Atpakaļ

MILZU MĪĻUMS LEONBERGERS

DINO ARENA hendlinga nodarbības tagad vada pieredzējusī hendlere Vita Savostina. Vitai pašai mājās bez senioriem – baltā Šveices aitu suņa White un metisa Buch – ir arī divas leonbergeru kucītes: piecgadīgā Shaula un Winni, kurai tikai divi gadi.

Interesanti fakti:

  • Šķirnes nosaukums atvasināts no Leonbergas pilsētas Vācijā. Pēc leģendas – leonbergeri tika radīti kā  “simboliska suņa” šķirne, kas līdzinātos lauvai pilsētas ģerbonī.
  • Šķirni izveidoja Leonbergas suņu audzētājs un pilsētas mērs Heinrihs Essigs, sakrustojot lendzīru/ņūfaundlendu ar suni no Sanbernāras klostera – sanbernāru priekšteci. Vēlāk selekcijā pievienots arī Pireneju kalnu suns.
  • Pirmais leonbergers reģistrēts 1846. gadā, bet šķirne oficiāli atzīta 1905. gadā Otrā pasaules kara laikā leonbergeri gandrīz izmira, tomēr no izdzīvojušajiem astoņiem suņiem šķirne tika atjaunota.

DINO ARENA hendlinga nodarbības tagad vada pieredzējusī hendlere Vita Savostina. Vitai pašai mājās bez senioriem – baltā Šveices aitu suņa White un metisa Buch – ir arī divas leonbergeru kucītes: piecgadīgā Shaula un Winni, kurai tikai divi gadi.  

Kā jūs definētu: kas ir hendlings? 

Angļu valodā hendlings nozīmē „vadīšana”, bet hendleris ir cilvēks, kas vada suni un izrāda jeb demonstrē to izstādes ringā. Katram sunim ir individuālas īpatnības, kuras hendlerim ir jāņem vērā, un jāizrāda dzīvnieks, akcentējot viņa labās īpašības, pēc iespējas slēpjot tā trūkumus. Suņa īpašnieks ne vienmēr spēj tikt galā ar šo sarežģīto uzdevumu.

Kā pievērsāties hendlingam? 

Sāku nodarboties ar hendlingu pirms deviņiem gadiem. Pirmais suns, ar kuru izgāju ringā, bija vācu aitu suns. Tas bija ļoti saviļņojoši... Pirmais solis ringā, pirmais suns un... pirmā uzvara!!! Tas bija kolosāli! Un cik priecīga bija suņa saimniece! Pēc tam sapratu, ka gribu ar to nodarboties. Tas ir ļoti interesanti. Jauna pieredze, jauni cilvēki un suņi, ar kuriem man ir prieks strādāt. 

Kādas iespējas hendlerim sniedz DINO ARENA? 

Lielas perspektīvas. Šeit ir labi aprīkota zāle, – spoguļi un atmosfēra, lai strādātu ar suņiem un viņu saimniekiem. DINO ARENA iespējams sākt nodarboties arī tiem cilvēkiem, kuriem pirmais suns un viņi vēl neko nezina par to audzināšanu.

Kādus saimniekus un suņus gaidāt uz savām nodarbībām?

Īstenībā es neveicu nekādu atlasi. Man vienmēr ir prieks redzēt, kad saimnieks grib, lai suns ar kaut ko nodarbojas – vienalga, vai hendleris nodarbojas ar suni, vai pats saimnieks. Jo suns arī grib kaut ko redzēt un sasniegt dzīvē, un tikai mēs, saimnieki, varam viņiem to iedot. 

Hendlerim jāprot atrast kopīgu valodu ar dažādiem suņiem – vai tas vienmēr izdodas?

Strādāju ar visiem suņiem, lai gan vairāk sanāk ar lielajām šķirnēm. Taisnība, brīžiem ir ļoti grūti atrast kopīgu valodu un vajadzīgs ilgāks laiks, lai mēs saprastu viens otru. Bet ir arī tādi suņi, kad ar pirmo skatienu saprotamies. Nekad nedrīkst padoties, ja ir grūta situācija un grūti atrast kontaktu ar suni un sunim ar tevi… Tad vajadzīgs tikai laiks un pacietība. 

Vai leonbergeru izvēlei bija kāds sakars ar hendlingu? 

Pirmo reizi leonbergeru ieraudzīju pirms deviņiem gadiem suņu skolā. Man tikko bija uzradies mans baltais suns White. Es uzreiz iemīlējos, lai gan tobrīd nezināju neko - ne kas tā par šķirni, ne kāds viņiem ir raksturs... Vienalga, pie sevis nodomāju, – man būs tāds suns! Nākamajās dienās sāku meklēt informāciju, un pēc četriem gadiem man jau bija mana mīļā Shaula.

Leonbergeri ir milzu šķirnes pārstāvji – vai nav grūti “izgrozīties” ar tik lielu suni sabiedrībā?

Nē, ar leonbergeriem ir ļoti viegli un ērti. Tiesa, abas manas meitenes ir ļoti labi apmācītas – teicami nokārtojušas vispārējās paklausības kursu un BH – suns pilsētā – eksāmenu. Kad ejam staigāt, bieži dzirdu: „Kādi smuki lāči!”, “Paskaties, kādi lieli!” Dažreiz man jautā, kas tā par šķirni un vai drīkst paglaudīt. Varu teikt, ka esam pat ļoti sabiedriski. Manas meitenes ļoti bieži brauc man līdzi uz nodarbībām, vienkārši pastaigāties. Piedalāmies ne tikai Latvijas, bet arī ārzemju izstādēs. Pārvadāšanai mums ir minivens - tur visi suņi “salien iekšā”, un vēl vieta paliek! 

Lai gan iespaidīgs augums, šiem milžiem ir ļoti lādzīgs raksturs. 

Tiešām, leonbergeri ir inteliģenti suņi un pret visiem izturas ļoti labi. Man īpaši paveicies ar meiteņu raksturu. Mana vecā Shaula ir mierīga, ar viņu ir ļoti viegli. Mazā Winni …oi… viņa ir aktīva, viņu interesē viss: vajag zināt visu, redzēt visu un būt kopā ar visiem! Bet, ja man nepieciešams pastrādāt vai ko citu darīt, varu vienkārši viņām dot komandu, lai mani netraucē, un mierīgi darīt savas lietas.

Ko šāds milzu suns ienes mājās un dzīvē?

Leonbergeri ir ļoti mīļi suņi, viņi mīl visu ģimeni. Mūsu ģimenē visi suņi ir kā ģimenes locekļi. Jo suņi ir kā mazi bērni un vienmēr kaut ko grib, prasa. Bet viņi arī daudz ko dod: savu mīlestību, maigumu, prieku… Ar leonbergeriem dzīve kļuva piedzīvojumiem bagātāka. Esmu ļoti laimīga, ka man ir leonbergeri.

 

 

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.

Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Labdien! Mums ir 2g veca vidusāzijas aitu suņa meitene, ļoti nikna. Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Pēc sterilizācijas suns var kļūt mierīgāks. Bet būtiski rakstura īpatnības nemainīsies.

Bernes ganu suņa svars

Sveicināti! Bernes ganu suņa meitene ir 3 mēnešus un trīs nedēļas veca, sver 16kg. vai tas ir pietiekams svars, jo bažas rada sajūta, ka vienmēr ir izsalkusi? barojam 3x dienā jauktā ēdināšana - putra, kefīrs, gaļa, kartupeļi, biezpiens, vakaros sausa barība. labprat ēd augļus un darzeņus. Paldies! Ar cieņu, Digna

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Neredzot suni, grūti atbildēt uz šo jautājumu. Pakonsultējaties pie sava audzētāja vai arī ar veterinārārstu :)

Amerikāņu akitas kucēns. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Labdien! Iegādājāmies amerikāņu akitas kucēnu? Ungārijas audzētavā ( latvijā, bai tuvāk neatradām) , kucēns ir ar ciltsrakstiem. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labrīt!

Šājā jautājumā Jūs var konsultēt Jūsu audzētājs. Dokumentos ir norādīta informācija no kuras organizācijas un kluba ir Jūsu suns. Attiecīgī tieši šajā organizācija Jūs varat turpināt vaislas darbu.