Atpakaļ

LIELAIS BUČUMŪLIS STAFORDŠĪRAS BULTERJERS

Nupat Dino Zoo veikala pārdevēja Arita Červinska atzīmēja gada jubileju savām “fantastiskajām Stafordšīras bulterjera meitenītēm” - Roksijai un Rinitai. “Bija meiteņu ballīte kopā ar trešo māsiņu, brālīši diemžēl netika, jo dzīvo Lietuvā un Dānijā,”

Interesanti fakti:

  • Bulterjerus senāk izmantoja asiņainās izklaidēs - cīņās ar buļļiem, kā arī suņu cīņās. Kad tās aizliedza, sākās selekcija, izskaužot agresivitāti.
  • Briti oficiāli atzina Stafordšīras bulterjera šķirni 1935. g. neparastos apstākļos – nebija vēl ne šķirnes kluba, ne standarta, ko noformēja mēnesi vēlāk. Amerikāņi šķirni atzina 1975. g.
  • Daudzās valstīs Stafordšīras bulterjers pieder pie suņiem, uz kuriem attiecas likuma ierobežojumi vai aizliegums ievešanā, vairošanā un turēšanā. Latvijā tāda likuma nav.

Nupat Dino Zoo veikala pārdevēja Arita Červinska atzīmēja gada jubileju savām “fantastiskajām Stafordšīras bulterjera meitenītēm” - Roksijai un Rinitai. “Bija meiteņu ballīte kopā ar trešo māsiņu, brālīši diemžēl netika, jo dzīvo Lietuvā un Dānijā,” stāsta Arita. Tie ir pirmie suņi viņas mūžā.

Stafordšīras bulterjers ir Latvijā reta šķirne – kāpēc izvēlējāties tieši šos suņus? 

Suni vēlējos jau ļoti sen, tikai nezināju – kādu. Par Stafordšīras bulterjeriem uzzināju tikai pirms trim gadiem. Redzēju bildēs: o, smuks sunītis, bet nē, nē - ne priekš manis, izskatās biedējoši. Gribējās kaut ko mazu, pūkainu - smukuma sunīti. Taču tad tikos ar šiem suņiem, un viņi mani “paņēma” ar savu uzvedību, aktivitāti, mīlestību, skaistumu. Tomēr suņu iegāde bija ilgs un pārdomāts lēmums. Šādus suņus nevar iegādāties tikai tāpēc, ka tie izskatās skaisti un iespaidīgi, vai tāpēc, ka tā ir reta šķirne.

“Stafi” un bulterjeri asociējas ar agresīviem, bīstamiem suņiem - vai esat izjutuši bailes no apkārtējiem?

Jā, ļoti daudzi šos suņus uzskata par biedu. Par cīņas suņiem, kas tie arī kādreiz bija. Šis stereotips ir palicis. Diemžēl. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki jau bļauj pa gabalu, lai savācu “savus asins suņus”. Kā tādus vispār varot turēt! Bet ir arī izglītotāki – jautā, izrāda interesi. Tobrīd, protams, viņi saņem lielu buču no manām meitenēm!

Patiesībā Stafordšīras bulterjeri ir lieli “bučumūļi”.

Oi, jā, par bučām mūsu mājās nevar sūdzēties! Rinta ir mazliet ieturētāka, bet Roksija būs virsū, kā tikai pietupsies vai apgulsies, un, kamēr nebūsi sabučots, prom netiksi. Meitenes  nekad nepalaidīs garām iespēju samīļot. Uz ielas arī gatavas visus sabučot, bet apkārtējie to var nesaprast. Taču viņas visu to dara ar mīlestību. Un bērnus dievina. Ieraugot pagalmā bērnus spēlējamies, no priekiem nezina, kur likties.

Uzskata, ka lielā draudzīguma dēļ viņi nav piemēroti sargsuņa lomai, lai gan, izpatīkot saimniekam, var izrādīt agresiju.

Atkarīgs no tā, ko saimnieks sunim māca. Suņi ir jāmāca, tiklīdz tie ienāk ģimenē. Svarīgi jau no mazotnes radināt kontaktēties ar citiem suņiem un socializēt: iet cilvēkos, doties kopā izbraucienos, aicināt ciemiņus viņu teritorijā. Darīt visu, lai viņi saprastu, kā jāuzvedas attiecīgā situācijā. Suņu skola nāk tikai par labu gan saimniekam, gan sunim. Roksija ir gājusi skolā, mums uz ielas nav nekādu problēmu ar paklausību; viņa ļoti ātri visu mācījās un saprata. Rinītis ir spītniece – klausa, bet reizītēm to negribas. Katram sunim ir savs raksturs, bet ar pacietību un mīlestību tiekam galā ar visu.

Šiem suņiem esot reta īpašība – viņi viegli adaptējas jaunā mājā un pat pie jauna saimnieka. Diemžēl to izmanto daudzi suņu zagļi.   

Es neteiktu, ka viņi ātri pierod pie jauniem saimniekiem, manējās ļoti mīl savu ģimeni un uzmana savējos. Pārdzīvo, ja kāds no ģimenes locekļiem nav mājās vai aiziet kaut vai uz veikalu. 

Strādājot Dino Zoo, tiešām esmu dzirdējusi ne reizi vien par suņu zagšanu. Cilvēki stāsta, ka piebrauc mašīna un savāc viņu četrkājaino draugu. Tāpēc mēs esam piesardzīgi, turklāt šī šķirne ir reta Latvijā.

Pašlaik šī šķirne kļūst aizvien populārāka izstādēs – jūs arī piedalāties?

Meitenēm ir ļoti skaisti vecāki. Titulēti un laba rakstura. Man gribējās pamēģināt, kā tas ir: būt izstādē un pašai izvest suni, jo iepriekš biju tikai skatījusies no malas. Tā nu braucam uz izstādēm. Vēl ļoti daudz jāmācās gan viņām, gan man. Meitenēm - kā jau bērniem. Visu mākam, bet ja apnīk, negribas klausīt – tad nu ringā negājām smuki. Nekas, darīsim pareizi citu reizi.

Stafordšīras bulterjeri esot ļoti “pieklājīgi” pret saviem sugas brāļiem – nav agresīvi, par spīti savas šķirnes vēsturei. 

Manas meitenes sadzīvo labi, uzrūc viena otrai reizēm kādas mantiņas dēļ, bet - kā jau bērni - spēlējoties aizmirst, ka jādala teritorija vai mantas. Ieraugot svešus suņus, grib ar tiem dauzīties, bet ja suns reaģē agresīvi, ejam prom - nav labi “stafos” izraisīt dusmas, pēc tam tie visu laiku var reaģēt negatīvi. 

Selekcijas ceļā šī šķirne no cīņas suņiem izveidota par kompanjona suņiem – vai tie der visiem?

Nē, diemžēl šie suņi nav domāti visiem. Ģimenēs ar bērniem tie labi iedzīvosies, jo mīl bērnus. Taču neieteiktu veciem cilvēkiem. “Stafiņiem” pastāvīgi vajag izlādēt enerģiju. Mūsu dienas kārtībā ir rīta pastaiga - 20 minūtes, pusdienas laikā - viena vai divas stundas pie ūdens, peldes un vakara skrējiens. Brīvdienas pavadām laukos, kur meitenes skrien visu dienu. Šādu suņu saimniekiem pašiem ir jābūt aktīviem - jo sportiskāki, jo labāk. Šie suņi neļauj sēdēt uz vietas, un tas nāk par labu arī saimniekam.

Tātad suņu meitenes ir nākušas par labu?

Es ar savu izvēli esmu pilnīgi apmierināta, nevaru vairs iedomāties dzīvi bez viņām! Kopš viņas ienāca manā dzīvē, mājās netrūkst mīlestības un aktivitātes. Ir mīļi, kad no rīta kāda ielec gultā un sāk dot bučas. Viņas smaida, un to var redzēt, jo viņām ir liela mute. Daudzi viņas sauc par smaidīgajiem sunīšiem. Domāju, pienāks laiks, kad cilvēki būs vairāk informēti un sapratīs, ka “stafiņi” ir draudzīguma iemiesojumi.

Līdzīgi jautājumi

Mūsu eksperti spēs atbildēt uz jebkuru Jūsu jautājumu

Bailīgs suns. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Sveiki! Jautājums. Gandrīz pirms 2 gadiem es uz ielas atradu kucēnu. Cilvēki un bērni viņu mocīja/sita. Bet tagad mums ir problēma, viņš atsakās iziet ārpus mājas teritorijas, vīriešu un bērnu redzeslokā rodas nesaturēšana un čīkstēšana. Mēģināju maigi runāt, dot kārumus, novērst uzmanību spēlējoties, bet viņš skrien mājās un čīkst, nomierinās tikai tad, ja apskauj un sauc vārdā. Vai vispār ir iespējams viņu apmācīt staigāt pārpildītās vietās? Vai viņam vispār ir iespējams palīdzēt?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Uzlabot šo situāciju protams ka var. Galvenais sākt pareizi un secīgi strādāt. Iespējams kādu laiku būs jālieto arī mierinājuma zāles.

Pieteikties nodarbībai vai konsultācijai ir iespējams pa telefonu 29390650 vai pa e-pastu arena@dinozoo.lv.

Sunim veidojums uz purna

Labdien! Es vēlos uzdot jautājumu par savu 12 gadus veco Ķīnas cekulaino suņi Leniju. Lenijam ir dažādas alerģijas un veselības problēmas, kā jau vecam šķirnes sunim. Lenijam ir alerģija pret vistu, graudaugiem, ( izņemot rīsus un putraimus). Jā viņš ēd kādu no šiem produktiem viņam tek ausis, paliek sarkanās ciskas. Vēl Lenijas ir neliela bruka abos sānos. Viņš ēd dārzeņus un augļus ( gurķus, tomātus, kāpostus, zemenes, persikus u.t.t ). Šodien pamanīju, kā viņam uz purniņa ir tāda kā pumpa. Itkā, jā piespiež tad viņam nesāp. Pumpa vizuāli izskatās, kā ādas pacēlums. Es gribētu zināt vai tas ir bīstami? Varbūt tas pāriet pats no sevis, vai arī ir jāved pie veterinārārsta? Pievienoju fotogrāfiju. Tur gan īsti nevar pumpu redzēt, tāpēc to apvilktu. Jau iepriekš liels paldies par veltīto laiku, un protams atbildi! :)

Veterinārārsts

Atbild Veterinārārsts, Veterinārārsts

Atbilde

Labdien,

bildē īsti nevar saprast un attālināti nav iespējams novērtēt veidojumu. Sirdsmieram ieteiktu tomēr labāk dzīvnieku atrādīt veterinārārstam. 

Ja vēlaties pieteiktires uz konsultāciju Dino Zoo klīnikā, lūdzam zvanīt pa tālruni 67327923

 

Ar cieņu,

Dino Zoo klīnika

Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Labdien! Vai 5 mēnešus vecu kucēns nav par lielu lai viņu uzņemtu jaunajās mājās? Sunīts ir vidusāzijas aitusuns!

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Suņa raksturs, vide kur viņš dzīvoja, vide kur viņš dzīvos, laiks ko Jūs varēsiet veltīt sunim ( socializācija, apmācība). Globāli nekas nav nokavēts. Bet šis tas jau ir iemācīts un iespējams ka kaut kas būs jālabo.

Spare parts for travel cage

Hi I am looking for spare parts for my dogs travel cage before Friday. I need the screws and the clips that connect the top with the bottom part of the cage and its a bracco eco no 6 type. Is there any available? Thanks

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Good morning!

We have not spare parts for dogs travel box.

Suns baidās kāpt bagažniekā

Добрый день, наша собака (6 лет, помесь лабрадора и овчарки) всегда очень любила кататься в багажнике нашей машины, но теперь она на отрез отказывается залезать в багажник, будто боиться его как огня. Мы не можем понять с чем это связано.

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas nozīme ka sunim bija negatīva pieredze braucot vai kāpjot iekšā bagažniekā. Pārbaudiet vai viss ir kārtībā ar kājam un muguru. 

ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Sveiki, paņēmām no patversmes 5g vecu suņu meitenīti, ik reizi kad saimniece iziet no mājām tad suņuks sāk raudāt un gaudot, tas ar laiku mainīsies vai pie tā ir speciāli jāstrādā lai suns tā nepārdzīvotu?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Tas varētu būt atšķirtības sindroms. Ar sunīti noteikti ir jāstrādā. Tā kā visi suņi ir dažādi labāk pierakstīties pie kinologa uz konsultāciju. 

Pieteikties var pa telefonu 29390560 vai sūtot e-pastu uz arena@dinozoo.lv

Sunīte nevēlās nekur iet divatā ar draugu, un ir problēmas pastaigas laikā.

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Dzīvojam ar draugu divatā, sunīte pie manis ir pieradusi, nāk visur līdzi, pastaigās nav problēmu, toties draugam ļauj glaudīt, mīļot, guļ blakus, taču nevēlās nekur iet divatā ar viņu, un ir problēmas pastaigas laikā. Vai kaut ko var darīt šajā situācijā?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka sunim bija slikta pieredzē vai vispār nav bijusi saskarsme ar vīriešu dzimtas pārstāvjiem, tāpēc viņa neuzticās un negrib sadarboties. Jā, noteikti situāciju var labot. Kopīgas pastaigas un āpmācība palīdzēs nodibināt kontaktu ar suni. Galvenais strādāt ar suni regulāri, secīgi un mierīgi.

Kā mācīt/trenēt suni, ja viņam apbalvojuma vietā gardums neder?

Labdien! Pirms neilga laika no patversmes paņēmām 5 gadus vecu suņu meitenīti. Viņai nekad dzīvē nav doti gardumi, arī ēst viņa ēd ļoti maz un neprasa pēc vēl. Kā šādā veidā viņu mācīt/trenēt, ja viņai apbalvojuma vietā gardums neder?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Iespējams ka vēl neesat atraduši īsto garšīgāko tieši Jūsu sunim gardumu. Bet ja tiešām pilnīgi nekas neinteresē, tād izmantojiet to pašu barību, ar kuru barojiet ikdienā. Bet ir daži nosacījumi. Barībai nav jāstāv sunim pieejamā vietā. Ja barība stāv visu laiku, tad suns nebūs motivēts darīt kaut ko. Tātad pabarojiet no rīta un vakarā. Ja suns neēd, bļodu novācam. Ja sunim vispār ir slikta apetīte, tād noteikti pārbaudiet veselības stāvokli. Ja suns negrib kārums vai negrib strādāt par kārumiem vai sauso barību, tād ņemam barību, piedāvājam no rokas un strādājam. Barību no bļodas nepiedāvājam. Visu dienas normu vai daļu no tās izbarojam no rokas par kaut ko.

Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Labdien! Vai dino zoo grāmatiņa par barošanu pieejama arī drukātā veidā vai tikai kā e-grāmata?

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Labdien!

Dino Zoo Grāmata drīz būs pieejama arī drukātā veidā.

To klients varēs saņemt bezmaksas Dino Zoo veikalā sākot jūnija vidū.
 

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Как помощь слабке если у ней призерки чумки

Kinologs

Atbild Kinologs, Kinologs

Atbilde

Добрый день!

 

Обратитесь в ветеринарную клинику. Там собаке окажут помощь. Записаться на визит можно по тел.67 327 923