļa kažociņa sakopšanu uzticēt profesionāļiem, piesakies uz vizīti Dino Zoo Frizētavā, zvanot pa tālr. 29390650.

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Kaķis nekopj savu kažoku

Sveiki Mums mājas ir kaķis, nu jau 7 mēneši. Viņš tika atrasts kūtī bez mammas, tika barots ar šprici. Viņš nav apguvis prasmi mazgāt savu kažoku, to nedara.. mājās ir vecāks kaķis, bet viņi nedzīvojas kopā, lai mazais kaut ko iemācītos. Vai ir kāda iespeja kā likt viņam kažoku mazgāt? Šobrīd x mēnesi lieku dušā, savādāk nekā, kaķis ir pūkains un spalva izskatās traki, ja netiek kopta.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien!

Dzīvniekiem diemžēl nevar nekādi iemācīt kopt kažoku, jo tāpat kā cilvēkirm ir tīrīgāki un ne tik tīrīgi. Vienīgais ko varat, tas ir pašiem kopt kaķim kažoku vai ir iespēja kaķi vest uz kaķu frizētavu uz kažoka sakopšanu.

Labdien!Vēlos Jūsu padomu.Paņēmām kaķenīti(5m),no patversmes.Ļoti patīk,ka viņu glauda,murrā,glaužas klāt,tikai tad kad viņu ar viltu noķer,bet tā mūk zem gultas un pati klāt nenāk.Kā palīdzēt pārvarēt viņas nedrošību.Vai tas ar laiku pāries,kad sapratīs to ka neviens pāri nedara un tikai mīlē?Paldies!

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Labdien! Kaķēnam jaunajās mājās noteikti ir  nepieciešams laiks lai pierastu, bet iespējams pie vainas ir kaķēna raksturs, jo nav zināms, kāda izcelsme ir bijusi kaķēnam un nav zināms kādi ģenētiski bijuši vecāki un dzīvniekiem no patversmēs nekad nav prognozējams raksturs.

Baiļu agresija

Labdien! Man ir 10 mēnešus vecs runcis un jau kopš mazotnes ir “pielipis” tikai man. Kad esam divatā, kaķis ir mīlīgs, vienmēr nāk gulēt blakus/virsū, pat vaigu laiza, ļoti mīļš. Tomēr, kad nāk kāds ciemos, vai mēs braucam uz laukiem, kaķis paliek agresīvs. Šī agresija ir augusi spēcīgāka, kaķis neļaujās sev pieskarties, skrāpē, kož, rūc. Ļoti bieži agresija ir tieši uz manu pusi, dažreiz gan uz citiem cilvēkiem. Vispār nesaprotu kā ar to lai cīnās.

Felinologs

Atbild Felinologs, Felinologs

Atbilde

Sveiki! Kaķis ir teritorijas dzīvnieks un viņam nepatīj jaunas vai svešas vietas, tāpat arī kaķim var nepatikt sveši cilvēki viņa teritorijā. Kaķi var kļūt agresīvi stresa situācijā un šim kaķim tas izpaužas kā baiļu agresija! Ja kāds nāk ciemos un kaķis sāk agresīvi uzvesties, tad ciemiņš var paņemt kādu no kaķu mantiņām un mēģināt paspēlēties ar kaķi, kas ļaus kaķim nedaudz pārslēgties uz rotaļu un mazināt stresu.

Kaķim iesnas

Labdien.Manam britu kaķim ir iesnas .Ļoti bieži apmeklējām vet.Ārstējam ar antibiotikām.Bet iesnas pēc neilga laika parādās atkal no jauna.Kaķim 10gadi.Ēd,dzer labi.Ja iesnas neārstē,tās sāk palikt strutainas un lipīgas.Vet ārsti saka nav ārstējamas.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

neredzot dzīvnieku un nezinot pilnu slimības vēsturi un veiktās analīzes, ir neiespējami sniegt padomus vai konsultēt. Lai noskaidrotu iesnu iemeslu, dzīvniekam ir nepieciešams veikt padziļinātu izmeklēšanu, analīzes.

Ja vēlaties pierakstīties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo  klīnika

kaķa barošana

Labdien! Manam kaķītim ir 6 mēneši. Jau divus nedēļas nevar ēst konservantu un sausu. Kāpēc? Ēd vistas fileju.

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

īsti nesapratām Jūsu jautājumu, taču kaķis izvēlas to, kas viņam garšo labāk, ja piedāvājums ir dažāds.

Kaķis var ēst arī vistas fileju, tikai barojot dzīvnieku ar dabīgo barību, būtu vēlams konsultēties ar veterinārārstu, kas specializējas dzīvnieku ēdināšanā, lai varētu sabalansēt dzīvniekam nepieciešamo barības daudzumu un piedevas.

Ja vēlaties pieteikties uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzu zvaniet pa tālruni 67327923

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

 

Zobu maiņa kaķiem

Cik ilgi var mainīties zobi Main Coon kakiem zobi?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Jūsu kaķim līdz sešu mēnešu vecumam jābūt pilnam 30 pieaugušo zobu komplektam. Tomēr dažiem var paiet pat deviņi mēneši, līdz visi zobi ir nomainījušies!

Urīnceļu problēmas kaķiem

Kaķenei pēc dzemdībām sākas urīns nesaturēšana un mazliet asinis,visu laiku laiza to vietu ,,kas tas varētu būt?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Šajā jautājumā jums veterinārārsts varēs palīdzēt tikai veicot izmeklējumus, tāpēc iesakām doties pie ārsta!

Nieze kaķēnam

Kaķēns 2 mēn.vecs ļoti kasās, bet blusas nemana,kas var būt par iemeslu?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Blusas iespējams arī nepamanīt, jo tās uz dzīvnieka tikai barojas, pārējais dzīves cikls notiek apkārtējā vidē, ja dzīvnieks ir vairāk jutīgs pret šī parazīta siekalām, tad tam pietiek arī ar pāris blusām, kas iekodušas. Sākumā kaķēns jāapstrādā pret blusām, ar medikamentiem ko var iegādāties veterinārājās aptiekās vai klīnikās, tikai tad var izslēgt to esamību! Tas noteikti būtu pirmais solis, pirms sākat meklēt citus ierosonātājus!

Astes kosmētiskais defekts

Labdien! Siāmas kaķītim (2 mēneši) ir lauztās astes sindroms (astes galiņš gredzentiņā). Kā tas ietekmē dzīvnieku un vai šis defekts ir labojums?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien!

Ja tas kaķēnu pašu nesatrauc, viņš to nelaiza, negrauž, neizrāda diskomfortu, kad to aiztiek, tad tas ir vairāk kā kosmētisks defekts. Ja tomēr astes deformācija sāk satraukt un traucēt pašam kaķim, tad jādodās pie veterinārārsta un jāveic nepieciešamie izmeklējumi, un balstoties uz izmeklējumiem , jāizvēlas attiecīga ārstēšana.

Kaķenei kaķēni

Sveiki. Jautajums saistīts ar tikko dzemdējušu kaķeni. Mums ir 2 kaķi, kaķene dzemdēja 10.02., ka arī mums ir runcis, kaķi ir pilnībā atdalīti, bet kaķene rūc kad runcis iet gar durvīm, ka arī kaķene daudz ņaud kad neesam viņai blakus. Runcim visu laiku gribas iet pie durvīm kur ir kaķene ar bērniem. Ko darīt? Kā palīdzēt kaķenei lai viņai nebūtu jasatraucas par runci?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

Jums jānodrošina kaķenei pilnīgs miers un runcis jānodala, lai nav iespējas iet pie durvīm, kur ir kaķene.

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika