Atpakaļ

LIELAIS BUČUMŪLIS STAFORDŠĪRAS BULTERJERS

Nupat Dino Zoo veikala pārdevēja Arita Červinska atzīmēja gada jubileju savām “fantastiskajām Stafordšīras bulterjera meitenītēm” - Roksijai un Rinitai. “Bija meiteņu ballīte kopā ar trešo māsiņu, brālīši diemžēl netika, jo dzīvo Lietuvā un Dānijā,”

Interesanti fakti:

  • Bulterjerus senāk izmantoja asiņainās izklaidēs - cīņās ar buļļiem, kā arī suņu cīņās. Kad tās aizliedza, sākās selekcija, izskaužot agresivitāti.
  • Briti oficiāli atzina Stafordšīras bulterjera šķirni 1935. g. neparastos apstākļos – nebija vēl ne šķirnes kluba, ne standarta, ko noformēja mēnesi vēlāk. Amerikāņi šķirni atzina 1975. g.
  • Daudzās valstīs Stafordšīras bulterjers pieder pie suņiem, uz kuriem attiecas likuma ierobežojumi vai aizliegums ievešanā, vairošanā un turēšanā. Latvijā tāda likuma nav.

Nupat Dino Zoo veikala pārdevēja Arita Červinska atzīmēja gada jubileju savām “fantastiskajām Stafordšīras bulterjera meitenītēm” - Roksijai un Rinitai. “Bija meiteņu ballīte kopā ar trešo māsiņu, brālīši diemžēl netika, jo dzīvo Lietuvā un Dānijā,” stāsta Arita. Tie ir pirmie suņi viņas mūžā.

Stafordšīras bulterjers ir Latvijā reta šķirne – kāpēc izvēlējāties tieši šos suņus? 

Suni vēlējos jau ļoti sen, tikai nezināju – kādu. Par Stafordšīras bulterjeriem uzzināju tikai pirms trim gadiem. Redzēju bildēs: o, smuks sunītis, bet nē, nē - ne priekš manis, izskatās biedējoši. Gribējās kaut ko mazu, pūkainu - smukuma sunīti. Taču tad tikos ar šiem suņiem, un viņi mani “paņēma” ar savu uzvedību, aktivitāti, mīlestību, skaistumu. Tomēr suņu iegāde bija ilgs un pārdomāts lēmums. Šādus suņus nevar iegādāties tikai tāpēc, ka tie izskatās skaisti un iespaidīgi, vai tāpēc, ka tā ir reta šķirne.

“Stafi” un bulterjeri asociējas ar agresīviem, bīstamiem suņiem - vai esat izjutuši bailes no apkārtējiem?

Jā, ļoti daudzi šos suņus uzskata par biedu. Par cīņas suņiem, kas tie arī kādreiz bija. Šis stereotips ir palicis. Diemžēl. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki jau bļauj pa gabalu, lai savācu “savus asins suņus”. Kā tādus vispār varot turēt! Bet ir arī izglītotāki – jautā, izrāda interesi. Tobrīd, protams, viņi saņem lielu buču no manām meitenēm!

Patiesībā Stafordšīras bulterjeri ir lieli “bučumūļi”.

Oi, jā, par bučām mūsu mājās nevar sūdzēties! Rinta ir mazliet ieturētāka, bet Roksija būs virsū, kā tikai pietupsies vai apgulsies, un, kamēr nebūsi sabučots, prom netiksi. Meitenes  nekad nepalaidīs garām iespēju samīļot. Uz ielas arī gatavas visus sabučot, bet apkārtējie to var nesaprast. Taču viņas visu to dara ar mīlestību. Un bērnus dievina. Ieraugot pagalmā bērnus spēlējamies, no priekiem nezina, kur likties.

Uzskata, ka lielā draudzīguma dēļ viņi nav piemēroti sargsuņa lomai, lai gan, izpatīkot saimniekam, var izrādīt agresiju.

Atkarīgs no tā, ko saimnieks sunim māca. Suņi ir jāmāca, tiklīdz tie ienāk ģimenē. Svarīgi jau no mazotnes radināt kontaktēties ar citiem suņiem un socializēt: iet cilvēkos, doties kopā izbraucienos, aicināt ciemiņus viņu teritorijā. Darīt visu, lai viņi saprastu, kā jāuzvedas attiecīgā situācijā. Suņu skola nāk tikai par labu gan saimniekam, gan sunim. Roksija ir gājusi skolā, mums uz ielas nav nekādu problēmu ar paklausību; viņa ļoti ātri visu mācījās un saprata. Rinītis ir spītniece – klausa, bet reizītēm to negribas. Katram sunim ir savs raksturs, bet ar pacietību un mīlestību tiekam galā ar visu.

Šiem suņiem esot reta īpašība – viņi viegli adaptējas jaunā mājā un pat pie jauna saimnieka. Diemžēl to izmanto daudzi suņu zagļi.   

Es neteiktu, ka viņi ātri pierod pie jauniem saimniekiem, manējās ļoti mīl savu ģimeni un uzmana savējos. Pārdzīvo, ja kāds no ģimenes locekļiem nav mājās vai aiziet kaut vai uz veikalu. 

Strādājot Dino Zoo, tiešām esmu dzirdējusi ne reizi vien par suņu zagšanu. Cilvēki stāsta, ka piebrauc mašīna un savāc viņu četrkājaino draugu. Tāpēc mēs esam piesardzīgi, turklāt šī šķirne ir reta Latvijā.

Pašlaik šī šķirne kļūst aizvien populārāka izstādēs – jūs arī piedalāties?

Meitenēm ir ļoti skaisti vecāki. Titulēti un laba rakstura. Man gribējās pamēģināt, kā tas ir: būt izstādē un pašai izvest suni, jo iepriekš biju tikai skatījusies no malas. Tā nu braucam uz izstādēm. Vēl ļoti daudz jāmācās gan viņām, gan man. Meitenēm - kā jau bērniem. Visu mākam, bet ja apnīk, negribas klausīt – tad nu ringā negājām smuki. Nekas, darīsim pareizi citu reizi.

Stafordšīras bulterjeri esot ļoti “pieklājīgi” pret saviem sugas brāļiem – nav agresīvi, par spīti savas šķirnes vēsturei. 

Manas meitenes sadzīvo labi, uzrūc viena otrai reizēm kādas mantiņas dēļ, bet - kā jau bērni - spēlējoties aizmirst, ka jādala teritorija vai mantas. Ieraugot svešus suņus, grib ar tiem dauzīties, bet ja suns reaģē agresīvi, ejam prom - nav labi “stafos” izraisīt dusmas, pēc tam tie visu laiku var reaģēt negatīvi. 

Selekcijas ceļā šī šķirne no cīņas suņiem izveidota par kompanjona suņiem – vai tie der visiem?

Nē, diemžēl šie suņi nav domāti visiem. Ģimenēs ar bērniem tie labi iedzīvosies, jo mīl bērnus. Taču neieteiktu veciem cilvēkiem. “Stafiņiem” pastāvīgi vajag izlādēt enerģiju. Mūsu dienas kārtībā ir rīta pastaiga - 20 minūtes, pusdienas laikā - viena vai divas stundas pie ūdens, peldes un vakara skrējiens. Brīvdienas pavadām laukos, kur meitenes skrien visu dienu. Šādu suņu saimniekiem pašiem ir jābūt aktīviem - jo sportiskāki, jo labāk. Šie suņi neļauj sēdēt uz vietas, un tas nāk par labu arī saimniekam.

Tātad suņu meitenes ir nākušas par labu?

Es ar savu izvēli esmu pilnīgi apmierināta, nevaru vairs iedomāties dzīvi bez viņām! Kopš viņas ienāca manā dzīvē, mājās netrūkst mīlestības un aktivitātes. Ir mīļi, kad no rīta kāda ielec gultā un sāk dot bučas. Viņas smaida, un to var redzēt, jo viņām ir liela mute. Daudzi viņas sauc par smaidīgajiem sunīšiem. Domāju, pienāks laiks, kad cilvēki būs vairāk informēti un sapratīs, ka “stafiņi” ir draudzīguma iemiesojumi.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Sveiki. Paņēmu sunīti, mazo vācu špicu. Auga kopā ar vecākiem un vēlvienu sunīti. Trešo dienu barojam ar sauso barību, taču suns turpina paķert zobos vienu sausās barības gabaliņu un skriet prom, atkal atgriežas, paķer un skrien prom. Reizēm arī aizrijas. Kas ir mums jādara, lai suns normāli paēstu? Iedomājos, ka varbūt citi suņi ir ņēmuši nost barību. Suņukam pašlaik 5 mēneši.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Varbūt sunītim ir ierasts uzņemt barību šādā veidā. Vai granulas izmērs atbilst suņa lielumam? Varat mazliet pieliet ūdeni klāt. Ja suns mēģina ēst ātri, tad var mēģināt piedāvāt sunim ēst no šāda tipa bļodiņas. 

https://www.dinozoo.lv/bloda-suniem-dog-fantasy-slow-feeder-small-black-18-x-5-cm/

 

Vai skotu terjers noteikti jāved pie friziera?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Ja suņu īpašniekam pietiek zināšanas par skotu terjeru spalvas kopšanu un prasmes, tad var arī nevest.

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu?

Kur Latvijā meklet gludspalvaina retrivers kucenu,var but ari krustojums?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Par šķirnes kucēniem informāciju var saņemt sazinoties ar klubu:

http://www.dogs.lv/lv/klubi-un-audzetavas/skirnu-klubi/latvijas-labradoru-retriveru-skirnes-sunu-audzetaju-klubs/

Bežšķirnes kucēnus var meklēt patversmēs.

Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa"

Sveiki! Vēlējos uzzināt kā var iemācīt sunim iet nokārtoties uz "paladziņa" Itkā viņa jau ir gājusi tur nokārtoties, bet tomēr dara to arī uz grīdas. Sunim ir 6meneši

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas ir secīgs darbs. Kucēns nokartojās ik pēc 2-3 stundām. Parasti tas notiek pēc ēšanas, gulēšanas, spelēšanas un t.t. Ik pēc 2-3 stundām kucēns ir jāved ārā vai arī jāpiedāvā nokartoties uz paladziņa. Lai kucēnam būtu mazāka iespēja kļūdīties izvietojiet vairākus paladziņus. Kad kucēns "trāpīs" paladziņa, paslavējiet to. Ja viņs izvēlēsies nepareizo vietu, lamāt viņu nevajag, jo tas sagādās viņam stresu.

Zooveikalā var iegādāties arī speciālu tualeti, kurā kucēns netiek klāt paladziņam. Piedāvājumā ir arī mazgājamie paladziņi, kurus arī nav tik vienkārši saplest.

Suņu izstādes

Sveiki kad notiek suņu iztādes kur var to redzēt? Vai ieeja ir jebkuram un bezmaksas? Un vai ir grauzēju iztādes? Paldies jau iepriekš patrīcija!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Izstādes notiek brīvdienās Krasta iela 52. Pārsvarā tās ir suņu izstādes. Bet dažreiz gadā notiek arī kaķu izstādes.

Pasākumu sarakstu var redzēt:

https://dinozoopasaule.lv/lv/kalendars

Medikaments

У вас есть ветеринарный препарат palladia 50mg?

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

 šādi medimkamenti mūsu aptiekās nav pieejami.

Ar cieņu ,

Dino Zoo klīnika

Suns čurā mājās

Labdien, lūdzu palīdzēt ar padomu. Mans pundurpinčers 1,3 gadi pa nakti čurā mājās konstantā vietā pie ārdurvīm. Izlaižu pagalmā pēdējo x ap pl22; pa nakti ir paradums mani modināt, katru nakti ceļos, lai izlaistu čurāt. Bet tāpat čurā arī mājās. Gribētu, lai nečurā un, lai nemodina. Kādas ir manas kļūdas? Viens dzīvnieks mājās, dzērienu noņemam ap pl20; ēd sausos graudiņus ar konserviem. Staidzinām 2x dienā, pluss pagalms. Pateicos jau iepriekš!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Sāciet ar veselības pārbaudi. Ja ar veselību viss ir labi, pamainiet pārtiku. Iespējams ka tieši šī barība izraisa sunim slāpes.

Var pierādināt suni gulēt būrī. Šajā gadijumā suns nenāks Jūs modināt un diezvai čurās zem sevis.

Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Labdien! Mums ir 2g veca vidusāzijas aitu suņa meitene, ļoti nikna. Vai pēc sterilizācijas ir iespēja ka niknums samazinās?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Pēc sterilizācijas suns var kļūt mierīgāks. Bet būtiski rakstura īpatnības nemainīsies.

Bernes ganu suņa svars

Sveicināti! Bernes ganu suņa meitene ir 3 mēnešus un trīs nedēļas veca, sver 16kg. vai tas ir pietiekams svars, jo bažas rada sajūta, ka vienmēr ir izsalkusi? barojam 3x dienā jauktā ēdināšana - putra, kefīrs, gaļa, kartupeļi, biezpiens, vakaros sausa barība. labprat ēd augļus un darzeņus. Paldies! Ar cieņu, Digna

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Neredzot suni, grūti atbildēt uz šo jautājumu. Pakonsultējaties pie sava audzētāja vai arī ar veterinārārstu :)

Amerikāņu akitas kucēns. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Labdien! Iegādājāmies amerikāņu akitas kucēnu? Ungārijas audzētavā ( latvijā, bai tuvāk neatradām) , kucēns ir ar ciltsrakstiem. Kas man būtu jādara šeit latvijā, lai varētu vest uz izstādēm un pārot? No audzētavas ir visi dokumenti.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labrīt!

Šājā jautājumā Jūs var konsultēt Jūsu audzētājs. Dokumentos ir norādīta informācija no kuras organizācijas un kluba ir Jūsu suns. Attiecīgī tieši šajā organizācija Jūs varat turpināt vaislas darbu.